Ervaringen


ERVARINGEN VAN KLANTEN

Beste Bart,

Ik wil je graag bedanken voor de goede begeleiding die je mij hebt gegeven bij het helpen mijn hond Buck veiligheid en rust terug te geven.

Helder en duidelijke uitleg waardoor het goed opgevolgd kan worden. De verandering in Buck is enorm en met herhaling zal het hem enorm helpen. Ondanks dat ik al mijn hele leven (ik ben bijna 60 jaar) honden heb en zelf paarden trainer, heb ik dingen geleerd die ik niet wist en die mijn inzicht vergroot heeft. Dit alles is zeer waardevol. Buck is pas 20 maanden maar had al 2 baasjes gehad en toch is zijn vertrouwen in mensen nog erg groot. Bij ons moet hij ook nog leren omgaan met paarden en deze vind hij best erg groot en eng. 

We hebben er nu alle vertrouwen in dat het goed zal komen met Buck.


Dag Bart,

Bizar, een verademing, ik kom superlatieven tekort om mijn gevoel te beschrijven. Ik weet dat we nog maar net zijn begonnen maar man! wat een verschil tijdens het wandelen. Kenzo reageert er zo ontzettend goed op dat ik me nu schuldig voel, what the hell heb ik al die tijd gedaan. Niks geen lekkers, clicker, praten, commando's, gewoon lopen, precies zoals je zei. Op het moment dat ik voel dat de spanning wat opbouwt pas ik direct 'het trucje' toe als waar ik de wandeling mee begin. Met een pink te besturen. Nog geen echte spannende dingen tegen gekomen behalve het stukje waar hij normaliter wat nerveuzer is vanwege een grote hond in de tuin liep hij aan 'een pink' met me mee. Ook in huis merk ik verschil. Nu zijn er wat kinderen uit logeren dus er is wat minder reuring in huis, dit scheelt ook maar ik ervaar Kenzo als kalmer. De verstandhouding tussen Kenzo en mij heeft een shift gemaakt.

Ik vond het heel confronterend gisteren om van je te horen dat Kenzo zo onzeker is. De wetenschap dat je als persoon (en gezin) een hond neemt met de beste bedoelingen van de wereld, je vervolgens volledig voorbij gaat aan het 'hond zijn en wat hij nodig heeft', en zo de plank misslaat omdat het gedrag wat je afkeurt in je hond volledig te wijten is aan jezelf, die spiegel, heftig, geeft stof tot nadenken.

Wellicht juich ik te vroeg, ergo, ik jubel, me realiserende dat we nog een lange weg te gaan hebben maar dit geeft zoveel moed!

Leuk om je te ontmoeten en dank voor het delen van je kennis!


Intervisiegesprek met hondengedragsdeskundige Bart van de Kleut

Zeerijp, 6 juni 2023

Vandaag had ik een bijzonder plezierig gesprek met hondengedragsdeskundige/coach Bart van de  Kleut over een voor mij altijd interessant onderwerp: hondengedrag en het werken met hondeneigenaren.

Als bioloog ben ik altijd al gefascineerd geweest door het gedrag van dieren. Met name de vraag ‘Waarom doen dieren wat ze doen?’ heeft altijd mijn bijzondere interesse gehad. Die interesse is ten aanzien van hondengedrag alleen maar toegenomen nu ik zelf al enige tijd mensen help die gedragsproblemen ervaren met hun hond.

Om hondeneigenaren goed te kunnen begeleiden heb ik daartoe onder meer een opleiding professionele hondengedragsdeskundige afgerond. Om me verder te bekwamen, verdiep ik me graag in de werkwijzen van collega-hondengedragsdeskundigen en ga ik in sommige gevallen daadwerkelijk bij hen op bezoek. Zo kwam ik ook bij Bart terecht. Dat hij op mijn verzoek in ging zegt direct iets over hoe open-minded hij is. Het is namelijk niet altijd zo vanzelfsprekend dat je een collega een kijkje bij jou in de keuken gunt.

Vragen die vaak centraal staan bij het begeleiden van de hondeneigenaren zijn:

- waarom vertoont de hond het ongewenste gedrag waarvoor hulp wordt ingeroepen en

- wat kan ik er aan doen?

Van de hondengedragsdeskundige mag worden verwacht dat hij, voordat hij met oplossingen komt, de oorzaak van het probleemgedrag probeert te achterhalen en te duiden. Immers: pas als je de oorzaak kent, kun je werken aan een oplossing. Dat geldt ook voor Bart. Ook hij gaat in eerste instantie op zoek naar de oorzaak van het probleemgedrag alvorens met zijn advies en aanbevelingen ter verbetering van het gedrag te komen.

Wat echter opvalt bij Bart - en waarin hij zich onderscheidt van veel van zijn collega’s is dat hij daarbij een meer holistische manier van werken heeft. Dat heeft ongetwijfeld veel maken met de Masterstudie Orthopedagogiek die hij niet lang geleden heeft afgerond en zijn werk als sociaal werker jeugd en (ortho)pedagogisch begeleider. 

Mede door die studie en zijn brede werkervaring kijkt Bart naar ‘the bigger picture’. Hierbij wordt niet zozeer alleen gekeken naar het gedrag van de hond, maar meer naar het totale systeem waarin hond, eigenaar en omgeving in voortdurende wisselwerking met elkaar staan. 

Daarbij zijn er diverse (vaak psychosociale) factoren die dit systeem beïnvloeden: emoties, positieve dan wel negatieve ervaringen van de hond en/of de eigenaar, kennis van de eigenaar, raskenmerken van de hond en zo meer.

Het is de uitdaging en opdracht voor de hondengedragsdeskundige om de hondeneigenaar inzicht te geven in dit systeem en vooral ook welke rol de eigenaar daarin kan spelen om gedragsveranderingen in de gewenste richting te bewerkstelligen.

Dit nu is precies werkterrein waarop Bart het meest tot zijn recht komt: de klant op een begrijpelijke manier bewust maken van ‘the bigger picture’.

Vaak zijn mensen zich niet bewust van de invloed die hun gedrag heeft op het gedrag van de hond. Dat kan bijvoorbeeld gaan om onbewust door hen afgegeven stresssignalen (zoals nervositeit van het baasje bij het naderen van een andere hond), de energie die met lichaamstaal wordt uitgestraald, verkeerde timing of dosering bij belonen of corrigeren, etc. etc. Juist in de bewustwording van deze factoren ligt vaak de sleutel tot de oplossing voor het probleemgedrag.

Hondeneigenaren hebben vaak de neiging om de oplossing voor het probleemgedrag in eerste instantie te zoeken in training-technische zaken. Maar wat de hond primair van zijn baas verlangt is veiligheid, stabiliteit en rust. Door kalm en evenwichtig leiderschap te tonen kun je in die primaire behoefte als ‘baasje’ voorzien. Bart laat heel duidelijk aan zijn klanten zien hoe je je hond dit kunt bieden. Vaak neemt hij in eerste instantie de hond even over van de klant, om er vervolgens een eindje mee aan de wandel te gaan. In die wandeling communiceert Bart voornamelijk middels lichaamstaal met de hond. (Letterlijk) leidende principes daarbij zijn: kalm en rustig leiderschap tonen door het initiatief te houden en volledig te bepalen hoe de wandeling verloopt. Zo’n wandeling kan er wat merkwaardig uitzien doordat er, om het voorzichtig uit te drukken, niet per se in voorspelbare richtingen wordt gelopen. Maar doorgaans heeft de hond al heel gauw door wie er (figuurlijk gesproken) aan het langste eind trekt. In letterlijke zin wordt al gauw helemaal niet meer aan de lijn getrokken 🙂

Die wandeling is belangrijk. In het goed te laten verlopen van de wandeling kan namelijk een aardig fundament worden gelegd voor de eventueel verdere aanpak van het probleemgedrag.

Inzicht geven in de diverse factoren die het systeem zoals hierboven omschreven beïnvloeden, lijkt een tamelijk complexe opdracht te zijn voor de hondengedragsdeskundige. Niettemin blijkt Bart goed in staat om zijn analyse van de situatie in heldere bewoordingen te vertalen naar concrete aanbevelingen en adviezen voor de klant zodat deze, eenmaal weer thuisgekomen, ook weet hoe hij handelen moet om het probleemgedrag te adresseren.

Meestal is er niet meer dan 1 sessie nodig om eigenaren zich bewust te laten worden van de rol die zij te vervullen hebben als ‘baasje’. Ook dit mag best bijzonder worden genoemd. Bij de meeste hondengedragstherapeuten zijn er meerdere sessies nodig om tot resultaat te komen.

Afrondend kan ik stellen dat de ontmoeting met Bart voor mij heel waardevol was. Niet dat ik mijn eigen werkwijze nu opeens geheel omvorm naar een ‘Bartiaanse’ aanpak. Want uiteindelijke ontwikkelt elke gedragstrainer zijn eigen manier van werken Maar bepaalde elementen zal ik zeker van Bart overnemen en integreren in mijn manier van werken.

Dankjewel Bart voor het fijne gesprek dat we hadden!

 

Arnold Postma,

hondengedragkenner en coach



Hallo Bart, 

Bedankt voor je heldere uitleg en voorbeelden. Wij snappen nu beter hoe Syb ons ervaart en kunnen aan de slag met je tips en trucks. 

Het was voor ons erg verhelderend en we zien ook dat wij vooral ons anders moeten gaan opstellen zodat Syb op ons kan vertrouwen. 



Vanmiddag met Drago naar Bart van de Kleut geweest omdat het niet helemaal ging zoals ik graag wilde. De mensen die mij kennen weten wat er 2 jaar geleden is gebeurd met Harley en Shadow, dat heeft toch meer impact gehad op mij dan ik dacht en dat heeft nu zijn weerslag op vooral Drago.Na een geweldige sessie van ruim 2 uur waarin ik een hoop geleerd heb en vooral een hoop inzicht in mijzelf heb gekregen zijn we thuis en ineens is er rust in huis , iets wat er in 10 maanden niet is geweest. Notchka en Drago waren altijd bezig met elkaar op een manier die vooral voor Notchka niet altijd even leuk was. We gaan nu door op deze weg die Bart mij heeft laten zien en waar ik hem heel erg dankbaar voor ben.

PS:
Als je tegen problemen aanloopt met je hond neem kontakt op met Bart v/d Kleut hij kan je zeker weer op het goede pad zetten.



Hoi Bart,
Ik wil even zeggen dat het heel goed gaat.
Het valt andere hondeneigenaren gewoon op dat onze hond rustiger is.
Er zijn passanten die hem (uit het niets) een aai over z'n bol hebben gegeven en hij liet het allemaal toe. Een andere ontzettend rustige hond die door onze hond altijd afgesnauwd werd, werd vandaag totaal geaccepteerd. Ze liepen naast elkaar tijdens onze wandeling door het park, sprongen samen op een bankje alsof het nooit anders is geweest.

Hij heeft ook al een paar keer los gelopen op onze binnenplaats terwijl er voor hem onbekende mensen rondliepen. De bekende schilder liet hij met rust. Hij heeft nog een keer gegromd, maar liet het daarbij. 
Wat een andere mindset doet met ons beide is zo goed voor onze hond en mij. Ik ben heel blij met wat we nu al hebben bereikt en ik vermoed dat we nog verder gaan komen. 



Wij willen je bedanken voor de grote stroom aan informatie en adviezen die je ons vanmiddag gegeven hebt. We kunnen er veel mee; het is heel erg herkenbaar wat je vertelde over honden in het algemeen en Mats in het bijzonder en zijn plek bij ons in huis. We nemen je adviezen graag over en van daaruit zien we zelf ook hopelijk steeds meer hoe we Mats en onszelf kunnen helpen om tot rust te komen. Fijn hoor, we zijn er echt aan toe.

Als we tegen vragen of problemen aanlopen nemen we heel graag weer contact op.



Daar sta ik dan, op een boerenerf in het hoge noorden, Zimba snuffelt nieuwsgierig allerlei nieuwe geurtjes op. Voor ons staat Bart die zich voorstelt als gedragstherapeut voor honden terwijl hij zijn blik bijna onafgebroken op Zimba richt. Normaal zou Zimba hier niet van gediend zijn, maar wonderwel blijft ze rustig doorsnuffelen. Dat geeft me meteen al een bevestiging dat het hier om een bijzonder persoon gaat en Zimba dus echt gevoelig is voor de energie die iemand op haar uitstraalt. Als Bart verder van wal steekt en begint te vertellen over hondengedrag en dan vooral het gedrag dat hij observeert bij Zimba komt hij op een luchtige manier terecht bij mijn gedrag, mijn omgang met Zimba, om uiteindelijk uit te komen bij onze struikelblokken, waarvoor ik al geruime tijd op zoek ben naar oplossingen. Moegestreden, nadat ik werkelijk alles wel geprobeerd heb, werd ik gewezen op deze hondengedragdeskundige en besloot, hoewel ik sceptisch was, een laatste ultieme poging te wagen. Ik was al onder de indruk van de eerste reactie van Zimba op de aanwezigheid van Bart, maar gaande het verhaal viel ik van de ene verbazing in de andere. Ik kreeg heel veel informatie, maar niet alleen over het gedrag van honden, ook de menselijke psychologie en sociale aspecten van samenleven met een hond kwamen voorbij. Ruim twee uur later sloot Bart af en liep ik over zijn erf, terwijl Zimba heerlijk ontspannen naast me liep, niet reagerent op Bart, maar ook niet op de hond die Bart er even bijgehaald had. Onvoorstelbaar dat in die twee uur even het hele traject dat ik de afgelopen jaren gelopen heb voorbij kwam, maar nu eindelijk wel met resultaat! Ik heb zeker niet alles kunnen onthouden wat Bart allemaal verteld heeft, maar nog dagelijks komt er ineens weer een uitspraak of stukje verhaal van Bart bovendrijven en denk ik: "Oh ja, dat zei Bart ook al!" Wat het meest is bijgebleven is de onverwachte eenvoud die Bart weet aan te brengen in de enorme veelheid van informatie die hij geeft. Heerlijk dat ik samen met Zimba nu de weg naar een stabiel en ontspannen samenleven gevonden heb. Dank je wel Bart!



"Ik was altijd heel sceptisch als ik keek naar die Cesar Milan, maar jij hebt bewezen dat het inderdaad kan in heel korte tijd kan een hond compleet ander gedrag te laten zien."

(Ik werk niet volgens de methode van Cesar Milan al zijn er zeker wel raakvlakken)



Gisteren 23 juli zijn we met onze hond Asthor naar hondengedrag Deskundige Bart van de Kleut geweest. Wat een fantastische sessie was dat. Bart heeft ons zoveel inzichten gegeven over het brein van een hond, zodat we Asthor beter kunnen begrijpen en waarom hij in bepaalde situaties reageert die wij niet altijd konden plaatsen. Door deze sessie zijn wij ook een stuk rustiger geworden en dat voelt Asthor ook. Wanneer ik nu naar Asthor kijk, lijkt het wel alsof hij dank je wel wil zeggen voor het feit dat we met hem naar Bart zijn gegaan en hem beter begrijpen. Nogmaals ontzettend bedankt Bart!!



Vanmiddag met Asthor bij Bart van de Kleut, honden gedrag deskundige geweest. Wat een leerzame ervaring, het was echt super om met die man te praten over het gedrag wat je hond je eigenlijk wil vertellen, echt ontzettend veel geleerd en je kijkt echt met andere ogen naar je hond. Asthor heeft het ook super gedaan!

Super bedankt Bart! Wij zijn er echt blij mee...



Verslag bezoek aan Hondengedragdeskundige:

Drie jaar geleden kwam Dino in ons leven. Een zwerfhond die jaren op straat heeft geleefd in Roemenië en via allerlei vrijwilligersorganisaties een nieuw leven kon beginnen in Nederland. Omdat ik al mijn hele leven ben opgegroeid met honden, dacht ik het wel aan te kunnen om een hond met zo'n verleden een goed leven te kunnen bieden. Toen we Dino ophaalde ging het eigenlijk eerst heel erg goed. Onze kinderen en nog belangrijker, mijn man, waren meteen ook helemaal verliefd op hem en ook de trainer bij de hondencursus was enthousiast over de leergierigheid van Dino! Hij was al snel de beste leerling tijdens de lessen en deed goed zijn best om alle commando's en opdrachten echt perfect uit te voeren. Wat alleen steeds lastiger werd was zijn gedrag in huis en tijdens het uitlaten. Bezoek bij ons thuis kreeg steeds meer last van onze hond die zich steeds vaker lelijk gedroeg naar vreemden. Ook tijdens wandelingen ging het er steeds woester uitzien. Dino werd langzaam de schrik van de buurt en ook op het uitlaatveld was hij een bekende. Vooral kleine hondjes werden direct aangelijnd en de eigenaren vertrokken steeds sneller als wij op het veld kwamen. "Wat is er verkeerd gegaan?" vroeg ik vaak aan onze trainer en het was eigenlijk wel duidelijk: Dino was gewoon een dominante hond. Niet gek met zo'n verleden, tenminste, dat was wat anderen zeiden. Nou, daar waren veel adviezen over te geven, dus gelukkig kreeg ik veel tips en wijze raad. Dat er steeds iets anders werd gezegd maakte dat ik steeds onzekerder werd: "Belonen van goed gedrag", "Laat zien wie de baas is" en "Je moet wel goed corrigeren"... Ik kon niet meer kiezen wat de beste oplossing was.

Onze dochter volgt de opleiding paraveterinair en kwam ineens met een goed idee: Op school had ze een gastles gehad van een man die al heel lang met honden werkt, vooral met honden die wat anders in hun gedrag waren. Ze had een kaartje meegenomen na de les en al gauw hadden we de website gevonden waar we door alle verhalen die er op stonden ineens zoveel dingen herkende, maar vooral ook de oplossingen lazen die zo goed bleken te helpen. Na overleg met het hele gezin hebben we een weekend in Groningen gepland met daarin een afspraak in Zeerijp, de plaats waar Bart woont. Omdat we er voor Dino heengingen was het echt zo mooi om te zien dat hij zich tegenover Bart ineens voorbeeldig gedroeg en zelfs tijdens de eerste wandeling zo rustig en ontspannen met Bart meeliep! Toch moesten wij als mensen het meeste leren. Ruim twee uur heeft Bart ons uitgelegd waarom het zo makkelijk was om alleen naar het gedrag van Dino te kijken, terwijl het eigenlijk alleen maar door ons eigen gedrag kwam. Zo veel geleerd en zo vaak een ander beeld van het totaalplaatje gekregen. We zijn nog bezig om alles te laten bezinken, maar weten wel dat dit voor ons en Dino zo goed aanvoelt! Dino heeft waarschijnlijk veel geleerd, maar het meeste hebben we gehad aan de duidelijkheid en de heldere uitleg van Bart over "onderlinge verstandhoudingen". Het onderwerp van de uitleg was hondengedrag, maar de belangrijkste lessen gingen over onszelf. We hebben veel gelachen om de vaak humoristische verhalen van Bart, maar de boodschap die gegeven is maakt ons nog vrolijker! Heel erg leerzaam en eigenlijk helemaal niet moeilijk, vooral als je hoort waar het voor Dino eigenlijk om draait. Echt een aanrader en mijn volgende afspraak ga ik snel weer maken en dan gaat Dino niet eens mee! Ik mag met de honden van Bart gaan werken en nog meer gaan leren! Ik kijk er nu al naar uit. Heel erg bedankt Bart!



Hoi Bart,

We zouden je laten weten hoe het hier gaat.

We hebben enorm veel opgestoken van je vorige week.

Wat we even kwijt waren heb je ons weer bij gebracht zeker ons zelf vertrouwen.

Angie loopt hier door het huis.

We letten goed op Lucca zijn signalen en Angie pakt ze ook al op.

Ze hebben zelfs al gespeeld.

Met Lucca buiten gaat het steeds beter hij heeft al meer naar ons gekeken deze week dan in de afgelopen 8 jaar.

We gaan er mee verder en we houden je op de hoogte.

We zouden ons in de toekomst er nog meer in willen verdiepen dus mocht je iets voor ons op zetten houden we ons aanbevolen.



Hallo Bart,

We blijven erg onder de indruk van jouw interventie en het grote verschil daarna! Alle lof!!



Beste Bart,

Hierbij de beloofde mail mbt de voortgang van Nyima, onze Tibetaanse Terrier.

Nogmaals bedankt voor jouw sessie.

We hebben er veel aan gehad en oefenen dagelijks met lopen: met en zonder de riem, zoals jij ons geleerd hebt.

Dat gaat harstikke goed, alles zonder beloningsbrokjes!!

Nyima volgt prima en als we stilstaan, gaat ze netjes zitten.

Op fietsers reageert ze niet meer, zodra we haar laten zitten en onze rug er naar toe keren, geeft ze geen reactie.

En voor wat betreft het bijten:

Ik heb haar 1x, precies op het goede moment, vanuit een klein flesje water, recht in de snuit gespoten.

Dat hielp goed want ze schrok zich rot en vond het niet leuk.

Als ze nu weer een bijtneiging heeft, hoef ik alleen het flesje maar in te drukken, zodat ze het geluid hoort en ze ziet er meteen van af.

Ook het kauwen op onze bank kunnen we op deze manier oplossen.

Eerlijk gezegd is het bijtgedrag er bijna uit en een klein flesje water neem je makkelijk overal mee naar toe.

Wat een geweldig resultaat; we zijn er ontzettend blij mee.

Bart, heel hartelijk dank voor alle tips die je hebt gegeven.

Zoals je misschien gemerkt hebt, maken we dik reclame voor je.



Zojuist bij Bart Van de Kleut geweest, https://www.facebook.com/Hondengedragdeskundige/

De hondjes liggen voor pampus achterin de auto. Ontzettend veel te horen gekregen, dat moet nog even rustig bezinken allemaal. Maar ongelooflijk wat een resultaat al binnen 5 minuten! En zó logisch en natuurlijk als het allemaal klinkt. We denken dat we een ontzettend grote en goede stap in de goede richting hebben gezet. Nu eerst hier mee verder en dan misschien over een tijdje terug voor een vervolg.

Vooralsnog zijn we erg blij dat we deze beslissing hebben genomen. Hier gaan we allemaal veel baat bij hebben :)



Hoi Bart,

Het gaat zó goed met Joep!

Zonet weer gewandeld, hij loopt rechts achter me, stopt als ik stop, loopt als ik loop en snuffelt, piest en trekt totaal niet.

De kat die hij het liefst enorm opnaait lag voor de deur, op 1 meter heb ik hem ernaast gelegd en ben de kat gaan aaien, vervolgens Joep. En er gebeurde niets! Kat verbaasd, ik verbaasd.

Vind het echt magnifiek!

Ben zo benieuwd hoe het straks op de camping gaat. Wordt vervolgd en enorm bedankt!!

Groetjes Esther



Beste Bart,

Even een update van Tibbe.

Het is verbazingwekkend hoe Tibbe in zo’n korte tijd verandert is. Al vanaf de eerste dag trok hij niet meer aan de riem. Als Fiep erbij is dan wil hij wel graag daarheen. Maar daar gaan we nog flink op oefenen.

Ook reageert hij niet meer op honden die op een paar meter afstand passeren. Anders ging hij al helemaal plat als de hond nog op 50 meter afstand was, maar nu niet meer. Hij is veel relaxter geworden. Wandelen is nu genieten.

Ook het blaffen in huis is al een stuk minder. Het is aan het begin wel lastig om niet te reageren op zijn geblaf. Als ik even ga verzitten met een beetje geluid of even iets pak is soms al genoeg. Vanuit mijn ooghoeken zie ik hem dan kijken en omdat ik hem dan negeer is hij direct stil.

Wij hebben heel veel aan de sessie gehad en zouden wel graag over een tijdje willen oefenen in contact met andere honden.

Bedankt Bart voor de leerzame sessie en je bent een prettig persoon om naar te luisteren.

Groeten Marten en Annemarie



Hallo Bart,

Ik wil je bedanken voor de duidelijke uitleg, op een manier die zo vanzelfsprekend is, dat ik, nadat we terug liepen naar het station, al in een andere stemming terug liep. Zelfverzekerder, waardoor India daar weer op reageerde. Naarmate we verder liepen, hoe meer ik aan Mo uitlegde, hoe meer het allemaal inzonk, hoe kalmer India werd. Ik voel me door al je uitleg zo gesterkt dat ik daardoor zelfverzekerder overkom bij India, waardoor er al duidelijk een verandering plaats vond.Op het station en in de trein is ze nog 2 keer uitgevallen naar voorbijgangers, maar nadat we haar meteen uit de stressvolle situatie haalde, zonder er teveel aandacht aan te besteden, werd ze meteen kalm. Het is het begin van een nieuwe start. Zo voelt het. Daarom voel ik me ook zo ongelooflijk gesterkt en zelfverzekerd op het moment. Mo heeft altijd wat tijd nodig, maar naarmate ik uitlegde wat je allemaal verteld had, hoe we reageren moeten, dat we een team moeten vormen, voelen we ons beiden als herboren. Weten we wat ons te doen staat, om India haar gedrag te veranderen, en voelt het als een blessing, dat het niet aan haar ligt, maar aan onze energie, die veranderen moet. Ik had het allemaal al wel gelezen, maar om het van een deskundige te horen. Te begrijpen wat me te doen staat in stressvolle situaties, brengt zo’n rust, dat ik werkelijk ongelooflijk blij ben dat ik naar je toegekomen ben.

Dank je voor je leuke anecdotes en je rustgevende energie. (Mo ging er zelfs bij liggen..lol)

Ik laat je het verdere verloop weten van onze groei en daardoor die van India.

We hebben het allebei als een onzettend fijne ontmoeting ervaren..

Dank daarvoor..



Stress en agressie

3 jaar geleden haalden we Bruno uit een asiel en wisten toen al dat er wat problemen waren met zijn gedrag. Ons hele leven hebben we honden gehad, dus dachten we dat het allemaal wel mee zou vallen. Bruno deed inderdaad erg lelijk tegen andere honden, maar ook naar vreemde mensen kon hij veel blaffen en grommen, zelfs grommen en lip optrekken. Mijn oom heeft een hondenschool dus vanaf het begin toen hij uit het asiel kwam zijn we gaan trainen met Bruno. Dit ging eigenlijk meteen niet zo goed en mijn oom heeft Bruno drie weken alleen getraind omdat hij wat speciale aandacht nodig had. Toen mijn oom Bruno terug kwam brengen legde hij uit wat er volgens hem aan de hand was. We kregen een clicker en snoepjes die Bruno erg lekker vond en hiermee konden we zelf aan de slag met Bruno. Toen we de eerste keer met Bruno gingen wandelen liep mij oom mee en liet ons zien hoe we moesten klikken en daarna meteen een snoepje moesten geven. Dit ging best goed dus hebben we een tweede clicker gekocht (Tom ook zijn eigen clicker) en hebben we een grote zak snoepjes aangeschaft. De weken daarna ging het eigenlijk steeds slechter met Bruno. Hij luisterde niet meer naar de kliks en de snoepjes waren ook niet lekker meer. Andere honden waren veel belangrijker en toen onze buurman zijn kliko naar de weg wilde brengen dacht Bruno dat dit heel gevaarlijk was en hing bij de buurman in zijn arm. Gelukkig viel het allemaal wel mee bij de buurman, maar we waren toch wel geschrokken. Een andere buurman vertelde ons dat we misschien hulp konden inschakelen van een hondengedrag specialist die ook nog eens bij ons in de buurt woonde. Snel een afspraak gemaakt en gelukkig was er op korte termijn al ruimte. We gingen naar Bart van de Kleut en omdat Tom niet mee kon ging mijn oom mee om te kijken of deze meneer het goed deed. Toen we bij Bart aankwamen vielen er twee dingen op: Bruno ging niet tekeer tegen hem en toen Bart met Bruno ging lopen zagen we iets heel bijzonders. Bruno liep heel vrolijk en ontspannen met Bart mee. Dit was heel raar om te ervaren omdat vreemden eigenlijk juist heel veel onrust gaven bij Bruno. Bart kwam met Bruno terug lopen en begon uit te leggen wat er precies aan de hand was. We hebben geloof ik anderhalf uur staan te luisteren naar Bart en snapten toen hoe we anders met het gedrag konden omgaan. Ik werd er helemaal blij van en ook mijn oom zei dat hij ook enorm veel geleerd had. Toen we thuis kwamen zijn we meteen begonnen met wat Bart verteld had en merkte ik dat het eigenlijk meteen stukken beter ging. Veel meer rust en ontspanning en geen clicker en snoepjes mee als we gingen lopen. Na twee dagen kwam mijn oom weer langs en was helemaal verbaasd toen hij mee ging wandelen met Bruno. Mijn oom gaat bij zijn hondenschool stoppen met de clickers en snoepjes en gaat Bart vragen om de instructeurs voor de hondentraining opnieuw op te leiden. Dit is nu alweer 2 weken geleden en we merken elke dag weer dat het steeds beter gaat met Bruno en ook met ons. Heel erg bedankt Bart!



Agressie naar eigenaar

Goedemiddag Bart,


Het is al weer een tijdje geleden dat Jolien en ik bij je waren met Boris.

We hadden een afspraak, omdat hij Jolien een paar keer aangevallen had.

Je adviezen en vooral je ideeën over hoe je met honden om moet gaan hebben goed geholpen.

Thuis, maar ook op straat is hij een stuk rustiger.

Ook luistert hij beter.

Het maakt echt een heel verschil nu we Boris 'negeren'.

Af en toe is het wel lastig en dan vervallen we weer even in ons oude gedrag, maar dan merk je het meteen ook aan Boris.

Maar over het algemeen gaat het steeds beter en ik denk bij alles wat ik doe aan wat je hebt verteld.

Dat was allemaal heel zinvol en goed te begrijpen.

Het is eigenlijk heel simpel, maar het resultaat gaat heel ver.

Nogmaals heel erg bedankt voor de hulp en de wijze lessen.



Algeheel gedrag

Net terug van een geweldige ervaring! We zijn met Rody naar een hondengedragstherapeut geweest omdat hij nogal aanwezig is en toch een hele slechte start heeft gemaakt, wij waren bang dat we hem niet onder controle hadden en de dingen totaal verkeerd aangepakt hadden!!!

Gelukkig is dat niet zo en zijn er kleine correcties die wij zelf door moeten voeren om hem te helpen snappen wat wij van hem willen, als je naar zo'n therapeut luistert staan je oren te klapperen, hij laat je helemaal weten hoe een hond denkt en waarom hij het gedrag vertoont in bepaalde situaties Wij moeten echt wel een paar dingen veranderen... bv als mensen hier binnen komen, dan bespringt hij ze gewoon, we hebben hierop tips die we dan uit kunnen voeren en oefening baart kunst. Het zal niet allemaal in 1x hosanna zijn maar we zijn blij dat de karakter echt heel goed is en dat hij geen schade heeft opgelopen door teveel door de vingers te laten omdat hij niet lekker was... Het komt allemaal wel goed met onze Rody. Dank je wel Bart, ik laat je zekers weten hoe het verloopt met onze kleine boef.



Trekken aan de riem en omgang andere honden

Bart ,wat heb jij ons heel veel geleerd gisteren, het is een feest om naar je te luisteren.

En als je dan merkt dat jouw woorden in de praktijk zo goed werken,kan je daar alleen maar blij van worden.

Je bent een mooi mens,nogmaals dank!!



Trekken en uitvallen naar honden

Bart, zoals beloofd even een terugkoppeling over de sessie die we bij jou gedaan hebben. Tijdens de sessie zagen we het gedrag van Baco al veranderen en dat gaf ons goede hoop om op de ingeslagen weg door te gaan. Ik vertelde je toen al dat het plaatje me ineens helemaal duidelijk werd door jouw uitleg en de oplossing eigenlijk heel eenvoudig was. Jouw visie op het gedrag van Baco was geheel nieuw voor ons, maar zo treffend en helder. Velen hebben, voordat we naar jou gingen, raad en advies gegeven, maar niemand kreeg voor elkaar wat jij in een uur wist te bereiken. In de dagen na ons bezoek hebben we gedaan wat jij ons vertelde en uitgelegd hebt en het resultaat is geweldig! Baco trekt in het geheel niet meer aan de lijn en bij het zien van andere honden blijft hij rustig naast ons lopen, echt een wereld van verschil. We willen je bedanken voor de geweldige ervaring om iemand te ontmoeten die heel eenvoudig kan uitleggen wat er precies aan de hand is zonder ingewikkelde theorieën. Dank je wel !



Beter begrip algeheel gedrag

Je vroeg ons een recensie te geven over de sessie die we met onze hond bij je gedaan hebben: Verfrissend, helder, logisch, compleet en vooral nuchter met twee voeten (of vier poten) op de grond, terug naar de basis en de kern van het gedrag van honden (en mensen...smile-emoticon )



Gedragstherapeute bijscholen

Mijn vrouw (Je weet het nog wel, zelf ook gedragstherapeut uit Arnhem) wist een treffende omschrijving te geven over de sessie die we met jou gedaan hebben: "Bart behandelt de hogere wiskunde in hondengedrag en maakt het kinderlijk eenvoudig." Die wou ik je toch nog even meegeven...smile-emoticon



Tijdens wandeling slecht onder controle te houden

Naar mijn mening de beste gedragsdeskundige die ik tot nu toe heb leren kennen. Nog nooit heeft iemand me in zo'n korte tijd zoveel geleerd over honden. En dan niet met boekjes of flyertjes, maar gewoon door te laten zien en duidelijk uitleggen.



Trekken aan de riem, omgang andere honden

Wij hebben 1 sessie mogen volgen en enorm veel geleerd,lopen aan de lijn gaat echt veel beter,nu druk aan het oefenen met tegenkomen van andere honden,marley wil daar erg graag naar toe.Maar zo fijn om te merken dat ze een bepaalde rust krijgt.Bart het wordt tijd om een boek te schrijven,de passie die jij uitstraalt tijdens de sessie voor de honden,zou iedereen een keer moeten ervaren.



Omgang andere honden

Eindelijk was het moment daar, op bezoek bij misschien wel de meest besproken man in de wereld van hondengedrag. Ik was best zenuwachtig moet ik toegeven, maar Bart is een zeer toegankelijk persoon en weet gewoon precies te vertellen waarom onze Terra zich zo gedraagt. Eindelijk eens een duidelijk beeld en adviezen waar we voor de komende 10 jaar mee vooruit kunnen. Bart, je doet geweldig werk! Ik moest alleen een beetje lachen om je tarief. Weet je wat andere "experts" vragen? Je doet jezelf tekort.


Nervositeit en angst

We zijn met mijn hond Viva op 10 april jl. bij je langs geweest. Viva vertoonde gedragsproblemen waarvan wij de oorzaak zochten in de diverse onbekende geluiden voor een hond (kruising Podenco-Pointer) die bijna 2,5 jaar opgesloten is geweest. Viva heeft haar eerste 1,5 jaar aan de ketting gelegen. Samen met een zus en haar moeder waren ze vastgeketend in een nis bij een rots om op gezette tijden ingezet te worden voor de jacht op Tenerife. De mensen van het hondenasiel hebben haar op 1,5 jarige leeftijd weten 'los te weken' van de jager. Daarna heeft ze een jaar opgesloten gezeten in een hondenasiel totdat ik haar adopteerde. Vriendin Marjon heeft haar eerst 6 weken opgevangen op Tenerife voordat zij vier weken geleden naar Groningen kwam.

Het viel ons op dat Viva nerveus wordt van (luide) stemmen, geluiden van fietsen, kinderwagens en boodschapkarren. Maar ook wanneer ze bij het lopen stemmen achter zich hoort blijft schichtig en nerveus naar achter kijken. Ze rent en spring dan alle kanten op, alsof ze zo snel mogelijk van de plek weg wil zijn.

Je hebt ons op 10 april jl. het een ander uitgelegd over het gedrag van honden en hoe deze in een roedel veiligheid kunnen ervaren. Afhankelijk van de rol die de Alfa-hond in de roedel vervult. Zo zou ook de hondenbezitter als een Alfa-hond leiding moeten geven aan zijn huisdier, de hond. Beheerst leidend, beschermend en initiatief-nemend. Met name je tips als met de rug naar de hond staan als deze tegen je opspringt, als het in tegengestelde richting lopen wanneer de hond dwingend aan de lijn trekt hebben ons geholpen om op de rustige manier de hond uit te laten. Dat laatste blijkt het meest effectief als je de lijn langzaam naar je toe trekt en niet (abrupt) aan de lijn rukt.

Het is nu dan ook meer ontspannend om de hond uit te laten dan in het begin, voordat we bij je kwamen. Viva probeert nog wel eens bij aanvang buiten nog tegen mij/ons op te springen maar laat dat al snel als we daar geen acht op slaan. Vooral dan met de rug naar haar toe staan is effectief. Gisteren liep Marjon met haar langs de nu rustige onbevolkte Hoornse meer. Dan is te zien hoe ontspannend Viva is en plezier heeft. In het centrum van Groningen naar een hondenveld lopen is voor haar nog niet totaal ontspannend, maar ik heb het idee dat ze langzamerhand wel begint te wennen aan de stadsgeluiden. Ook hebben we gemerkt dat als wij rustig (bijna stoïcijns) onze wandeling maken en voortzetten Viva ook ontspant. Al beseffen we dat het nog heel wat tijd kost voordat ze gewend is aan de omgevingsgeluiden in een stad.

Dank voor je informatie en tips! Ook namens Marjon die ondanks haar jarenlange ervaring met haar hond Canela ook het een en ander van je heeft opgestoken.



Uitvallen naar honden en mensen

Afgelopen zaterdag zijn wij bij Bart geweest met onze 2 honden.

Wij hebben sinds een half jaar een Spaanse waterhond uit Spanje geadopteerd, het leek ons leuk voor onze Portugese waterhond om er een maatje bij te hebben. Volgens de organisatie had ze last van verlatingsangst( een woord dat niet in Bart zijn woordenboek voorkomt) , dus wij hebben het langzaam opgebouwd haar thuis steeds vaker alleen te laten met onze andere hond. Eigenlijk viel dat best mee en merkten we andere gedragingen bij haar die minder leuk waren. Ze is erg obsessief met een speeltje, ze valt uit naar onze visite als ze haar wilde aaien, ze valt uit naar andere honden ook naar onze hond Flor, ze kan de hele dag door piepen om haar zin te krijgen, bedelen, als wij of iemand van de visite weer het huis uit gaan dan blaft ze als een gek en valt Flor aan. Ook autorijden is een crime, ze piept en jankt de hele tijd en daarbij kwijlt ze enorm. Kortom niet echt fijn allemaal.

Na verschillende methodes te hebben geprobeerd, geduld, negeren, boos worden werd het allemaal niet echt minder. Via internet kwamen we bij Bart terecht en mijn man en ik waren meteen geïnteresseerd in zijn benadering naar honden. Alleen wij wonen in Zeeland en Bart in Zeerijp (Groningen), beetje ver weg dus hebben we er gelijk een weekend aan vast geplakt. Zo konden we ook testen of Xanta met lange afstand rijden, nog blijft janken, piepen en kwijlen. Deze test had ze al prima doorstaan, want door het patroon te “doorbreken” van iedere dag na het middageten tien minuten rijden naar het bos( waarin ze dan heftig piept en kwijlt), bleek dat ze na 45 minuten rijden ophield met piepen en janken en dat ook het kwijlen stopte. Dat was al fijn om te weten, nu kunnen we met een gerust hard van de zomer naar Frankrijk op vakantie in de wetenschap, dat het stopt!

De sessie bij Bart was verhelderend. Eigenlijk hebben we alléén twee en half uur staan luisteren( hij woont in een leuk boerderijtje met een mega oprit), naar wat hij ons allemaal vertelde. Na onze kennismaking wilde hij dat we even met de honden de oprit opliepen, zoals we normaal ook lopen met onze honden. Na 2 minuten zei hij al, stop maar ik heb het

al gezien. Ik zal alle details besparen wat Bart ons heeft verteld, twee en half uur heeft hij ons in zijn verhaal meegenomen. Behoorlijk veel wat we aan informatie kregen te verwerken.

In het kort komt het erop neer, dat hoe meer je doet hoe minder effect het heeft op de hond.

Lichaamstaal van de hond is erg belangrijk, en ook dat je weet hoe een hond denkt en normaliter doet. Wij denken te veel als mens!

Negatief gedrag negeren , angsten vermijden en langzaam opbouwen.

Xanta is een onzekere hond en het is onze taak haar RUST LIEFDE en DUIDELIJKHEID te bieden.

We deden het al goed, door onze visite te vragen haar te negeren bij binnenkomst, maar ook wij moeten haar negeren als we thuis komen en ze heel blij op ons afspringt.

Wij bepalen wanneer we haar aanhalen, met haar spelen, welke kant we op lopen met haar aan de riem enz.... dat geeft haar juist zekerheid!

Wij dachten dat Flor, bang voor haar was en we vonden het zielig als ze om Xanta heen liep om haar te ontwijken of zich liet aangrommen of bijten.

Maar niets is minder waar, Flor gedraagt zich juist als een alfa hond ( nooit geweten trouwens) ze negeert het gedrag van Xanta volkomen en grijpt pas in als het echt

uit de hand loopt en dan zet ze Xanta op haar nummer! Dat hebben we inderdaad 1 x meegemaakt en we schrokken toen enorm. Conclusie; wij moeten niet ingrijpen, dat regelen ze prima onderling.


Bart haalde op het laatst pas zijn eigen “alfa hond” erbij, om ons te laten zien hoe een alfa hond zich gedraagt. Het was bijzonder om te zien, dat deze hond zich nergens van aantrok en zelfs zijn kop de andere kant omdraaide. Dit is het juiste gedrag van een leider, geen onrust zaaien maar juist de rust bewaren en niet reageren op het geblaf van de andere hond(en).

Dat is ook hoe wij ons moeten gedragen naar een onze hond, zodat ze vertrouwen krijgt in ons en weet dat wij er voor haar zijn.


We gaan met de informatie van Bart aan de slag en hopen dat Xanta weer een zeker hondje mag worden en niet gestrest hoeft te zijn.

Wij gaan er voor!

Dank je wel Bart!



Uitvallen.

Na vele omzwervingen langs gedragstherapeuten, trainers en hondenscholen kreeg ik een tip van een goede vriendin. In Groningen zou een specialist wonen die zelfs mij en Terrie zou kunnen helpen. Al jaren probeer ik het uitvallen naar van alles Terrie af te leren, maar werd het juist steeds erger. Iedereen wist me wel goede raad te geven en trouw volgde ik alle adviezen op, alleen Terrie leek het allemaal niet te begrijpen.

In een wanhopige laatste poging gingen we naar het noorden van het land. Ik verwachtte eigenlijk weer veel van hetzelfde te horen te krijgen, maar aan de andere kant was ik ook wel nieuwsgierig, mijn vriendin was wel erg overtuigd van het kunnen van deze man.

Toen we er eindelijk waren was het voor mij alsof er ineens iemand voor me stond die me direct een goed gevoel gaf. Terrie dacht hier natuurlijk anders over en hing als een bezetene in de riem. In twee minuten wist Bart Terrie te kalmeren en liep hij doodleuk met Terrie zijn oprit af waarbij Terrie hem volgde als de best getrainde hond van nederland! Ik was totaal van slag en kon mijn tranen helaas niet houden.

Bart trok zich van mijn stuntelige gedrag niks aan en begon te vertellen. In de 2 uur die daarop volgden heb ik ademloos staan luisteren. Dit is honden gedragstherapie 2.0! Totaal andere benadering dan dat ik gewend was en helemaal duidelijke taal. Logische verklaringen en eenvoudige tips stortten zich over mij uit en mijn hoofd tolde van alle informatie die Bart me gaf. Wauw! Dat gaf me eindelijk het gevoel dat alles toch nog goed zou kunnen komen.

Hoe ik thuis ben gekomen weet ik niet meer, de hele terugreis heb ik alles op me in laten werken om vervolgens meteen aan de slag te gaan met alle nieuwe info.

Resultaat? Onmiddellijk. Al tijdens de eerste keer uitlaten liep ik naast mijn schoenen van trots. Zo hadden we nog nooit eerder gelopen. Ik weet zeker dat als ik maar consequent doorga op deze manier, alles helemaal goed gaat komen. Grote dank richting het hoge noorden, Bart, je bent top!



Zaterdag 28 maart 2015 had ik met mijn 3 bordeaux doggen een afspraak bij Bart.

Bart begon de sessie met te vertellen over zijn inzichten en zijn manier van werken. Sommige dingen waren nieuw, sommige een andere manier van interpreteren en gelukkig was er ook herkenning. Het voelde direct goed.

Soepel kwam de overgang naar mijn eigen honden en de reden van mijn komst.


Waarom was ik bij Bart.

Ik heb een mooie roedel bordeaux doggen: Siena een lieve, pittige dame van 6 jaar, Boeddha een rustige, wat onzekere reu van 3,5 jaar en Smart een spring-in-'t-veld meiske van 1 jaar. Stuk voor stuk fijne dieren met heel verschillende karakters.

Zelf heb ik best een druk leven met veel geregel en dingen doen, waardoor ik ergens onderweg mijn gevoelskant een beetje, nee: veel, teveel had laten verdwijnen. Hierdoor was het contact met de roedel niet zoals het was geweest en schoot ik schromelijk tekort in mijn leiderschap. Ondertussen realiseerde ik me wel dat ik in een stukje Nederland woon dat druk bewoond is, zowel door mensen als door honden. En dat ik met zo'n 180 kg (and counting) hond loop van een ras waar nogal wat mensen zo hun mening over hebben. Nu was het zeker niet zo dat ze zich maar liepen te misdragen of me over de weg aan het sleuren waren. Maar er mocht toch echt meer duidelijkheid en ontspanning zijn, in de wandeling en ook in het dagelijks leven.

Het kwijtraken van dat gevoel was één ding, het terug krijgen ervan een ander. Ik zocht mijn heil in boeken, op internet en een paar gedragsdeskundigen, maar ik kwam eigenlijk steeds meer van mezelf af te staan. Ik ging me eerder meer onzeker voelen dan dat ik mijn leiderschap hervond. Het was tijd om de lange rit naar Zeerijp te maken.


Aan de slag.

Bart vroeg me één van de honden te gaan halen, zodat hij eens kon zien hoe de interactie tijdens een stukje lopen was. Zonder twijfel gekozen voor m'n grote vriend en die leverde precies wat ik nodig had, waardoor ik goed met Bart's aanwijzingen aan de slag kon. Het resultaat was er vrijwel direct! En wat was het een heerlijk gevoel; voor mij maar zeker ook voor Boeddha! En wat deden we nou helemaal..... geen geruk met slipkettingen of wachten tot je hond aan het einde van de lijn is om hem dan om te trekken (lekker joh, met 75 kg hond). Geen clickers, snoepjes of andere mee te nemen (en te vergeten) attributen. Gewoon 'zijn', waarbij het uitgangspunt is: je hond moet jou volgen, niet jij je hond. Een waarheid als een koe, niets nieuws onder de zon, maar dan moet je dat wel zo toepassen! Dat gevoel, die manier van doen, leiderschap was ik dus kwijt geraakt.


Toen was het de beurt aan de kleine spring-in-het-veld, die ik als mijn grootste uitdaging voor dat moment zag. Een dametje dat snel afgeleid is. Dol op geurtjes. Ziet alles. Moet overal op reageren. Ze was al een stukje rustiger geworden, maar ik wilde zo graag nog meer rust voor haar. Gewapend met de eerder opgedane kennis haalde ik Smart uit de auto. Het kostte me inderdaad even iets meer ontspanning (ik wilde zetten 'werk', maar dat is precies wat het niet is), maar ook bij haar kwam het behoorlijk snel tot het gewenste resultaat. Het was zo fijn om dat te voelen!


Met Bart besproken dat ik thuis eerst één-op-één aan de slag zou gaan, maar bij het laatste rondje van de dag toch met alle drie aan de slag gegaan, want de hele roedel ging op de oude voet verder. Best even een dingetje om dit met drie honden tegelijk te trainen, maar Boeddha had het na één rustige aanwijzing door en kwam heel relaxt naast me lopen. Dat scheelt een slok op een borrel want hij is nogal groot voor het ras waardoor hij gerust voor road block kan spelen.

We waren lekker aan de slag toen we ineens, ongemerkt, toch wel heel dicht in de buurt waren van een uitermate onzekere, slecht gesocialiseerde hond. Deze hond, ook een serieus ras, wordt dol van zo'n beetje alles wat ze tegenkomt (auto's, fietsers, etc.) maar zeker van mijn honden en om precies te zijn van Siena. Een ontmoeting met deze hond staat garant voor een heel spektakel van gillen, blaffen, uitvallen (door deze hond).... en zorgen dat je weg komt voor ze zich los rukt. Gelukkig liep ze nu met iemand die, anders dan gebruikelijk, zelf ook rustig bleef. Hierdoor kon ik perfect toepassen wat ik van Bart had geleerd die middag: zelf mijn gevoel van 'hoe kom ik hier zo snel mogelijk weg' los laten, Siena blokken, rust brengen en gewoon weer verder. Wat voelde dat goed! Echt zo fijn!


De opbouw van de sessie is heel logisch, geen ingestudeerd of sociaal-wenselijk verhaal. Geen old-school, new-school of wat voor school, maar 'gewoon' Bart.

Ik heb Bart leren kennen als een integer mens, zonder opsmuk. What you see is what you get. En dat is in Bart's geval prettig veel.


Dank je wel Bart dat je me weer in contact hebt gebracht met mijn eigen gevoel. Me bevestigd hebt waar dat kon en dat je me nieuwe inzichten hebt gegeven.

Deze sessie was voor mij en mijn honden zeer waardevol.


Martha, Siena, Boeddha en Smart


P.s.: over ca. 2 weken komt de 4e bordeaux dog erbij. Een mooi reutje, genaamd Easy. Met hem kan ik het nu van begin af aan weer goed oppakken. Een fijne gedachte.



Problemen in de omgang met andere honden

Hoi Bart.. Het is alweer een ruime tijd geleden dat we met onze boxer Guus bij je zijn geweest! Ik ben je nog steeds super dankbaar voor alles.. Ik weet niet of je mijn filmpje gister op mijn facebook heb gezien; anders toch nog even kijken hihi.. Guus beheerst de hondentaal geweldig goed en kan met bijna alle honden nu! Heel soms nog een akkefietje maar ach is ook zo weer opgelost! Aan de riem is hij ook heel anders.. Een jaar geleden had ik me dit echt niet kunnen bedenken!! Bedankt dat jij ons toen het goede zetje in de rug heb gegeven!!



Hulphond in opleiding, even wat ondersteuning nodig

Voordat ik Bart benaderde heb ik eerst ongeveer een jaar lang de kat uit de boom gekeken. Ik heb hem gevolgd op Facebook en vele verhalen gelezen over zijn sessies. Ik merkte dat ik erg nieuwsgierig was naar zijn methode, (niet dé methode zoals Bart zelf meerdere malen benadrukte), maar ik vond de 2,5 uur lange reis naar Groningen erg lang en daarbij had ik geen hond met probleemgedrag... Tot een aantal weken geleden.

Bram, mijn Zwitserse witte herder en tevens hulphond in opleiding van 1,5 jaar oud, was altijd erg energiek en opgewonden met ander honden. Blaffen naar honden heeft hij weleens een tijdje gedaan in z'n echte puppytijd, maar met goede training en aandacht ging dat over... tot een aantal weken geleden.

Het blaffen naar andere honden begon weer en daarbij werd het gedrag agressiever. Borstelen, grommen en lip optrekken. Op het moment dat we in de buurt begonnen te merken dat andere hondeneigenaren Bram gingen ontwijken, besloten we dat het tijd werd voor Bart.

Ik heb hem gemaild en de situatie uitgelegd. Binnen een mum van tijd was er een afspraak geregeld en gingen we op weg naar oost Groningen.

Bart begon zijn verhaal en ik herkende de duidelijkheid en de logica waar altijd over gesproken werd in de verslagen van de sessies. Een ander aspect van deze verslagen, de openbaringen en geheel nieuwe informatie, herkende ik niet. Een groot deel van wat Bart mij vertelde vermoede ik eigenlijk al. De centrale rust, het negeren, je eigen ding blijven doen en zelf initiatief nemen, net als een echte alfa. Maar omdat die manier zo tegenstrijdig is met de "gewone" manier van omgaan met een hond, was ik er niet zeker van dat mijn vermoedens klopte. En dat is waar Bart mij het meest mee geholpen heeft. De bevestiging van wat ik al wist en me vertellen dat ik nog helemaal niet zo slecht bezig was.

Voordat ik Bart ontmoette dacht ik dat zijn methode erg op lichaamstaal gericht was en ik was bang dat dit voor mij niet zou werken aangezien ik volledig rolstoelgebonden ben (Bram is niet voor niks een hulphond). Daarbij had ik meerdere honden trainers bezocht die zich niet goed konden aanpassen en vasthielden aan hun eigen manier en deze niet konden toepassen op mijn situatie. Ook bij Bart was ik hier bang voor, maar niets bleek minder waar. Ja, de methode van Bart is op lichaamstaal gericht, maar het is gericht op het begrijpen van de lichaamstaal. Niet om hem na te bootsen. Daarbij kon Bart zich prima aanpassen en meedenken om te kijken wat voor mij en Bram het beste werkt! Een mooi voorbeeld daarvan zijn de voerbeloningen. In principe maakt Bart daar geen gebruik van, maar hij zei dat het voor Bram en mij geen probleem was en hij snapte heel goed dat Bram die extra stimulans nodig heeft.

Na een bijna twee uur durende sessie zijn we met een voldaan gevoel weer weggegaan en heb ik een voldoende portie zelfverzekerdheid gekregen om voor Bram een goed alfa baasje te worden, die ten alle tijd de rust zal bewaren.



Omgang andere honden/ roedeltherapie

Mijn hond Duke is een paar dagen bij Bart in de roedel geweest. Dit om beter om te leren gaan met andere (vooral grote) honden. Duke heeft nooit echt kunnen spelen met andere honden en vooral hele grote waren altijd heel moeilijk voor hem. Toen ik las over de roedel van Bart leek het me een goed idee om Duke te brengen. Bij het brengen zei Bart al dat een hond die in een roedel goed kan samenleven met andere honden geen garantie is voor probleemloos kunnen wandelen als hij weer terug kwam bij ons in het gezin. Na 3 dagen in de roedel mocht ik terug komen om te zien hoe het ging. Bart had al gezegd dat Duke goed omging met de andere honden dus ik was zeer benieuwd. Toen ik hem zag lopen temidden van al de andere honden (4 van Bart zelf en nog 4 andere gasthonden) maakte mijn hart een sprongetje. Hij deed het echt super ! Vrolijk rennen, opgewonden blaffen maar geen spoortje agressie wat ik zo goed van hem kende. Dit deel was in ieder geval goed geslaagd ! Bart zou hem uit de roedel halen en ik zou even uit zicht wachten om Duke daarna weer in mijn armen te sluiten. Toen Bart later met Duke kwam aanlopen zag ik het plaatje wat ik ook zo graag altijd al had gewild. Een rustige, zelfverzekerde hond die aan een losse lijn met Bart kwam aanlopen. Duke was gelukkig heel blij om mij weer te zien en vrolijk gingen we naar huis. Bij de eerste wandeling merkte ik al een groot verschil. Duke bleef veel rustiger als er andere honden langsliepen en de agressie was zo goed als weg, maar ik had niet die mooie losse lijn die ik naast Bart had gezien. Kreeg Bart dan toch gelijk met zijn eerdere waarschuwing: "Hij kan het bij mij fantastisch doen, maar dat wil niet altijd zeggen dat hij dat thuis bij jullie net zo doet !".

Ik merkte dat het bij iedere volgende wandeling steeds weer wat slechter ging en volgde daarom ook het advies van Bart om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een sessie samen met Bart.

Deze sessie heb ik (samen met mijn man en natuurlijk Duke) vorige week gedaan en ben erg blij dat we dit gedaan hebben. In de anderhalf uur die we bij Bart zijn geweest heeft hij ons uit de doeken gedaan wat de manier is om op een ontspannen manier met je hond te kunnen lopen, of er nou wel of geen andere honden langskomen. Er is een wereld van kennis over honden voor ons open gegaan en de afgelopen week heeft Duke wel met een losse lijn met ons gewandeld. Wij zijn helemaal blij en gaan zeker zo door ! Bart, heel erg bedankt en we zitten al in onze agenda te kijken voor een volgende afspraak. Thanks !!!



Problemen met andere honden/ dieren

Wij hebben al enige tijd onze beide herplaatsers in huis.

Onze oudste teef (een 3 jarige standaard ruwhaar teckel) is erg onzeker/angstig ze blafte buiten alles aan. Waardoor het wandelen geen pretje meer was zowel voor haar als voor ons.

Waarop we dus steeds met meer en meer tegenzin met haar gingen lopen. We hadden al veel geprobeerd maar niks leek te helpen.


Onze jongste teef (een 2 jarige amerikaanse stafford) was dachten wij een erg dominante hond die erg hoog in haar drift stond. We zijn lang bezig geweest om haar aandacht bij ons te krijgen zodat ze minder zou uitvallen naar andere dieren.

Echter is zij een paar maand terug behoorlijk verwond door een kat die zich op ons erf begaf. Na deze aanval is haar gedrag naar andere dieren nog heviger geworden.

We kwamen er samen niet meer uit en op aanraden van een collega contact opgenomen met Bart.

Na een kort stukje wandelen zag Bart direct wat eraan scheelde.

Beide honden hadden geen aandacht voor ons en waren angstig aangelegd. Waardoor ze maar zorgden dat "gevaar" op afstand blijft de stafford door te gaan patsen en de teckel door alles maar aan te blaffen. Ze hadden beiden geen vertrouwen in het feit dat wij het op konden lossen voor hun.

Met een stuk theorie en veel oefeningen en tips heeft Bart ons goed kunnen begeleiden naar een passende oplossing.

De teckel is als een blad aan een boom omgedraaid. Zij liep na 2 dagen zonder overmatig te blaffen met ons mee waar we ook maar gaan.

De stafford haar gedrag zit erg diep, daar had Bart ons al voor gewaarschuwd, maar ook bij haar is al een behoorlijke vooruitgang te zien. Ze valt niet meer uit naar alles en iedereen en loopt 85% van de wandeling met een slappe lijn in onze buurt. En dit zonder enige correctie van wat voor soort dan ook.

We gaan fanatiek en consequent door met deze aanpak en hebben er vertrouwen in dat beide honden straks weer oog voor ons hebben ipv hun omgeving.


Bart ontzettend bedankt voor deze wijze sessie. Je hebt het leven van ons allemaal en de beide honden er een stuk prettiger op gemaakt.



Onzekerheid – uitvallen naar andere honden / mensen

Na enig overleg hadden we toch besloten om met Nino naar een gedragsdeskundige te gaan. Hij is namelijk erg onzeker en gromt en blaft naar alles wat beweegt. Gezien dit erg vervelend is en andere honden met een zeer grote boog om hem heen moesten vond ik het tijd om met hem naar een privé sessie te gaan bij Bart. Toen we daar aankwamen ging het vrijwel direct mis met Nino omdat hij andere honden zag begon hij gelijk met zijn vervelende gedrag. Bart heeft het gedrag van hem goed bestudeerd en heeft mij verteld waarom hij dit gedrag vertoont. Nino is een zeer onzeker hondje en reageert daarom zo. Bart nam de tijd om mij uit te leggen wat ik “verkeerd” deed en wat Nino nu juist zo hard nodig heeft. Na een uitgebreide en begrijpelijke uitleg gingen we weer verder en het ging steeds beter met Nino. Op een gegeven moment heeft hij zijn eigen Alfa hond erbij gehaald en Nino ging helaas in het begin gelijk weer tekeer. Na enkele instructies te hebben ontvangen van Bart hoe dit om te zetten naar rustiger gedrag ging het al een stuk beter. Op een gegeven moment kon ik zelfs met aanwijzingen van Bart met Nino bij de kennel komen zonder dat hij vervelend gedrag vertoonde. Inmiddels een paar dagen later gaat het steeds beter met Nino omdat ik nu ook weet hoe ik moet reageren op bepaalde gedragingen van Nino. Ik ben heel erg blij dat Bart mij op de goede weg heeft geholpen. Daarbij vond ik het erg prettig dat hij de tijd neemt voor ons om specifieke aanwijzingen te geven en duidelijk uit te leggen waarom een hond doet zoals hij doet.

Bart hierbij wil ik je heel graag bedanken voor je hulp. Ik kan nu dankzij jou aanwijzingen voor mijzelf en voor Nino een stuk beter wandelen en is hij tegen de meeste honden een stuk vriendelijker dan voorheen.



Agressie binnen een roedel

Wij hebben zeker wat eraan gehad, zeer leerzaam en pakken direct op wat we geleerd hebben. En gaat super


Recensie


Wij zijn bij bart terecht gekomen via het internet.

En het sprak ons aan omdat hij met name veel van de roedel weet. Aangezien wij problemen hebben in onze roedel dachten wij dit moet onze redding worden. Wij hebben nu 1 sessie gehad, en eigenlijk is eral zoveel duidelijk geworden. Puur uit bart zijn kennis over hondengedrag. Door zijn duidelijke uitleg besef je al snel wat er verkeerd gaat. Wat wij ervaren en geleerd hebben, is dat het allemaal bij de basis begint. En vanuit daar werk je naar het einddoel.

Met de goede basis verdwijnen al heel veel problemen. Wij hebben alles wat bart ons heeft laten zien direct opgepakt en onvoorstelbaar hoe je hond reageert in een relatief korte tijd. Dit geeft een supergevoel voor onszelf en zeker voor de honden. Kortom gezegd, zeer leerzaam en zeer interessant. Bart heeft ons hele duidelijke dingen verteld en laten zien waar we erg blij mee zijn. Het is niet moeilijk maar heel duidelijk als je maar weet hoe, en bart kan je daarmee helpen.



Reactie vaste klant

Van heinde en verre komen mensen met hun hond naar Bart van de Kleut in Zeerijp voor hulp. En Bart is goed. Dat weten we omdat we zelf advies aan hem gevraagd hebben over onze hond Tammo. En omdat Tammo regelmatig bij Bart logeert en het daar fantastisch naar zijn zin heeft. Mensen die van ver komen, logeren graag bij ons op De Oelesprong. Ook de afgelopen dagen weer. De hond, een bulldog, had alle ruimte waardoor de gasten het ook lekker naar hun zin konden hebben. Heerlijk uitgerust en ontspannen konden ze daarna samen naar Bart.



Agressie naar andere honden

Nu, 1 week na de eerste kennismaking met Bart, zijn we al zeer blij met de behaalde resultaten. Onze Duitse doggen Tygo en Tara reageren goed op ons gedrag of liever gezegd ons veranderde gedrag.

Onze honden hebben een lange historie van ongewenst gedrag zoals het aanvallen van andere honden en blaffen tegen alles wat voorbijkomt. Vooral in de woonkamer en in de auto

kan het nogal luidruchtig worden. Via via zijn wij in contact gekomen met Bart en hebben inmiddels de eerste "praatsessie" achter ons. Deze sessie werd afgesloten met een eerste kennismaking met 1 van Bart zijn honden en wis en waarachtig lieten onze honden geen agressie zien!!!Net als het Nederlands elftal hebben we ook het gevoel van een goeie start, maar we zijn er nog niet. In de volgende dagen erna kwamen wij al meerdere malen in situaties waar de honden hun ongewenste gedrag lieten zien. Zoals Bart ons het heeft voorgedaan, hebben wij dat nu ook toegepast en werkelijk nogmaals gezien dat Tygo en Tara hier adequaat op reageren. Het blaffen stopte direkt en slikten ze zich om de neus.

Dagelijks passeren wij een boerderij met onze honden in de auto. De erfhond komt onze auto najagen en onze honden springen en blaffen in de auto dat het een hels kabaal is. Meestal geven we flink gas om de oprijlaan maar voorbij te zijn. Voor de verandering zijn we nu eens gestopt en zijn we rustig en relaxed achter de auto gaan staan. Het blaffen van Tygo en Tara stopte direkt en de erfhond stopte zijn spurt en maakte rechtsomkeert. In de daarop volgende dag herhaalde dit zich weer. De derde dag kwam de erfhond al niet meer op onze auto af rennen, ondanks dat wij weten dat deze hond ons al van ver hoort aankomen. Het negeren, waar Bart ons veel van heeft verteld, is een zeer sterk en effektief gedrag. In totaal hebben wij totnutoe zo ongeveer 6 maal de auto gestopt en de achterdeur geclaimed met gewenste effekt. Vanochtend ben ik nu voor het eerste een hond in het dorp gepasseerd zonder dat mijn honden aansloegen. Wow dat was een fijn moment. Het wordt tijd voor een volgende afspraak want uiteindelijk willen wij dat onze honden volledig socialiseren en wellicht zelfs een keer bij Bart kunnen logeren.



Omgang andere honden

Geloof het of niet, mensen die mij kennen zullen zich achter de oren krabben en hun bedenkingen hebben, maar na slechts 1 bezoek bij Bart van de Kleut is het gelukt om Buck (mijn 'hopeloos' verklaarde hond) gewoon los te laten lopen in een groep honden. Na vele trainingen, cursussen en workshops bleef Buck de losgeslagen wildeman die altijd compleet uit zijn dak ging bij het zien van andere honden. Ook al waren ze honderden meters bij ons vandaan, Buck ging als een bezetene tekeer als hij een andere hond zag. Een vriendin was al eerder bij Bart geweest en wist mij (sceptisch als ik altijd ben) te overtuigen om ook een afspraak met deze hondengoeroe te maken. Toen we bij Bart aankwamen en hij ons kwam begroeten voelde ik al meteen dat dit een andere manier zou worden om Buck's gedrag aan te pakken. Rust, eenvoud, logica en de regels van de natuur voerden de boventoon in de theorie van deze hondenfluisteraar. Het verhaal was van a tot z duidelijk en vragen stellen bleek niet nodig. Bart vertelde het complete verhaal en wist in anderhalf uur Buck in zijn roedel te laten rondlopen zonder dat er ook maar een schermutseling voorkwam. Ik ben nog met stomheid geslagen dat de oplossing van ons probleem zo simpel blijkt te zijn. Ik hoef niet meer 's nachts te gaan wandelen om zo andere honden te mijden, ik kan gewoon overdag naar het losloopveld en durf Buck gewoon zonder slipketting en clicker uit te laten. Dit gaat me veel hondenkoekjes besparen en ook mijn angst voor het tegenkomen van andere honden kan ik in de kast laten liggen. Bijzondere ervaring en wederom blijkt: Alles draait om de eenvoud. Bart bedankt !



Onrustige wandelingen

Door een flyer voor een workshop bij onze dierenarts kwamen we in contact met Bart. Onze nieuwsgierigheid naar deze 'hondenfluisteraar' was gewekt. En na het lezen van de vele positieve reacties van anderen op zijn website waren we overtuigd. Hier wilden we naartoe. In plaats van de workshop werd het een 1-op-1 sessie bij Bart in Zeerijp.


De achtergrond: Bono (jonge reu, kruising schapendoes/kooiker) trekt aan de lijn, wil veel te enthousiast op andere honden af en heeft zijn aandacht alleen bij het snuffelen tijdens het wandelen. Bono is niet bij ons opgegroeid, maar was 9 maanden oud toen hij bij ons kwam wonen. Voor de duidelijkheid... het gaat niet gepaard met agressiviteit. Na het lezen van de recensies en verhalen is de term 'probleemgedrag' misschien zelfs overdreven. Maar op het moment dat het gedrag van de hond het gespreksonderwerp tijdens zowat elke wandeling wordt en het een ergernis is, wordt het tijd om daar wat aan te doen.


Bij aankomst in het noordoosten van Groningen heet Bart ons welkom en vraagt hij ons om een stukje met Bono te wandelen. Bono is onrustig, stofzuigt het gras, trekt, piept en blaft (want op de achtergrond hoort hij de honden van Bart). Bart legt ons uit dat hij een onzekere hond ziet. Vervolgens legt hij ons uit hoe een roedel in de natuur werkt, wat de regels binnen een roedel zijn en wat onze rol zou moeten zijn: Bono een gevoel van veiligheid bieden. Bart loopt heen en weer met Bono, laat hem merken dat hij de leiding neemt en dat Bono alleen maar op hem hoeft te letten. Hij vervolgt zijn verhaal. Waar Bono eerst nog stond te piepen en te blaffen, staat hij nu rustig bij ons en gaat er bij liggen. Nu zijn wij aan de beurt. We volgen de aanwijzingen van Bart en jawel hoor... het lukt ook bij ons. We nemen afscheid en gaan met een veel rustigere hond achterin de auto weer naar huis.


Wij moeten het dus anders doen, niet Bono! We gaan thuis ijverig aan de slag. Het blijkt dat het in het begin lastig is om met z'n tweeën Bono uit te laten (Bono weet niet op wie hij moet letten), dus doen we dat aanvankelijk even om de beurt. Het valt niet in het begin niet mee, omdat je zo makkelijk in je oude routine terugvalt. Kort na ons bezoek aan Bart staat er een vakantie gepland. Bono gaat natuurlijk mee. Daar merken we (vreemd terrein, af toe in een drukke stad) dat Bono het eigenlijk heel goed doet (of wij dus...). Het wandelen aan de lijn wordt veel prettiger doordat er niet de hele tijd getrokken wordt, het passeren van andere honden gaat soepel en ook in de auto is Bono veel rustiger.


We zijn er nog niet helemaal, het is natuurlijk een constant proces en wij zijn misschien niet altijd even consequent genoeg: daar reageert Bono direct op! Dat is voor ons het teken dat we weer even terug moeten naar wat Bart ons geleerd heeft. We oefenen verder!


Bedankt Bart,

Groeten Martin en Judith



Reactie na volgen workshop

Goedemorgen Bart,

Ik heb genoten van je clinic afgelopen zat.dag in Steenwijk. Veel geleerd. Ik heb mijn zelfvertrouwen weer herwonnen en MET jouw aanwijzingen leer ik mijn honden nog beter kennen. En zij reageren prachtig op mijn hondse benadering, die voornamelijk bestaat uit negeren. Het snuitje wat ik toepaste, heb ik direkt verwijderd. Ik heb alpha toegevoegd aan mijn dominantie. Dankjewel.

 

Ik groet je,

 

Hans met de hoed



Uitvallen naar andere honden

Vandaag dus in het hoge noorden, in Zeerijp geweest.

Ik kan Bart van de Kleut echt iedereen aanraden. En ja, het is even een stukje rijden, maar heel fijn om een duidelijk en verhelderend inzicht in bepaalde gedragingen van je hond te krijgen.

Ik heb in ieder geval goede handvatten gekregen waar ik iets mee kan en in de praktijk ook haalbaar zijn. (Ook niet onbelangrijk met meerdere honden en kleine kinderen)

Vandaag heb ik drukke onzekere Astra gezien zoals ze altijd is, maar ook relaxed en met vertrouwen in mij en haar omgeving. Het geeft een goed gevoel dat we nog mooie stappen kunnen maken naar een goede band met vertrouwen en rust.

Dank je wel Bart.



Angstagressie

Beste Bart, ik schrijf dit bericht omdat ik vind dat iedereen moet weten dat er vaak dingen fout gaan in het trainen en opvoeden van honden. In ons geval zelfs met desastreuze gevolgen.

Wij kregen Stacey als pup van 9 weken en hadden de intentie goede baasjes voor haar te worden. We schreven ons in voor een hondenschool en togen vol goede moed aan de slag. Al bij de eerste les werd duidelijk dat Stacey niet het ideale hondje was. Ze had erg veel last van de andere honden en hierdoor deed ze niet anders dan blaffen en grommen als er een andere pup een beetje in de buurt kwam. Dit hield ze de hele cursus vol en tijdens de lessen zei de trainer dat we dit maar moesten accepteren omdat we Stacey niet konden afleren zo lelijk te doen. Omdat het een zeer gerenommeerde hondenschool was (bekend van TV en in heel nederland) gingen we er van uit dat ze wel gelijk zouden hebben en leerden onszelf aan om andere honden te mijden. Wandelingen werden een ramp omdat we constant alert moesten zijn op andere honden. Eigenlijk wisten we wel dat het een keer fout zou gaan en zo geschiedde. Tijdens een wandeling kwam er ineens een klein hondje op Stacey afgestormd. Stacey was toen al 2 jaar, dus volwassen. Het kleine hondje wilde waarschijnlijk spelen met haar, maar Stacey besloot anders. Ze beet de andere hond heel hard in haar nek waardoor de andere hond heel hard ging piepen. Hierdoor leek het wel of Stacey nog feller werd en begon heel hard te schudden met het hondje in haar bek. Ik schrok enorm en raakte compleet in paniek. Gelukkig stopte het gevecht ook weer snel, maar het andere hondje had een enorme scheur in haar nekvel. De eigenaar was aan komen rennen en werd uiteraard heel boos op ons. Ik heb aangeboden met de hond naar de dierenarts te gaan en alles te betalen. Dit is uiteindelijk ook zo gegaan en het hondje heeft er verder geen nare dingen aan over gehouden.

Na dit voorval vond ik echt dat we iets aan moesten met het gedrag van Stacey, dit was geen doen !Omdat ze op de hondenschool hadden gezegd dat er toch niets aan te doen was overwogen we om Stacey dan maar te laten inslapen. We overlegden dit met de dierenarts en deze vertelde ons dat er iemand was die nog wel wat voor Stacey kon betekenen.

We werden doorverwezen naar Hondengedrag Deskundige Bart van de Kleut en al gauw hadden we een afspraak met hem. Ik had vooraf via de mail het hele verhaal van Stacey al opgestuurd en toen we bij Bart aankwamen stond hij ons al op te wachten.

We hebben 2 uur met open mond staan te luisteren naar wat Bart te vertellen heeft en waren met stomheid geslagen dat er zoveel andere onzin rondgaat in hondenland. Wat Bart vertelde was zo duidelijk, helder en logisch dat we weer vertrouwen kregen in een goede afloop. Nadat Bart even met Stacey aan het werk was geweest vond hij het tijd om te laten zien wat het gevolg van zijn inspanningen was. Ik kreeg het spaansbenauwd toen Bart vertelde wat hij van plan was: Hij zou met Stacey gaan wandelen door zijn eigen roedel ! Stacey aan de lijn (om controle over haar te houden) en Bart's honden gewoon los... Om extra onrust bij Stacey te voorkomen werden wij gevraagd in de auto te gaan zitten.

Bart wandelde rustig met Stacey over het erf en nadat hij achter zijn schuur was verdwenen kwam hij ineens weer naar de auto toe lopen met Stacey en een andere (enorm grote) hond !! Stacey liep keurig aan de lijn en had schijnbaar geen aandacht (en angst) voor de andere hond. Tranen schoten in mijn ogen, dit was fantastisch !

Nadat Bart weer achter de schuur was verdwenen kwam hij daarna weer teruglopen met 5 (!!!) loslopende honden en Stacey aan de lijn. We konden zien dat Stacey nu wel gespannen was, maar van grommen en grauwen was geen sprake. Na een kwartier deed Bart de andere honden weer naar binnen en mochten wij weer uit de auto komen. Na nog een paar korte instructies haalde Bart de eerste hond weer op om samen met Stacey te gaan wandelen. Ik had inmiddels zo veel vertrouwen gekregen en zo veel informatie opgezogen dat ik het aandurfde en de wandeling verliep voorbeeldig. Rustige Stacey die soms even contact maakte met Bart zijn hond, maar verder gebeurde er niets.

Nadat we naar huis waren gegaan ben ik op dezelfde manier als Bart de volgende wandeling gaan doen met Stacey en het resultaat was hetzelfde, andere honden waren geen issue meer voor Stacey en nu, 6 maanden later loopt ze los in het uitlaatgebied, samen met allerlei honden om haar heen.

Geloof dus niet altijd wat andere trainers je vertellen, ook al zijn ze van de duurste hondenschool...



Reacties na een sessie:

* Deze man is iemand die dit beroep uitoefent uit liefde voor de dieren en deze en hun baasjes wil helpen. Niet iemand die 't voor z'n portemonnaie doet ... en ontzettend kundig en geduldig.

Ik heb een keer een demo gezien van hem en ik was zwaar onder de indruk. Niet met een Rottie, maar een vreselijk irritante Yorkie .... Na een tijdje herkende je 't beestje niet meer terug ... zo gaaf om te zien!!

Er is veel kaf onder het koren in de wereld van 'hondentherapeuten', maar deze man is een KANJER! Ik ben blij dat jullie en vooral Diego hier zoveel baat bij hebben.


* Deze mening deel ik helemaal Nicole! Hij is zeker een dieren liefhebber en heeft engelen geduld! Wij waren nog geen minuut uit de auto en hij wist meteen wat er aan de hand was door de signalen die Diego liet zien. Normaal gesproken krijg je Diego niet zomaar bij me vandaan, maar hij liep zo met hem weg...!!! Wij zijn er ook heel erg blij mee!!


* Beste Bart,

Ik wil je graag nogmaals bedanken voor de hulp met mijn hondje Lexie en de inzichten die je me bracht. Met zoveel mensen die roepen te weten hoe het beter moet en kritiek die ik soms krijg (omdat ik mijn bange hondje niet 'troost') is het heel fijn om een scherpere/soepelere richting te hebben. We waren al een eindje op weg met z'n tweetjes, maar dankzij jou laat ik de teugels meer vieren en kunnen we weer een goede stap vooruit. Dus dank je wel!


Met hartelijke groetjes,

Ellen


* Was indd een eitje. Ik was op de goede weg en wist dat Floyd het overnam, maar ja, en wat dan he? Morgen is het 2 weken geleden en ik zie zoveel resultaat al. Wat let die hond op mij tegenwoordig, aan de lijn en in het bos, hahaha! Nogmaals bedankt, Bart Van de Kleut!


* Bart, ik wil je nogmaals bedanken voor ons bezoek. Luna was een zeer bang hondje waar we al vele gedragstherapeutische wegen mee bewandeld hebben. Vele specialisten gesproken, veel advies gekregen. Nog nooit iemand als jou ontmoet. In anderhalf uur resultaat zonder poespas. Chappeau !


* OOK WIJ ZIJN BIJ BART GEWEEST BINNEN EEN MINUUT HAD BART HET AL GEZIEN. NA ENKELE OEFENINGEN ZIJN WE ZELF AAN DE SLAG GEGAAN. WE ZIJN NU RUIM ANDER HALVE WEEK VERDER MET EEN VERBLUFFEND RESULTAAT WIJ ZIEN DAN OOK ONZE TOEKOMST MET OLLIE DE BOERBOEL MET VEEL PLEZIER TEGEMOET. BEDANKT BART.



Reactie na een workshop:

Afgelopen zaterdag ben ik vanuit Delft naar het hoge noorden gereisd om kennis te maken met Bart Van de Kleut, tijdens een door hem gegeven workshop. Ik was erg enthousiast over Bart zijn visie en aanpak. Bart heeft een authentieke aanpak die dicht bij de natuur van de hond blijft. Mooie acties gezien, goede resultaten en blije bazen. Ik ben erg benieuwd naar zijn andere roedel leden. Ik blijf graag in contact met dit mooie mens!



Uitlaten en gedrag van de hond

Hallo Bart,

Ik wil je even laten weten dat we erg onder de indruk waren van je bezoek bij ons thuis op 28 november. Je hebt ons heel veel inzicht gegeven in het gedrag van Bo , onze kruising border collie .

Het jagen op auto's blijft een lastig punt, want hij glipt steeds toch weer langs me. Het wandelen gaat echter wel veel beter. Ik gebruik nu een gewone riem en geen tuigje meer en dat gaat wonderlijk goed: hij loopt meer ontspannen en als hij toch in de lijn hangt keer ik om. En ja hij is 12 jaar, dus dat auto's jagen leert hij niet zo gemakkelijk af.

Wat mooi is dat je ons meer inzicht hebt gegeven, we begrijpen beter waarom hij doet wat hij doet zonder "m af te wijzen.

En we hebben er inmiddels een pup bij: schapendoes teefje . We hadden dit al in gedachten en jouw visie daarop heeft ons het vertrouwen gegeven dat het toch zou kunnen ondanks het feit dat Bo op leeftijd is. En wat blijkt: het gaat prima! Bo is Bo en Saar is een dolle pup waarvan hij veel verdraagt maar die hij zo nu en dan kort maar krachtig corrigeert . We weten nu ook dat dat goed is. We hebben er aan Bo een prima opvoeder bij!

Bart, bedankt voor je bezoek en alle uitleg. Veel succes met alle honden op je pad en we zullen je blijven volgen op de site!



Reactie na een sessie met een roedel van vier honden.

Na heel veel trainen bij hondenscholen (ruim vier jaar), waaronder een Gaus hondenschool, en een club van de BHN, waren wij totaal de regie kwijt.

Na dat wij, mijn zoon en ik de honden uit de auto haalden en gelijk in alle staten waren en de honden gek in de kop, nam Bart de regie over.

Na even gepraat te hebben, waar Bart ons uitlegde dat herders gefokt worden voor het zware werk en dat correctie deze dan triggeren in plaats dat er rust in de honden komt, ging hij aan het werk met de grootste onruststoker in onze roedel.

Bart liep een stukje met hem en binnen twee á drie minuten had hij de rust in Nanu en Nanu volgde Bart op de hielen. Het was ongelooflijk om te zien en mee te maken, daar waren wij met deze hond al twee jaar voor aan het trainen, inderdaad met correcties helaas.

Daarna ging Bart aan de slag met mijn zoon Sebastiaan en Nanu, ook hij had slechte ervaringen wat het uitvallen en trekken betrof van Nanu.

Ik stond toe te kijken en was met stomheid geslagen hoe snel Bart Sebastiaan wist af te leiden van de hond en de hond hem volgde op zijn hielen.

Wat een rust en wat mooi om te zien en mee te mogen maken.

Op dat moment dacht ik (Rita) dat kan ik ook vast wel en ben met onze andere hond aan de slag gegaan en warempel het lukte, onze Bayco had het ook heel snel in de gaten wat er van hem verwacht werd, alleen maar letten op de baas en deze te volgen.

Tijdens een gesprekje tussen door ging hij er zelfs ontspannen bij liggen en ik kan het niet genoeg zeggen, hoe verbaasd wij waren, waren deze honden het stelletje ongeregeld dat de auto uit kwam?

Natuurlijk is er nog werk aan de winkel, alles is niet binnen anderhalf uur opgelost, maar wij hebben nu de rust en een andere insteek om verder te kunnen.

Wij moeten nog even wat meer uit de trainingsmode komen, maar dat gaat zeker lukken.


Bart, hartelijk dank dat wij bij jou langs mochten komen en dat jij ons de rust en een andere kijk op onze honden hebt gegeven, wij gaan verder op de ingeslagen weg.


Groetjes,

Rita en Sebastiaan.



Hond reageert agressief op andere honden

Eindelijk was het zover en konden we een afspraak maken met Bart van de Kleut. Via vrienden hadden we zijn website gevonden en na het lezen van alle informatie wilden we graag kennismaken met deze hondenman. We hebben sinds 4 maanden een hond die een slechte start heeft meegemaakt. Na 5 weken al zonder moeder omdat deze plotseling overleed. Tosca kwam hierna samen met haar broertjes en zusjes in het asiel terecht en heeft hier 8 weken gezeten. Toen wij haar uit het asiel hebben meegenomen was er eigenlijk nog niks aan de hand, ze was vrolijk en gezond en alles leek goed te gaan. We besloten met haar op cursus te gaan en vanaf dat moment gingen de dingen anders dan verwacht. Tosca kon niet tegen de aanwezigheid van andere honden en deed heel lelijk als er een andere hond in de buurt kwam. De trainer gaf ons het advies om Tosca kort te houden en haar gedrag bij andere honden te corrigeren door haar oefeningen te laten doen. Zolang we maar genoeg koekjes hadden ging dit best goed en Tosca leek steeds beter te reageren op andere honden, ze liet zich besnuffelen en het grommen werd steeds minder. We dachten er goed aan te doen door haar eens los te laten in het park waar alle honden los mochten lopen. Dat ging dus niet goed. Tosca kreeg het aan de stok met bijna alle honden die er waren en na een half uur achter haar aan gezeten te hebben konden we eindelijk weer naar huis. Tosca had een paar wondjes opgelopen en was helemaal in de stress. Bij de volgende keer hondenschool hebben we overlegd met de trainer, maar die kon alleen maar zeggen dat we vooral goed moesten blijven oefenen en trainen. Omdat we dit eigenlijk niet zagen zitten zijn we gaan zoeken naar andere oplossingen. Vrienden hadden ons verteld over hun hond en wat ze hadden gedaan om het gedrag te veranderen. Hierdoor kwam Bart van de Kleut bij ons in beeld en besloten we een afspraak te maken. Dit heeft even geduurd door drukte bij deze gedragstherapeut, maar dinsdag was het dan zover.

Toen we aankwamen heeft Bart eerst even naar ons verhaal geluisterd en heeft ons uitgelegd waarom Tosca zo reageerde op andere honden. Zijn voorstel om met Tosca aan het werk te gaan klonk ons als muziek in de oren, maar toen hij vertelde wat hij wilde gaan doen schrokken we toch wel. Hij wilde Tosca loslaten in zijn tuin en daar zijn eigen honden bij laten loslopen. Had deze meneer wel begrepen wat het probleem van Tosca was???

Ja, dat had hij ! Toen Tosca losliep in de tuin liet Bart eerst zijn Alpha reu los. (Lucky?) Deze hond is een imposante verschijning en liep vol zelfverzekerdheid op Tosca af. We waren even bang voor een zwaar gevecht, maar Bart voorkwam dit door heel duidelijk de regie in handen te houden. Zijn hond stond super onder Bart's appèl en de kennismaking tussen de honden ging heel netjes. Als Tosca stress liet zien nam Bart meteen actie en zorgde voor rust en duidelijkheid door zelf de situatie onder controle te houden. De uitleg die we hierbij kregen was voor ons helemaal helder en klaar, maar we verbaasde ons erover dat we dit nooit eerder hadden gehoord. Wat we te horen kregen was zo logisch en eenvoudig, maar leek in niets op wat we van anderen over Tosca's gedrag verteld kregen.

Toen Lucky en Tosca goed met elkaar omgingen liet Bart ook de andere honden los en wat we niet verwacht hadden gebeurde: Er gebeurde helemaal niets. Tosca was helemaal uitgelaten doordat de andere honden haar niet meteen besprongen maar normaal met haar omgingen. Als er wat spanning ontstond greep Bart direct in op een rustige manier en al gauw was dit niet meer nodig. We hebben een uur met alle honden in de tuin rondgelopen en het werd steeds rustiger. Na wat laatste informatie gekregen te hebben deed Bart de andere honden weer in de schuur en konden we Tosca weer in de auto doen. Toen we later naar huis reden konden we eigenlijk niet geloven wat er gebeurd was, maar wisten we wel dat dit de oplossing was waar we al lang naar zochten. 3 dagen later zijn we weer naar hondencursus geweest en hebben we verteld over de middag bij Bart. De trainer kon wel zien dat Tosca veel geleerd had, maar was het niet eens met de manier waarop. Dat kon ons weinig schelen omdat we zelf hebben gezien hoe Bart te werk gaat en we hebben ons ook afgemeld bij de hondenschool. Dat hebben we niet meer nodig.

Bart, bedankt, we hebben volledig vertrouwen in de toekomst met Tosca !



Druk en wild tijdens wandelingen

Ik ben deze week bij Bart van de Kleut geweest met mijn hond Mandy. Ik vond het best spannend omdat ik al veel had gehoord van deze meneer. Mandy was helemaal wild toen we bij de boerderij van Bart kwamen en ik wist niet zo goed wat ik moest doen. Gelukkig nam Bart Mandy meteen over en liep met haar bij mij vandaan. Ik zag meteen dat Mandy rustiger werd en Bart met haar kon lopen zonder getrek aan de riem of blaffen naar alles. Toen Bart terug kwam lopen naar mij toe was Mandy helemaal ontspannen en liep te kwispelen naast Bart. Bart heeft me uitgelegd hoe ik ook zo met Mandy kan wandelen en ik heb hiervan heel veel geleerd. Gisteren heb ik geprobeerd om goed met Mandy te wandelen en het ging super ! Mijn buurjongen die vaak met Mandy speelt snapte er helemaal niets van. Hij dacht dat ik Mandy had omgeruild voor een andere hond. Ik ben heel blij dat Mandy zich nu veel beter voelt en eigenlijk ben ik heel erg verbaasd dat het zo snel kan veranderen. Het is heel goed geweest om Bart van de Kleut om hulp te vragen !



Nerveuse hond

Bart, dank voor de zeer leerzame uren vanmiddag met onze lieve Bram bij jou in Zeerijp. Niet alleen de hond maar ook de baas zoekt veiligheid. Je legde direct je vinger op de zwakke plek, een onzekere hond, veroorzaakt door zijn verleden. Je hebt ons op een prettige manier uitgelegd hoe simpel het eigenlijk is om goed met je hond om te gaan.De rol van roedelleider duidelijk op je te nemen en vertrouwen geven, en vooral het negeren van " verkeerd" gedrag is een prima tip.

Een lekkere stabiele hond mee naar huis en verder werken met de lessen die we vandaag geleerd hebben. We hebben er zin in. Nogmaals dank.


Vandaag met onze lieve hond Bram een sessie gehad bij Bart van de Kleut Hondengedrag Deskundige in Zeerijp.

Bij aankomst zijn we hartelijk ontvangen en waren de ogen van Bart direct op Bram gericht, na even kort met elkaar gesproken te hebben vroeg Bart of hij even met Bram mocht lopen, tijdens dat lopen voerde Bart wat testen uit samen met Bram waar Bram direct positief op reageerde.

Bart wist direct de vinger te leggen op de veroorzaker van ons "probleem" met Bram.

Bram is een onzekere hond werd ons gezegd, en ja dat zal heel goed kunnen Bram kwam tenslotte uit een asiel  in Athene en had een zeer slechte start gehad en nog een jonge hond.


Nu we wisten wat er aan de hand was konden we gericht aan het werk, Bart heeft ons 2 uur onder zijn hoede genomen, veel samen gedaan en heel veel informatie gegeven over het functioneren van een roedel en het leiderschap.


We hebben het als zeer fijn ervaren en Bart heeft niet alleen |Bram maar ook ons als baasjes van Bram zekerheid gegeven zodat we op de juiste manier met Bram kunnen omgaan.

We waren op de juiste weg, maar moesten ons meer als roedelleider presenteren, en veel  gedrag negeren en niet alles corrigeren en Bram daar mee meer veiligheid bieden.


We hebben de informatie opgezogen, (en dat was heel veel)en direct gaan toepassen, we zijn nu twee dagen verder en en hebben al een totaal andere hond.


Wat is dit leerzaam en wat zijn we blij dat we deze stap hebben gemaakt om Bart van de Kleut  om hulp en raad te vragen.

Tenslotte verdient ieder dier een fijn leven en daar wil je als baasje alles aan doen.


Bart van de Kleut, nogmaals onze dank, wat heb je Bram en ons fijn geholpen om samen een evenwichtige roedel te vormen.

En wat een goed gevoel dat we altijd op je expertise kunnen terugvallen per telefoon of mail, en Bram welkom is in je roedel als gast.


Hartelijke groet,



Jan en Coby Pranger


Bram Pranger :-)



Spanning/ onzekerheid

Het is nu een paar week geleden dat we bij Bart zijn geweest.

Mijn hond Rifka, een witte herder, is erg onzeker en dat was ook het eerste wat Bart zei toen hij haar zag. Hij had dat direct in de gaten.

Na even wat gelopen te hebben met haar zag hij dat ik haar niet voldoende steun geef. Ik voed die angst ipv dat ik haar vertrouwen geef. Daarom neemt zij dan maar aan dat ze leiding moet geven en gedraagt zich daar dan ook naar terwijl ze dat helemaal niet wil.

Bart heeft veel verteld over hoe het allemaal werkt , heel interessant en duidelijk.

Hij vertelde ook dat al dat snuffelen van haar een manier is om te kijken of de kust wel veilig is. Nooit geweten, wel heel verhelderend.

Dat ik door haar kort te nemen als er een andere hond aankomt of haar aan de andere kant laat lopen vestig ik er de aandacht op dat het niet veilig is.


Het is aan mij om dit te veranderen. Dus leiding geven maar wel op een heel ontspannen manier.

Bart gaf aan dat ik niet te veel aandacht aan haar moet geven en gaf advies hoe dat te doen.

We zijn nu een paar week verder en het gaat steeds beter. Rifka is veel ontspannender en niet alleen zij maar ik ook.

Het lopen gaat heel goed, ze loopt steeds aan een los lijntje en houd mij goed in de gaten.

Ook met andere honden gaat het steeds beter, als ik er geen punt van maak dan doet zij het ook niet.


Ik ben heel blij dat ik met Rifka naar Bart gegaan ben. Het was niet zo dat ik een onhandelbare hond had, helemaal niet ,maar wel een hond die vaak gespannen en bang was .

Door de aanwijzigingen van Bart gaat het veel beter. Ik weet nu wat ik kan doen .

Rifka is meer ontspannen en heeft weer meer vertrouwen in mij.


Groetjes Annie


Hond laat agressie zien naar andere honden

Vanmiddag een 2 uur durende sessie gehad bij Bart Van de Kleut! (hondengedragstherapeut)

Een hele leuke man, die veel rust en kalmte uitstraalt en overbrengt. Hij legt alles heel erg duidelijk uit en het eerste wat hij zij was: "oooh mooi, een Rottweiler!" Dit blijkt hun favo ras, iets wat we eigenlijk nooit horen, dus extra leuk!


Tjonge jonge, wat een openbaring! We hebben veel geleerd, echt heel veel! En eigenlijk is heel simpel!


Bij Diego is het, zoals ik zelf al vermoede, angst en onzekerheid en dat werd door Bart meteen bevestigd.

Hij heeft ons veel verteld en uitgelegd en dit heb ik daar meteen in de praktijk uitgevoerd en het werkt!!! Het begin is er en nu moeten we doorzetten en vasthouden, en dat gaat ons zeker lukken! Wij zijn zoooo blij dat we zijn gegaan!!


We zijn er van overtuigd dat Diego weer een gelukkige en onbezorgde hond gaat worden!


Ik hou jullie op de hoogte! En iedereen nogmaals bedankt voor het mee denken!


En Bart, heel erg bedankt!! — hoopvol.



2 Honden in een gezin die agressie naar elkaar laten zien

Beste Bart,


Het heeft even geduurd maar hierbij toch ons zeer positieve verslag!

Bart het gaat geweldig tussen de honden! Ze zijn altijd bij elkaar.

Ik hoop dat je op onderstaande verslag leuke en positieve reacties gaat krijgen.

Succes verder en als je het goed vind wil ik je binnenkort nog even bellen.


Ruim 6 maanden geleden zijn wij naar Bart gegaan omdat wij plotseling een probleem hadden met onze 2 honden.

Wij hebben inmiddels ruim 40 jaar ervaring met honden. Wij hebben sinds vorig jaar voor het eerst een teefje, zij is nu inmiddels 1,5 jaar.  Wij hebben ook een gecastreerde reu van 5 jaar. Dit zou goed moeten gaan denk je.

Maar in 1 week tijd heeft onze teef,  de reu wel 3 keer hardhandig aangepakt. De reu weigerde zich over te geven en de 2 honden hebben wij moeten uiteindelijk moeten scheiden.

Ja wat moet je dan? De teef is een Kangal en is dus zeer sterk! Wij waren ons bewust dat er een omslag zou komen

maar niet verwacht dat het tussen die 2 niet meer zou gaan. Zij konden voor die tijd prima met elkaar overweg.

Wij zijn uiteindelijk naar Bart gegaan en hij heeft ons geobserveerd met de honden! En ja hoor, wij , mijn man en ik waren het probleem.De honden zagen ons niet als roedelleiders . Hij kon het zien aan de manier van het dragen van de staarten!  En het trekken aan de lijn. Ja,ja, na wat aanwijzingen en wandelen werden de staarten ontspannen. Na ruim 2,5 uur gepraat en geoefend te hebben moesten wij thuis met de honden aan de slag. Wij moesten de rust terugbrengen en ons als echte roedelleiders gaan opstellen. De labrador is een echte alpha maar werd onzeker door ons. Thuis hebben wij ze nog ruim 1,5 maand gescheiden gehouden. Wel gezamenlijk gaan wandelen en je zag steeds meer tijdens  de wandeling dat de honden elkaar rustgevende signalen gaven. Ze wilden dolgraag met elkaar gaan spelen. Op een dag hebben wij de 2 honden weer bij elkaar gelaten en tot op heden gaat dit prima. De Kangal gaat nog wel eens provoceren bij de Labrador maar hij negeert haar. Wij treden dan ook op en zij laat hem dan ook met rust.

Het staat hier allemaal simpel beschreven maar waar het omgaat is dat je vertrouwen moet hebben dat het goed komt. Dit kost tijd ! De honden voelen dit feilloos aan. Ben jij onzeker dan worden zij dit ook. Met het bezoekje aan Bart hebben wij handvatten gekregen om dit voor elkaar te krijgen. Je moet het uiteindelijk zelf doen en dat is hard werken.

Maar wij hebben het voor elkaar! Ik wilde dolgraag wandelen met de Kangal maar zij trok zo hard aan de lijn dat dit absoluut niet ging, maar echt waar na 1 dag liep zij perfect aan de lijn en ik ga nu zelfs met haar fietsen! Dit dankzij de adviezen van Bart.  Bart nogmaals onze hartelijke dank voor de adviezen en het goede resultaat.



Onrust door andere honden bij wandelen

Dag Bart


Ik heb de sessie van gisteren zeker als heel goed ervaren.

nu heb ik veel duidelijker gekregen wat er fout ging en weet nu ook beter wat ik er aan kan doen.

Eigenlijk minder doen dus!  Dat is wel even wennen, maar ik merk nu al dat het werkt.

Rifka was gisteren de rest van de dag heel rustig, leek meer ontspannen.

Natuurlijk direct doorgegaan met wandelen aan een lang lijntje. Gaat heel goed! Ze pikt het direct op.

Vanmorgen kwamen we een andere hond tegen, wel een bekende rustige , we zijn gewoon doorgelopen en ik heb niets gedaan. Ging super , rifka liep gewoon door en trok zich niets van die andere hond aan.


Ik ga zeker door zo.


Over een paar week zal ik een verslagje schrijven welke je kan plaatsen op de website.

Vond het zelf ook heel fijn om de verslagen van anderen te lezen.



Agressie naar andere honden

Begin maart 2013 hebben we onze adoptie-rottweiler Mikki van (vermoedelijk) twee jaar oud, gekregen. Ze kwam uit een opvang in Bulgarije maar had in Nederland al vrij snel de “ inburgeringscursus” gehaald, althans zo dachten wij...........

Ze was en is heel rustig in huis en eigenlijk een hond zoals wij ons voorstelden. Wel hadden we inmiddels geconstateerd dat ze bijzonder slechte heupen heeft en hebben een operatie voor een kunstheup overwogen. Op 11 juni waren we nog voor een laatste controle naar de dierenkliniek de Tweede Lijn in Wilhelminaoord geweest waar men concludeerde dat ze eigenlijk erg goed liep voor haar problemen en dat we voorlopig af zouden zien van een operatie en de pijnstillers gingen verminderen.

‘s Avonds liepen we ons normale rondje met Mikki en kwamen we honden tegen die we normaal ook wel tegenkwamen. Nu wil het geval dat Mikki erg geobsedeerd is van balletjes..............de dag hiervoor had één van de honden die we tegenkwamen haar bal afgepakt en vandaag (11 juni) bleek dus dat ze daar niet van gediend was en haalde ze alsnog haar gram.....................ze viel de bewuste hond aan en was niet van zins om deze los te laten................Wat gebeurt er dan: iedereen gilt en probeert de hond los te trekken. Dit verergert dus alleen alles en je maakt de hond alleen maar sterker in zijn gedrag, immers baasje en de rest schreeuwen om t hardst dat ie t goed doet......................in haar beleving dus..........

Dat we niet blij waren met dit gedrag laat zich raden, en via een kennis die over goede ervaringen sprak kwamen we aan het adres van Bart. We konden al heel snel terecht voor een sessie op een middag op de boerderij in Zeerijp.

 

Hoe een hond behoefte heeft aan een roedelleider die door rustig en consequent optreden veiligheid en vertrouwen geeft heeft Bart ons haarfijn uit de doeken gedaan en uitgelegd hoe we dit gedrag kunnen “lezen”. 

Voor Mikki zijn wij te onduidelijk als leider van de roedel en bij gevaar oid neemt Mikki dan wel die rol over. Ze neemt dan het voortouw en de beslissingen, die meestal dus niet de juiste beslissingen zijn...........

Dat bleek al uit de manier waarop we met Mikki wandelen want het leek er meer op dat Mikki met òns wandelde. Na een kleine demonstratie en een aantal oefeningen ging dat al veel beter.

 

Om af te leren dat de baas bepaald of er met andere honden kennis gemaakt mag worden of gespeeld was een andere oefening nodig.

Bart haalde de alfa-hond bij zijn roedel, de zeer stoïcijnse Lucky, er bij en posteerde die verderop op de oprit . Geweldig om te zien hoe deze hond met de rug naar ons toe zat en Mikki geen blik waardig keurde.

Mikki was eerst wat onwennig en wilde graag op onderzoek uit. 

We leerden om met de rug naar Lucky te gaan staan. Dit geeft zekerheid dat er geen gevaar te duchten valt en de baas alles onder controle heeft.

Daarbij mochten we Mikki geen gelegenheid geven langs ons te lopen of naar Lucky te kijken. Het duurde maar eventjes tot Mikki het begreep en rustig werd. We konden toen zelfs diverse keren met loshangende lijn langs deze geweldige hond lopen.

Van belang is dat je zelf altijd kalm en daadkrachtig over komt op je hond. Die zal op elke verandering of aarzeling reageren.

 

Sindsdien gaan de wandelingen steeds beter, al zijn er momenten dat het door bepaalde omstandigheden nog niet altijd lukt. Veel en waarschijnlijk alles ligt het er aan hoe je zelf in je vel zit. Wanneer dit twijfelachtig is, dan reageert de hond ook twijfelachtig. Wanneer je dit van jezelf bewust bent kun je dus beter je omdraaien en een andere route kiezen, voordat de hond een verkeerde beslissing meent te moeten nemen.

Bart heeft ons duidelijk uitgelegd dat de hondentaal (lees lichaamstaal) eigenlijk de enige is die feilloos door de honden wordt opgepikt.

Het voor Mikki gaan staan met de rug naar “iets interessants” werkt het beste om haar in een rustige staat te krijgen.

Zo gaan wij ook bij het wandelen eerst halverwege onze oprit bij het hek vòòr Mikki staan.  Al zeer snel kreeg ze in de gaten dat ze rustig moest gaan liggen en wachten totdat wij aan het eind van de oprit haar riepen dat ze verder mocht komen.

 

Bart reuze bedankt voor de wijze lessen en adviezen, we zijn er nog niet hoor maar je hebt ons een stuk op weg gebracht om onze hond te leren begrijpen. Dat betekent ook een stuk wederzijds vertrouwen waar we verder mee kunnen!

 

Groetjes,

Gerard, Ina en Mikki.




Stress tijdens de wandeling

Wat is het toch heerlijk als je geniet van het wandelen met je hond. Onze wandelingen met Miki waren 'een druk gebied afbakende aan de riem hard trekkende hond die bepaalde waar, wat, waar en waarheen en het liefst alles grijpend wat op zijn pad liep'. Afgelopen zaterdag hebben wij een sessie gehad bij de inspirerende hondengedrag deskundige Bart Van de Kleut. Sinds zaterdag zijn de wandelingen veranderd ofwel wij hebben ons gedrag veranderd. Miki is nog steeds Miki. Vanochtend zo ongelooflijk trots op mezelf. De eerste paar minuten een lichte, minimale strijd maar de rest van de wandeling de riem losjes op mijn wijsvinger met een losse lijn. En nu het allerbelangrijkste .... het is helemaal niet moeilijk ... het antwoord zit in jezelf.




Gesprekje bij het ophalen van een gasthond


Het werkt !!!

Fijn zo'n inspirerend gesprek!

Miep springt nooit uit haar zelf in de auto, even jou advies toegepast..

Zonder Miep aan te kijken even tikken op de rand van de drempel van de auto, er vanuit gaande dat ze in de auto springt wat ze voorheen heel nuffig niet deed en ja hoor HUP ze zat zo in de auto.  (wat jij vertelde, je ziet een beeld dat het zo gaat..en ja, gelukt!)

Thuis, ik eerst door de deur enz. geen aandacht, kijkt ze door het raam, ziet ze iemand voor bij lopen, blaffen, ik ervoor staan met mijn neus in de lucht...ze stopt gelijk met blaffen.

Wauw heerlijk gevoel, dit ga ik vast houden!

 

Als je ooit nog een keer een workshop geeft, houden we ons weer aanbevolen..hopelijk lukt het ons dan wel erbij te zijn (nee, ik moet zeggen..dan lukt het ons wel erbij te zijn haha)

 

Fijne avond en tot volgende week.

 

P.s. ik schrijf dit niet om een reactie te krijgen, ik wou het je gewoon even vertellen.

Bedankt voor je positieve energie Bart!

 

Groetjes Maria



Natuurlijke omgang versus trainingsvaardigheid (mevrouw heeft meer dan 20 jaar ervaring in het trainen van honden)


Wat een geweldige sessie vandaag!

Het was de reis naar Groningen ( 6 uur op en neer) meer dan waard om Bart Van de Kleut te ontmoeten en in levende lijve te zien en te ervaren hoe hij met honden traint.

Communiceren met de hond op een manier die de hond begrijpt.

Zelf niet gefrustreerd raken maar duidelijkheid verschaffen.

Zoveel informatie om weer mee aan de gang te gaan!!

Het was super om een hondenmens te ontmoeten, die denkt als een hond!

Afreizen naar Groningen voor een sessie? DOEN!!!



Moeite met wandelen


Even een update vanuit Nieuwolda. Het is nu 4 weken geleden sinds ik met mijn roedeltje bij Bart ben geweest voor handvatten. Mijn jongste hond trok als een idioot aan de lijn en viel vreselijk uit naar andere honden. Door zijn gedrag kon ik niet meer met drie honden tegelijk lopen omdat hij mijn teef een rottweiler mee kreeg met zijn uitvallen. En 65 kilo aan uitvallende honden is met mijn 52 kilo en handicap geen houden aan. Ik heb vele manieren geprobeerd om het gedrag van Jigsaw de hond in kwestie om te buigen maar alles was maar van korte duur. Ik zag door de bomen het bos niet meer en wist inmiddels alleen nog maar wat niet werkte. Het reslutaat: een gefrustreerde baas en hond die een hekel kregen aan uitlaten en alleen plekken op zochten waar we echt niks tegen zouden komen.


Eenmaal bij Bart aangekomen bleek al snel dat Jigsaw druk bezig was met zichzelf een leiderschap positie aan te nemen. En met zijn iets onzekere en toch dappere opgefokte gedrag kwam dat tot hele vervelende beslissingen van zijn kant. Hij had verzonnen dat overal gevaar op de loer lag waarvan hij ons moest beschermen. Zo logisch en zo herkenbaar en toch had ik deze roedelschuiving helemaal gemist. Ik kon bij Bart even een stapje terug en van een afstandje zien wat ik nu al die tijd gemist had. Jigsaw was goed ingezet in sporten en werkte keurig met mij samen, maar we waren in die 2.5 jaar gelijkwaardig geworden. Ja Jigsaw vond mij leuk en gezellig maar hij had gewoon totaal geen respect voor mij als leider.


Dat moest dus direct anders! Thuis direct de regels weer aangescherpt en goed bezig gegaan met uiterst consequent en rustig wandelen aan de lijn. Geen gecorrigeer of gevoer meer onderweg nee gewoon back to basic. En vooral de eerste 2 weken waren erg zwaar. Een stukje van 50 meter konden we wel 45 minuten over doen. En het vergde behoorlijk wat van mijn geduld. Maar de aanhouder wint!


Nu 4 weken later loop ik weer met alle drie honden samen en wordt er als we geen prikkels tegen komen helemaal niet meer getrokken. Alleen af en toe iets voor mij aan lopen nog aan doorhangende lijn maar ook dit sta ik niet toe. Met honden is het nog niet altijd rooskleurig maar ik kan Jigsaw nu goed hanteren en uiteindelijk weer tot rust krijgen dmv blokken en andere kant op lopen.


Ik heb het vertrouwen en respect weer terug en loop weer zelfverzekerd rechtop met 3 honden naast mij aan een slappe lijn heerlijk ontspannen door de straat!


Bart bedankt voor het terugbrengen van de basis, rust en het vertrouwen in mezelf en mijn eigen kunnen.


Sharon

Dusty, Tosca & Jigsaw


Hond valt uit naar mensen


Beste Bart,

 

Nogmaals bedankt voor je uitstekende advies. Het is nu al heel goed zichtbaar.

Het consequent zijn is nu de uitdaging en we kunnen elkaar hier heel goed in helpen.

Mijn zoon was ook heel enthousiast, na aanvankelijke scepsis. Hij vond dat je het heel duidelijk uitlegde en dat het heel leerzaam was.

Hieronder ons stukje voor je website:

 

Via internet kwam ik terecht bij Bart van de Kleut: ik zocht iemand die ervaring had met Kangals.

Mijn hond, een Kangal van 3 jaar, vertoonde naar mijn idee 'agressief' gedrag. Ze viel in toenemende mate uit naar mensen, zowel bij ons thuis als buiten. Onze reacties werden ook steeds heftiger.

Na een eerste stukje lopen was het Bart meteen duidelijk: deze hond was onzeker en ging daardoor uithalen naar alles wat een mogelijke bedreiging zou kunnen zijn. Bart maakte ons duidelijk dat het ontbrak aan veiligheid en dat onze hond daarom noodgedwongen de leiderrol op zich nam. Het enige wat me moesten doen is het geven van veiligheid. Dit kunnen we doen door het negeren van de hond, zoals een echte alpha ook doet in een roedel. Ze zorgen voor veiligheid door de taak op zich te nemen of alles in orde is en door deze zaken op een rustige manier te regelen.  Voor mij werden alle problemen die ik met onze hond had ineens verklaarbaar. Ik weet nu dat ik maar een ding moet doen en dat is een echte leider zijn. Het beste bewijs dat het werkte was,  dat tijdens ons gesprek met Bart,  onze hond op haar rug ging liggen!!!  Nu is het consequent zijn in alpha gedrag onze nieuwe uitdaging. Het is fijn om dit in gezinsverband uit te voeren: je kunt elkaar hierbij observeren en ondersteunen. Voor ons was het een onbetaalbaar bezoek:  Bart, onze dank.

 

 

 

Ervaringen na volgen workshop

 

- goedemorgen Bart, wat kun u het goed en duidelijke uitleg geven hoe en wat alfa betekent en doet pet je af . je heb mij heel duidelijk gemaakt rustige blijven nou dat is een heel groot iets om aan te werken, maar dat gaat goed komen. ben zo blij dat ik u heb ontmoet vooral voor Axie we gaan op naar een beter alfa. nogmaals bedankt .

 

- Gisteren gezien en meegemaakt en gelukkig gelukkig gelukkig geen Cesar of gaus. Helemaal zijn eigen ding!!! En "geefdiemaneenkans" is niet nodig, hij heeft zijn diensten hier in het noorden al bewezen. Respect Bart van de Kleut.....

 


Door persoonlijke omstandigheden grip op hond kwijt


Jazeker ga ik volhouden, alles voor ons meisje. Ben ook blij dat ik jou en Zora Hoeve heb om ons te ondersteunen.... heel erg bedankt Bart!

Met jullie hulp gaan we er zeker komen

Na 2x ons bankstel geclaimt te hebben, zonder woorden en aankijken, gaat mevrouw nu gewoon lekker op haar kleed liggen. GE-WEL-DIG!!

 

 

Onduidelijke communicatie


Bart heel heel erg bedankt voor de fijne sessie van vanmiddag je hebt mij het vertrouwen in mn honden weer terug gegeven. En nu gaan we hard aan het werk om van mij een stabiele alpha te maken.

 

 

Verstoorde verstandhouding honden en baas


Hallo Bart

 

Wat u in mij los heb gemaakt en de honden is ongelovig je spook de hele dag door mijn hoofd wat je vertelt hebt rust. Het is stil in huis Axie reageert niet op wat anders hij wel deed bij thuis komst bij mij dan rust slaap veel meer genot om naar te kijken. We zijn er nog niet maar gaan door. Zou meer van de lichaamstaal van honden willen weten hoop dat je mij een link of boek kunt adviseren. En hoop dat ik een keer welkom ben bij je thuis om te zien hoe de roedel bij u is. Bij me zus bezig geweest met hond trekt aan de lijn nou de manier gedaan van u en loopt mij te volgen geweldig. En zijn mensen die ik u adviseer vindt zo geweldig hoe u het doet en overbrengt.(tja ik weet nog lang niet alles anders deed ik het zelf haha). Heel trots op u en mij zelfs.

 

Groetjes Claudia

 

 

Onzekere baas door voorgevallen incidenten


Nou Bart, ik zal je vertellen... het was meteen al een wereld van verschil, in huis ook!

Blijkbaar was het alleen maar even nodig die alfa-rol te vinden. Floyd probeerde niet eens op bed te springen toen ik slapen ging...

Hij heeft alleen wel de halve nacht lopen stieren.

Ook nu, nu ik in de werkkamer zit, heb ik hem in de woonkamer in de bench gedaan en hij protesteert niet eens. Hij ligt gewoon stilletjes in z'n bench.

Dus ik denk dat we er wel uit komen met z'n tweetjes.

Ik zal later vandaag even een recensie en blog schrijven. Nu eerst nog even ijsberen met Floyd.

Ik had ook nog een paar vraagjes... maare... daar kom ik later vandaag ook wel op terug, zodat ik de vragen in een keer kan stellen.

Heel heel heeeeeel erg hartelijk bedankt tot zover!

Groetjes Gejanne

 

 

Angst voor andere hond in het gezin


Bart ,Dank voor je adviezen,we hebben ze gelijk in gebruik genomen en Kaya is al zoveel rustiger..Ze vind het prettig zo. Hoewel ze af en toe een poging waagt ,maar ja als er geen respons komt dan gaat ze haar ding doen ..Abby is hierdoor ook anders en staat veel meer open om te spelen met haar.Misschien was het voor jou wel beetje saaie sessie met een betrekkelijk klein probleem ,voor ons was het heel prettig om een paar goede handvaten aangereikt te krijgen. groet/Joke

 

 

Goede start maken met pup van ras waarover zoveel vooroordelen zijn


Beste Bart,

Ik heb vanmiddag genoten van jouw inzichten en hoe nog beter met Douwe om te gaan. Die anderhalf uur is werkelijk omgevlogen en ik had er nog wel uren over kunnen praten, zien en willen leren. Ik heb hier een heel klein zwart snurkend Staffordje op de bank liggen. Doodop is ie. Maar ik heb voorlopig weer genoeg handvatten om bezig te gaan met hem. Tot een volgende keer!

 

 

Hopeloos...


Beste Bart, vanmiddag heb je me laten zien hoe ik een nieuwe weg in kan slaan met Jackie. Ik was de hoop totaal verloren na talloze trainingen bij andere gedragstherapeuten die me allemaal vertelden dat Jackie een geval apart was. Je hebt me laten zien dat ze niet apart is, maar juist uniek ! Dank voor je inzet en heldere kijk op haar gedrag. Door jouw advies en de manier waarop je met haar omging heb je me enorm goed geholpen. Dank je wel !

 

 

Geweigerd bij de hondencursus


Vandaag met Hero naar Bart van de Kleut geweest. Op de hondenschool waar we de cursus Gedrag en Gehoorzaamheid doen werd verteld dat Hero niet langer welkom was omdat hij de les verstoorde omdat hij steeds naar andere honden wilde en niet naar ons luisterde. De trainer kon ons hier verder niet mee helpen omdat Hero geen aandacht had voor koekjes en dus niet te sturen was. We zijn gaan zoeken op internet en kwamen op de website van Bart terecht en hebben meteen een afspraak gemaakt. Toen we bij Bart kwamen heb ik eerst het verhaal over de cursus verteld en had ik de koekjes die we altijd gebruiken meegenomen om ze aan Bart te geven voor het oefenen. We keken er van op dat Bart de koekjes niet wilde hebben voor het trainen, het enige wat hij deed was hero een andere riem omdoen. Eerst heeft hij een stukje gewandeld met Hero en het leek wel of Hero extra zijn best deed. Hij liep heel rustig met Bart mee en toen Bart andere honden erbij haalde gebeurde er helemaal niets ! Hero bleef helemaal rustig en luisterde heel goed naar Bart. Bart heeft ook helemaal niets gezegd tegen Hero maar gebruikte zijn lichaam om met Hero te praten. Bart heeft ons uitgelegd hoe het komt dat Hero zo braaf was als hij met Bart wandelde en toen was het tijd om dit ook te gaan leren. We zijn maar ruim een uur bij Bart geweest en Hero gedraagt zich nu heel anders! We gaan nog heel veel oefenen met hem, maar zien wel dat dit veel beter werkt dan koekjes en de dingen die we op de cursus hadden geleerd. We zijn heel blij met wat Bart voor ons gedaan heeft en willen over een paar weken weer een afspraak met Bart maken.

 

 

Hondentaal/ verstandhouding


Omdat ik een praktijk aan het starten ben voor hondenmassage en reiki voor honden, was ik me aan het verdiepen in opleidingen om mijn kennis van honden te vergroten. Tenslotte is alleen massage niet voldoende om een hond weer in balans te brengen. Er moet ook naar het gedrag (en baas-hond relatie) gekeken worden.

Via via hoorde ik over Bart en vroeg hem advies. Hij bood meteen aan me te helpen en zo kwam het dat ik met mijn Duitse Herder Bento naar Zeerijp ging.

Bart bevestigde meteen dat mijn hondje lak aan me had en daarom aan de riem trok, en ook dat Bento stabiel maar wel onzeker is.

Toen werden 1 voor 1 de honden uit de roedel van Bart losgelaten bij Bento. Zo leuk en vooral leerzaam om te zien hoe de communicatie tussen de dieren verliep!

En vooral ook de bevestiging dat dominantie zeker niet hetzelfde is als agressie! Een afgewende blik (negeren) of spel uitlokken om een spannende situatie te doorbreken zijn maar een paar voorbeelden.

Ook mocht ik meekijken bij een sessie. Er kwam een mevrouw met een enorme hond, en na enige tijd onder de hoede van Bart te hebben gelopen, zag je niet alleen de houding van de hond, maar ook van het baasje veranderen!

Aan het einde van de sessie liep het baasje met meerdere honden als een echte pack-leader!

Geweldig om te zien, en hoe eenvoudig blijkt het weer te zijn: de hond spreekt onze taal niet, dus moeten wij mensen de hondentaal gaan spreken. Lichaamstaal dus.

Bart is een hondenfluisteraar zoals iedereen wel van TV kent, zonder de Amerikaanse opsmuk maar met de Hollandse nuchterheid. En ik kan iedereen met een "hondenprobleem" aanraden een sessie bij Bart te doen. Weer even met de voeten op de grond: je hond is een hond, en niet anders! Alleen op deze manier krijg je blije baasjes en belangrijker: blije honden.

Oja, we zijn een week verder en Bento trekt al een stuk minder aan de lijn. Al houdt dat wel in dat ik niet altijd, of via heen-en-weer geloop mijn bestemming bereik....

 

 

Workshop


Ik ben bij je terecht gekomen via een buurtbewoonster. Een eigenaresse van twee briards die moeite had om haar pittige viervoeters in toom te houden als wij elkaar passeerden. Opvallend was dat dit gedrag op een bepaald moment veranderde. Beide honden lopen nu aan een slappe lijn achter de baas aan. Gekscherend zeg ik wel eens; " het lijkt net als of de honden gedrogeerd zijn... ". Ze lopen keurig volgzaam mee, zonder aandacht te besteden aan mijn honden. Heel opmerkelijk, heel bijzonder !! Ik heb contact met haar gezocht om te horen hoe zij dit gedrag bij haar honden heeft kunnen veranderen. Zij gaf aan dat ze contact met jou / en hulp van jou heeft gehad om dit te bewerkstelligen. Dus vandaar mijn contact en opgave voor de workshop.

 

 

Onzekerheid/ Stress


Vandaag bijzondere ervaring gehad met Sokko (ja,de hond) bij Bart Van de Kleut. Hij heeft ons laten zien hoe wij stress bij Sokko kunnen voorkomen door ook in 'hondentaal' zijn baasje en dus beschermer kunnen zijn. Werkelijk waar, Sokko nog nooit zo volgzaam en relax gezien, zelfs toen ik met hem het schoolplein op kwam lopen met gillende kinderen. AANRADER: http://www.hondengedragdeskundige.nl/

 

 

Angstige hond


In 2010 hebben wij een Roemeense zwerfhond laten overkomen, die we vonden tijdens een bezoek in Roemenie aan de Stichting ‘Safe the Dogs’ uit Italie, die ik financieel sponsor. We hebben Boris een maand bij een van de dierenartsen laten aansterken, en toen overgevlogen naar Monaco waar wij wonen.

Boris was plus/minus 6 tot 8 maanden oud toen hij bij ons kwam. De eerste maanden heeft hij het huis gedeeld met een blindegeleide hond in opleiding, en ging het redelijk goed met hem.

Nadat de blindegeleide hond ons huis verliet voor zijn verdere opleiding begonnen de problemen groter te worden. Verlatingsangst, slopen van het huis, de auto en de boot. Verder had hij angst op straat en viel hij uit naar andere honden en sommige mensen, en het bekende trekken aan de riem. Kortom een zeer onzekere en angstige hond die de weg behoorlijk kwijt was. We hebben veel geprobeerd (ook vele andere trainers) echter zonder resultaat en hoop op verbetering, maar toen kwam Bart bij toeval op onze weg.

Op 23 maart 2013 had ik de eerste afspraak met Bart, dus samen met Boris in de auto naar Zeerijp. Vreemd genoeg had ik gelijk het gevoel toen Bart richting onze auto liep ‘ Dit komt goed’. Na een korte begroeting vroeg Bart of ik met Boris een stukje wilde lopen. Een meter of 10 was voldoende voor Bart, en hij stelde voor om een kop koffie te gaan drinken. Een zeer goed en open gesprek volgde, waarbij Bart in zeer duidelijke en heldere taal vertelde wat er aan de hand was. Boris had een groot probleem met de V van veiligheid die ik hem dus niet gaf. Bart heeft mij alles over de V van veiligheid uitlegd, en om signalen van Boris te herkennen zodat ik kon ingrijpen voordat het ongewenste gedrag een kans zou krijgen.

Dit was het moment om met Boris en Bart naar buiten te gaan. Bart nam Boris over en vrijwel gelijk liep hij achter Bart aan zonder te trekken, de oortjes keurig naar achteren en staart omhoog. Ik wist niet wat ik zag, een prachtig emotioneel moment, en dit alles zonder dwang, fysiek of verbaal contact. Boris was volledig relaxed en had een natuurlijke leider gevonden, hij voelde zich volkomen veilig. Hij had bij Bart de eerste V gevonden.

Toen was het mijn beurt.  Slecht vier rondjes waren voldoende, geen druk meer op de riem, hij liep links achter mij, als hij weer vooruit probeerde te lopen gewoon even Barts adviezen opvolgen en hij was weer in het gareel. Ook bij mij had hij binnen een paar minuten de veiligheid gevonden. Het kwartje was eindelijk gevallen. Aangezien het vreselijk koud was, kwam Barts vrouw gelukkig met de soep.

Tijdens de soep bespraken we de volgende oefening. Boris zou worden geconfronteerd met twee van Bart’s sterke Alfa leiders. Bart nam Boris over en confronteerde hem met de eerste hond, Boris volgende Bart en negeerde de andere hond, hij was volledig gefocust op Bart. Ik wist niet wat ik zag, en dacht heel even dit lukt mij nooit. Ik kreeg de leiding over Boris en Bart keek toe. Boris keurig achter mij en we draaiden rondjes rond de andere hond zonder enig probleem. Het ging zo goed dat het zelfs niet meer nodig was om de andere meer dominante Alfa leider van Bart te ontmoeten, en dit slechts in een tiental minuten, waanzin, echt ongeloofelijk. Bart gaf mij de laatste adviezen en that was it.  Op weg naar mijn vrienden in Bedum dacht ik wat is hier gebeurt, en in deze korte tijd. Boris lag volledig relaxed in de auto, ik kon zelfs voor het eerst stoppen zonder dat hij begon te piepen en onrustig werd.

Aangezien mijn vrienden een zeer druk gezin hebben, plus een uit de kluiten gewassen Berner Senner zou een mooie test volgen. Vreemd genoeg, was ik dankzij Bart vol zelfvertrouwen, dus Boris ook.

De Berner Senner was in de tuin, en Boris werd door mij voorgesteld aan het gezin, ik liet hem achtermij binnen komen, en vroeg de aanwezigen om hem te negeren, het verliep feilloos. Hij bleef keurig bij mij zitten gefocust op mij, en niet zoals vroeger op zijn omgeving. Ik voelde mij sterker worden en dacht, waarom heb ik deze Bart niet 3 jaar geleden ontmoet.

Toen was het tijd voor de ontmoeting met de Berner Senner op zijn eigen terrein. Via buiten de tuin ingelopen en de hond benaderd volgens Bart’s instructies, het ging perfect, Boris volgde mij, en we liepen een aantal malen rustig langs. Toen hebben we de honden losgelaten.

Dit ging een paar minuten goed (ruiken aan de achterkant en rondjes draaien) toen volgde een klein gevecht. In een seconde aan Barts adviezen gedacht (wees de leider), dus de borst vooruit, groter maken, paar ferme stappen naar voren, slechts een harde verbale correctie HE STOP  en het was klaar, Boris gelijk achter mij (dus ik veiligheid gegeven en Boris veiligheid gezocht), zelfs de Berner Senner keek met ontzag naar mij, en ging gelijk zitten ook volledig gefocust op mij.

De rest van de avond in keuken doorgebracht met twee rustige honden, zes luidruchtige vrienden en kinderen, een goed glas wijn en goede maaltijd. Boris naast mij, de Berner Senner in zijn mand en dit alles zonder problemen. Slechts een paar maal grommen van Boris over de gehele avond. Een kleine korte correctie alla Bart en het was weer klaar, geweldig, wat een verandering en een verademing.

Ik weet dat Boris en ik nog een zeer lange weg tegaan hebben, en dat ik nu moet doorzetten om zijn natuurlijke leider te blijven, maar dankzij Bart gaat dit lukken.

Bart nogmaals bedankt, voor mijn heropvoeding als natuurlijke leider, en natuurlijk de heerlijke soep van je vrouw. Ik houd je op de hoogte van onze progressie. Een vette knipooog van Boris, ik voel hem denken, eindelijk rust.

Cesar Millan, maak je borst maar nat, je hebt zware concurrentie.

Bob Zegers                                              4 Avenue des Ligures, Monaco

 

 

Relatie hond/ baas


Vandaag naar Hondengedrag Deskundige geweest. Het heeft ons goed gedaan advies te krijgen waar we echt verder mee kunnen. In alle rust heeft Bart ons laten zien hoe te handelen om de verhouding tussen Bram en ons duidelijk te krijgen. We hebben handvatten gekregen die het mogelijk maken dat we op een ontspannen en plezierige manier met onze Bram fijne wandelingen kunnen maken. Bart bedankt hiervoor en we gaan er mee aan de slag!

 

 

Drukke hond


Niet te geloven, sinds onze sessie (en ons verbeterde gedrag naar Mojo) vallen we nog steeds van de ene in de andere verbazing. Gisteren kregen we een monteur in huis, normaal gesproken werd hij dan ook helemaal hieperdepieper. Hij heeft wel eens iemand die op de hurken voor onze afwasmachine zat van enthousiasme op de rug gesproken zodat de beste man met zijn hoofd ver in het apparaat verdween. De deur werd opengedaan en ik blokkeerde Mojo door voor hem te gaan staan en.......hij bleef gewoon staan waar hij stond. Monteur ging een beetje heen en weer lopen, kamer in kamer uit en dat was toch wel moeilijk maar ik hoefde alleen maar mijn hand op te steken of met de vingers te knippen, uiteindelijk ging hij rustig water drinken en in zijn mand liggen !!

Tijdens een wandeling, komen we oma tegen (favoriet persoon voor Mojo) normaal raakt hij dan helemaal uitgelaten en gaat ook heel hard blaffen als ik even een praatje met haar wil maken. Nu knip ik ook weer met de vingers, hij gaat uit zichzelf zitten, oma kan hem rustig aaien en hij blijft net zo lang zitten totdat het gesprek is afgelopen. In huis hoef ik momenteel als hij tegen iets gaat blaffen ook alleen maar een stap in zijn richting te doen en hij gaat al vanzelf zitten, zonder dat ik ook maar iets hoef te zeggen.

Als de voordeurbel ging was het altijd één groot feest van blaffen en tegen de deur op springen maar.........zojuist ging de deurbel en werd er een pakje afgegeven Mojo lag op de bank, en bleef op de bank de enige aantoonbare vorm van opwinding bestond uit het optillen van zijn koppie :-D Nogmaals bedankt Bart voor alle tips en aanwijzingen die zo gemakkelijk leken dat ik het haast niet kon geloven ;-) Het lijkt wel of we een compleet andere (relaxte) hond hebben, super voor ons én voor Mojo :-D

 

 

Wandelen met twee honden


Vandaag, zondag 17 maart, vanuit Lelystad afgereisd naar Bart voor een sessie met mijn bijna 7 jarige labrador Skyler en Lola een 2 jarige Jack Russelltje.

Ik kwam via googlen een tijd geleden toevallig op de website van Bart en via Facebook volg ik al geruime tijd zijn sessies. Wat ik las vond ik allemaal zeer interessant en was benieuwd of hij mij misschien kon helpen met mijn honden.

Nu heb ik niet zulke probleem honden maar tijdens het uitlaten stuitte ik wel op ergernissen van mijn kant. Ik woon in een woonwijk en mijn honden lopen altijd aan een langere lijn, zodat ze lekker kunnen snuffelen, diverse malen plassen enz. Ook lopen ze altijd voor mij uit. Tijdens het passeren van een andere hond, gaat de Jack Russell al ver van te voren op de grond liggen en de labrador wordt helemaal opgewonden en zal en moet naar die andere hond. Dat wil ik niet omdat ze zo lekker lomp is en niet elke eigenaar hiervan gediend is. Dus ik heb op dat moment een kleine strijd. Probeer ontspannen te blijven, maar dat lukt dus meestal niet! Daarom Bart gemaild of hij mij hiermee kan helpen dit op te lossen.

 

Ik doe bij Bart de kofferbak open en het eerste wat hij zegt is dat de Jack Russell de leiding heeft over de labrador. Heb ik nooit door gehad, hoe kan ook een hond van 5.7 kg de leiding hebben over een hond van 35 kg?

Daarna een stukje wandelen met de honden of zoals hij zegt, de honden laten mij uit. De honden lekker voorop en daarna kom ik een keertje. Ook tijdens de wandeling neemt de Jack Russell de leiding terwijl ze hier helemaal niet zeker over is en eigenlijk vaak niet wil.

Wanneer Bart met een eigen hond aankomt op het pad, legt hij me uit welke signalen mijn honden naar elkaar geven. Nooit opgevallen, maar nu hij de signalen aangeeft en uitlegt valt bij mij het kwartje.

Ook het wandelen aan de riem wordt door Bart voorgedaan hoe het hoort. En mijn honden lopen voorbeeldig aan zijn zijde, niks geen getrek en voorop lopen. Daarna mag ik het proberen, met enig advies gaat dit ook goed.

Bepaalde dingen die Bart vertelt, weet ik wel ……… maar uitvoeren deed ik dan weer niet!

 

Ondanks de kou nam Bart de tijd voor ons, ik had vragen en twijfels, veel twijfels en Bart heeft alles duidelijk uitgelegd met vele adviezen en mijn twijfels weggenomen. Ik weet nu wat ik moet doen en zal dit thuis zeker gaan voortzetten.

 

Eenmaal thuis ben ik weer aan de wandel gegaan. Lola is blij dat ze het leiderschap kan overdragen, alleen Skyler heeft nog een beetje moeite met haar nieuwe rol. Haar zie ik nog regelmatig voorbij komen om voorop te lopen, maar met de adviezen in mijn achterhoofd weet ik dat ook dit goed gaat komen.

 

Bart bedankt, ben blij dat ik bij je langs mocht komen!

 

Renate

 

 

Onvoorspelbare reacties


Margje Teeuwen -> Hondengedrag Deskundige

Van het weekend bij Bart geweest, en veel geleerd.

Ik zocht naar puntjes op de i, en er waren wat signalen die ik niet volledig begreep. Wicca kan soms heel angstig zijn, en dan weer heel duidelijk van zich laten horen. Dat laatste vooral als mensen hem te lang aan kijken of willen aaien voordat hij heeft kunnen snuffelen.

Ik verklaarde dit door een paar nare ervaringen die de hond heeft meegemaakt toen hij nog klein was. en een paar keer dat hij mijzelf echt heeft beschermt. Maar ik kwam bij Bart voor handvaten. Hoe kon ik mijn hond duidelijk maken, dat hij niet voor mij hoeft te zorgen.

Bart legde mij uit dat daar ook vooral het probleem lag. Wicca was erg onzeker.

Hij bekijkt constant de omgeving, houdt mij in de gaten, maar is ook onrustig bij voorbij komende auto's.

Dit omdat hij mij maar SOMS zag als roedel leider,Maar NIET ALTIJD. hij luistert prima, is opgevoed met gebaren. maar in onzekere situaties kan hij er niet van op aan dat ik hem bescherm, en heeft hij ook het gevoel dat hij mij moet beschermen.

van Bart kreeg ik een paar simpele manieren om wicca te laten zien dat ik HEM altijd bescherm. en dat hji dus veel ontspannener door het leven kan, en niet bij alles hoeft af te wegen of de situatie waarin we ons bevinden gevaarlijk is voor hem, en voor mij.

wat een druk leven moet wicca gehad hebben tot nu toe.

Ik ben heel blij dat ik naar Bart gegaan ben, heb er echt wat aan gehad, en het was de reis meer dan waard.

ik maak er mijn missie van om wicca zo snel mogelijk rust te gunnen, om in alle situaties de uitstraling te hebben dat ik alles onder controle heb.

maar ik heb er alle vertrouwen in want ik merk nu al een wereld van verschil.

thx bart.

 

 

Honden hebben problemen in de omgang met elkaar


Hoi Bart,

Ik dacht, laat ik eens een update over de twee herders van ons sturen. Het gaat heel goed hier!

Waar we eerst nog dachten dat Bella alleen in huis vooruit ging, is dit nu ook doorgezet naar buitenshuis. Heb gisteren heerlijk genoten van een wandeling met Bella en een ander teefje. We kwamen twee honden onderweg tegen. De eerste daar blafte ze twee keer naar en na duidelijke signalen van mij stopte ze met blaffen. Bij de tweede hond die we tegenkwamen blafte ze helemaal niet meer. Ze houdt de honden nog wel in de gaten, maar ik realiseer me ook dat dit gedrag echt met stapjes zal veranderen. Ze wilde ook tijdens de wandeling achter een fietser aan hollen, maar een keer roepen was genoeg om haar weer netjes terug bij mij te krijgen.

In huis zien we ook doorzettende verbetering. Ze heeft meer zelfvertrouwen en laat zich niet zomaar meer door de tuin heen slepen door onze reu.  Ze speelt heerlijk met de andere honden en zeker met het oudere teefje dat recent bij ons is komen wonen. We twijfelden eerst.. moeten we wel een hond toevoegen aan de roedel? Maar ze blijkt precies te zijn wat Bella miste. Een oudere hond naast zich, die weggevallen was met het overlijden van Snow. Binnen een paar dagen zagen wij een hele andere hond. Alsof ze zoiets had van.. oh.. nu hoef ik niet meer op alle honden in huis te letten.  Ik denk dat het een combinatie is van verandering van onze houding naar haar en het teefje dat toevallig onverwacht nog een extrap stapje rust heeft teruggebracht. De reu moet nog een beetje aan wennen aan "de nieuwe Bella" , maar is zelf ook echt al flink bijgedraaigd in gedrag. Hem kan ik inmiddels zonder trekken uitlaten. 

Nogmaals bedankt voor je hulp en tips, voorlopig redden wij het weer op eigen kracht!

 

Groetjes,

 

Laura

 

 

Hond luistert slecht naar de baas


Hondenfluisteraars. Als ik ergens m'n buik van vol had was dat het wel. Stad en land heb ik afgereisd om fluisteraars, coaches, therapeuten, trainers en tolken te bezoeken die mij konden helpen om mijn hond Oscar weer in het gareel te krijgen. Allemaal beloofde ze beterschap als ik de aangeboden methodes zou toepassen en allemaal moesten ze na afloop onderkennen dat de oplossing niet zo voor de hand lag. In een laatste poging om toch door te dringen in het gedrag van Oscar kwam ik bij Bart van de Kleut terecht. Er is een spreekwoord dat gaat over zaken die van ver komen en in dit geval was dat ook zo. Na een lange reis van Sittard naar Zeerijp in het noorden van Groningen kwamen we aan bij deze "Hondengedrag Deskundige". Oscar was meteen zoals hij eigenlijk altijd is, druk, uitgelaten en heel onrustig. Bart kreeg niet de gelegenheid om rustig kennis te maken met Oscar omdat deze alleen maar bezig was om de hele omgeving af te snuffelen en overal zijn geur rond te piesen. Omdat enige aandacht van Oscar wel noodzakelijk was probeerde Bart hem bij de les te krijgen door iets wat ik eigenlijk niet zou verwachten. Hij deed eigenlijk helemaal niets, maar door het aannemen van een houding en het zoeken van oogcontact wist hij het toch voor elkaar te krijgen om Oscar bij zich te krijgen en toen begon het grote spektakel vorm te krijgen. Het was alsof Oscar ineens het licht zag en exact begreep wat Bart van hem verlangde. Hij was als was in de handen van Bart. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt, Oscar die gedwee de verrichtingen van Bart volgde en geen moment meer van zijn zijde week. Bart een stap voorwaarts, Oscar deed er twee. Bart een paar stappen terug, Oscar was zijn schaduw. Dit was echt onvoorstelbaar ! Moet ik er ook nog bijvertellen dat er geen riem gebruikt werd, alles gebeurde onaangelijnd. Na een kwartier kwam het moment dat Bart de onnodige vraag stelde: "Wil jij ook op deze manier met Oscar kunnen wandelen?" Mijn antwoord is wel te voorspellen, dus het volgende uur heeft Bart aan één stuk door verteld over de manier waarop hij met honden werkt en ik heb sprakeloos staan luisteren. Geen ingewikkelde theorie over moeilijk te begrijpen wetenschappen. Gewoon duidelijke taal over een verbluffend eenvoudige zaak. Na een uur kon ik zelf aan de slag met Oscar waarbij Bart me stuurde om het resultaat te behalen wat hij me al eerder had laten zien. Ik ben er nog lang niet, maar ik voel wel dat als ik op deze manier doorga met Oscar ik het ook voor elkaar ga krijgen ! Dank, dank, dank Bart.

Groetjes, Marijke.

 

 

Moeite met andere honden tijdens wandelen


Hallo Bart even een update van hoe het gaat met Tigor de(opgegeven) Boerboel haha.

We zijn flink aan het trainen, laat hem sinds zaterdag appart uit en ben eerst gaan oefenen op rustige weggetjes, dat ging super goed zelfs als hij even los mocht heb ik het toegepast en met resultaat dat hij daadwerkleijk constant mij in de gaten houd.

Gisteren heb ik hem uitgelaten gewoon bij ons thuis drukke weg veel huizen dus veel prikkels....en het ging eigenlijk aardig goed, vandaag hetzelfde rondje gedaan, en kwam een andere hond tegen dat is dus inderdaad nog even  hard werken, probeer dan een andere kant op te lopen maar struikel bijna over de hond en is hij niet te houden ben hem toen gaan blokken en uiteindelijk zakt de spanning en opwinding, uiteindelijk geeft hij zich over maar blijft allert.

Ik moet zeggen dat sinds zaterdag Tigor veel relaxter is in omgang met ons maar ook naar de andere hond.

Daarnaast ben ik iets minder gaan werken en heb ik sinds deze week meer tijd voor de honden.

Ik wil je graag ontzettend bedanken voor je advies inzicht en alle goede tips ik blijf doortrainen met Tigor.

we zijn er nog lang niet maar zitten op de goede weg.

 

Groeten marion

 

 

Adoptiehond met gedragsproblemen ??


Bijna vier jaar geleden adopteerden wij onze Mojo uit Spanje.  Een Podenco kruising van toen bijna 5  maanden zette onze huishouding compleet op stelten.  Een schat van een hond die de eerste 4 maanden van zijn leven als zwerfhondje op straat had geleefd. Maar ook een ongeleid projectiel die nooit aan de riem had gelopen, geen enkel commando kende (gelukkig wel zindelijk was) en ons het hele dorp doorsleurde als wij hem aan het uitlaten waren. Al snel besloot ik dat het noodzakelijk was om deze druktemaker wat bij te brengen en gingen we dus op ‘puppycursus’. Vanaf het moment dat hij de andere honden rook en zag, brak de hel los. Een hoog en schel oorverdovend onafgebroken geblaf was het resultaat van de confrontatie met de andere honden. In het begin moesten de medecursisten er nog wel om lachen maar na een les of vier werd ik al niet meer vriendelijk begroet in de kantine. Ik was de hele les bezig om mijn hond in bedwang te houden en de medecursisten probeerden de les te volgen maar de trainer was door het opgewonden gejodel van Mojo praktisch onverstaanbaar. Het  kwam dan ook meerder keren voor dat ik na 30 minuten verzocht werd om ‘even buiten te gaan lopen’, zodat ‘Mojo wat rustiger kon worden’.  Die verzoekjes kwamen echter steeds vroeger in de les zodat ik meestal na 10 minuten al buiten liep, zonder dat Mojo en ik daar nu echt heel veel van op staken. De trainer zag echter helaas geen andere oplossing en ik besloot om maar te stoppen met de puppycursus.  Na zelf veel verschillende (en tegenstrijdige) dingen gelezen en geprobeerd te hebben ging ik na ongeveer anderhalf jaar toch maar weer op zoek naar een honden trainingschool in de buurt en kwam op mijn zoektocht een cursus ‘2e kans training voor uw hond’ tegen. Onder het mom van ‘een hond is nooit te oud om te leren’  konden oudere honden met gedragstoornissen een soort van hernieuwde puppycursus aangaan. De cursus was inclusief een bezoek aan huis van de trainer, die had al snel in de gaten dat het om verlatingsangst ging en het zat met de voeding ook niet goed maar, onze Mojo was een perfecte kandidaat om aan de training deel te nemen. Ik had uitvoerig verslag gedaan van de opgewonden toestand van Mojo tijdens de voorgaande trainingen veroorzaakt door teveel prikkels van alle andere honden. Het was allemaal geen probleem en het zou prima in orde komen.  Mij werd verzocht hem op de dag van de training de hele dag niets te eten te geven en op de avond zelf gebakken frikandellen mee te nemen………huh?  Ja hoor, frikandellen hebben een sterke geur en de hond zou er een moord voor doen en daardoor zou ik tijdens de les alle aandacht van hem krijgen.  Met mijn jaszakken vol frikandellen arriveerde ik op de plaats van bestemming; een manege. In de manege waren tegelijkertijd 4 (!!) verschillende lesgroepen bezig: Puppycursus, Behendigheid, 2e kansgroep en Agility. Een kakofonie van geblaf, geschreeuw en geklap en ongeveer 30 honden in 1 ruimte. Nog geen 100 frikandellen hadden onze Mojo rustig gekregen en na deze hysterische les had ik een boerende hond op de achterbank en was mijn arm ongeveer een meter uitgerekt.  Na nog 3 pogingen waarin er ook knakworsten en veel gedoe met een halti aan bod kwamen heb ik ook hier de moed opgegeven, Mojo was nog nooit zo hyper geweest.  Toen hij wat ouder werd kwam er ook iets meer rust maar hij vertoonde toch nog steeds ongewenst gedrag zoals ontzettend druk reageren als er bezoek kwam of als er iemand aan de voordeur stond. Trekken aan de riem vooral met andere honden in het vizier en tegen mensen opspringen. Gewoon uit het niets tegen ons onophoudelijk blaffen en heel slecht luisteren waardoor er nogal veel naar hem werd geschreeuwd maar hij ondanks zijn grote oren deed alsof hij ons niet hoorde. Veel frustratie bij mij en de andere gezinsleden en dus met grote regelmaat een oncontroleerbare hond die op een gegeven moment in zijn over enthousiasme door een ruit van onze deur sprong en dat voor mij de druppel was om toch weer op zoek te gaan naar hulp. En die hulp kwam in de vorm van Bart van de Kleut waarover een collega mij enthousiaste verhalen vertelde.

Samen vertrokken we naar het bijna hoogste Noorden en bij de boerderij van Bart aangekomen kwam hij rustig naar buiten wandelen om kennis te maken met hond en mij.  Mojo rook natuurlijk de honden op het terrein van Bart en deed salto’s voor en achterover aan de riem. Uiteraard had ik een heel verhaal klaar voor Bart (de lange versie van wat hierboven beschreven staat)  maar het bleek dat dit helemaal niet nodig was. Je hoeft Bart namelijk helemaal niets over je hond te vertellen en ook niets over jezelf. Bart heeft dat allemaal binnen 10 minuten al gezien en hij leest je hond (en jou) alsof je een open boek bent.  Niks geen onzinverhalen over verlatingsangst of eetproblemen, gewoon een onzekere hond die het nu al jaren zonder ‘leider’ moest doen en dus zelf de leiderrol op zich nam terwijl hij dat eigenlijk niet aankon. Een hond die denkt dat hij voor zijn eigen veiligheid moet zorgen terwijl ik (wij) hem die veiligheid moeten geven en dat uitte zich in het gedrag van de afgelopen jaren.  Bart laat een korte oefening zien waarbij Mojo binnen nog geen twee minuten als een mak schaap naast hem aan de riem loopt. Ik denk dat het een trucje is maar na een korte uitleg van Bart volgt Mojo mij ook, hij let zelfs op mij terwijl we wandelen. Ondertussen is hij nog  wel steeds opgewonden aan het blaffen, Bart doet een stap naar voren, borst vooruit en een zelfverzekerde blik; resultaat hond is meteen stil en gaat zelfs zitten. Ook hiervan denk ik dat het ‘persoonsgebonden’ is en dat ik dat effect niet kan veroorzaken maar na een paar keer proberen krijg ik exact dezelfde reactie, is dit wel mijn hond of staat Hans Klok ergens achter een boom de grote wisseltruc toe te passen??  Ik kijk wel eens naar Cesar Milan, mijn kleine Mexicaanse held maar denk altijd dat die filmploeg daar al dagen in huis bij die lastige honden en gestoorde baasjes aan het filmen en trainen is maar nu ik zie hoe snel Bart een hond door de juiste benadering kan veranderen kom ik terug op die gedachten. Op een gegeven moment is Bart minutenlang met Mojo in de weer zonder ook maar één woord te zeggen en de hond is ‘één en al oor’. Tussendoor praat Bart veel, (tegen mij) en ik krijg ontzettend veel nuttige informatie maar het klinkt allemaal zo gemakkelijk en logisch, te gemakkelijk, het kan toch niet zo eenvoudig zijn? 

Na twee uur in de snijdende oostenwind met hier en daar een sneeuwvlok zijn we door en door verkleumd maar het doet me niks, ik rij naar huis met een grote grijns op mijn hoofd en een andere hond, hoe is dat mogelijk?

Natuurlijk komt het nu op mijn eigen rust en zelfverzekerdheid aan en ook die van de andere gezinsleden. Ik leg thuis uit dat het schreeuwen vanaf nu overbodig is en dat het schreeuwen ook iets is wat Mojo juist zo onrustig maakt. Niemand kan rustig en beheerst schreeuwen en de hond houdt je overduidelijke een spiegel voor van je eigen gedrag.

Ik leg uit hoe gemakkelijk het is en laat zien wat ik die middag geleerd heb en ben eigenlijk verbaasd als het thuis net zo goed gaat als met Bart in de buurt.

Ik hoor mezelf zeggen dat er eigenlijk helemaal niets mis is met Mojo maar dat zijn gedrag veroorzaakt wordt door óns gedrag en ik ben het met Bart eens dat we in de meeste gevallen beter de baasjes kunnen opvoeden omdat een hond alleen maar een goede leider nodig heeft.

Wij mensen denken te veel als een mens als het om honden gaat, we moeten denken vanuit de hond omdat een hond nu eenmaal niet kan denken als een mens.

Een paar dagen later komt er een vriend langs waarop Mojo normaal gesproken overenthousiast reageert. Voordat ik naar de voordeur ga zorg ik (zonder iets te zeggen) dat hij gaat zitten en zeg zacht ‘wachten’ ik doe de deur naar de hal en de voordeur open en durf niet achterom te kijken, verwacht eigenlijk een hijgende klauwende hond in mijn nek te krijgen maar niets van dat alles. Vriend stapt verbaasd naar binnen en kijkt om me heen naar een zittende Mojo, die vervolgens rustig op staat en aan zijn broek gaat snuffelen, zich daarna omdraait om op zijn botje te gaan kauwen. Mijn eigen verbazing maakt al snel plaats voor trots, trots op mezelf én op mijn geweldige slimme hond. Natuurlijk is er nog heel veel te oefenen en zullen we heel zijn hondenleven lang een leider moeten zijn en niet te vergeten consequent. Maar ik wil Bart ontzettend bedanken voor de tijd en de handvaten en wijze lessen die ik een week geleden van hem gekregen heb. Wat een rust in huis en wat is dat heerlijk voor mij en de rest van het gezin maar het allerbelangrijkste vooral ook voor Mojo.

Bart is voor mij (zoals er ergens op zijn website staat) inderdaad een hond in menskleren en ook nog eentje met een geweldige goede muzieksmaak   Bedankt Bart !!

 

 

Drukke hond, moeilijk mee te wandelen


Mijn ex was zondag bij ons en normaal gesproken breekt Mojo altijd de tent af als hij bij ons komt en nu was hij zo braaf en rustig dat hij stomverbaasd was en natuurlijk heb ik uitgebreid verslag gedaan van onze sessie met Mojo We merken dus zeker een groot verschil en er wordt trouwens ook niet meer naar hem geschreeuwd maar uitsluitend gecorrigeerd met houding en af en toe een knip met de vingers waar hij ook goed op reageert. Ben nog steeds verbaasd dat het zoveel effect heeft. Mijn verslag komt nog.

 

 

Verstoorde relatie baas/ honden


Soms raak je het spoor een beetje bijster in je roedel. Je kunt jaren ervaring met honden hebben, maar ineens lijkt alle controle en overzicht weg. Toen recent twee van onze honden erg lelijk op elkaar klapten, was de paniek even heel hoog.  Het eerste wat er door je heen gaat is: Welke van de twee moet er weg?! Gelukkig wist een bekende van me ons vrij snel naar Bart door te verwijzen. Niks wegdoen, aan de slag met je honden.  Een beetje sceptisch na een vervelende ervaring met een “ gedragsdeskundige”  besloot ik toch direct het aanbod te accepteren. Een keuze waar ik geen spijt van heb.  We zijn erg te spreken over het feit dat Bart zowel naar baasje als hond kijkt. Geen schrik heeft van het woord dominantie, en echt naar de honden individueel kijkt, in plaats van er een voorgeschreven methode op te plakken. Maar naast het feit dat Bart zo’n goed oog voor het gedrag van honden heeft, ziet hij ook heel snel wat de rol van jouzelf als baasje hierin is.

 

We hebben een herder reu en teefje die beide hun eigen “problemen” hebben. Het teefje komt van een fokker die het niet zo nauw neemt met socialisatie en heeft helaas als pup moeten meemaken dat een oudere hond voor haar neus instortte en niet meer thuiskwam. De herder reu is al twee keer eerder herplaatst voor hij bij ons kwam. Ook bij ons heeft hij een andere hond aangevallen, maar in plaats van hem wederom het stempeltje: Hopeloos te geven, zijn we dus met hem (en het teefje) naar Bart gegaan. Een advies waar geen spijt van hebben.   Een middag naar Bart toe, heeft ervoor gezorgd dat de reu al min of meer terug op de rails staat. Doordat Bart echt naar de hond als individu kijkt, maar wel ook naar het gedrag naar andere honden en baasje toe, werd al snel duidelijk waar wij de fout in gingen en wat voor gedrag onze hond nou ècht vertoonde. Hij is niet agressief, maar heeft het idee gekregen dat hij andere honden in de roedel moet corrigeren. Corrigeren omdat hij merkt, mijn baasjes doen dat niet, dus neem ik die rol maar op me. Hoe simpel was de oplossing dan ook om dit weer om te buigen. Wij laten hem nu zien, jij hoeft niet in te grijpen, wij doen dit wel. En al vrij snel zagen we thuis dat hij gewoon verder ging met een speeltje, of rustig bleef liggen, als hij merkte dat wij ingrepen als een andere hond iets deed wat niet hoorde. In amper twee weken tijd een hele andere hond, omdat Bart ons heeft laten zien dat wij als baasje bij hem tekortschoten.

 

Daarnaast heeft Bart tot onze verbazing weten te ontrafelen waarom ons herder teefje zo’n moeite heeft met vooral donkergekleurde honden. Eigenlijk was deze verbazing niet nodig, want de uitleg lag erg voor de hand.  We hadden namelijk een newfoundlander in huis toen de hond die zij als voorbeeld en veiligheid zag als pup instortte. Bart heeft ons geleerd buiten de kaders te denken en liet ons beseffen dat het teefje een en ander aan elkaar gelinkt heeft. Ze is de nare situatie met honden gaan associëren die op de newfoundlander lijken. Doordat wij hierna als baasjes niet goed hiermee omgesprongen zijn, is dit gedrag stilaan gaan generaliseren naar alle vreemde honden.  Betekent dit dat zij niet te helpen is? Tuurlijk niet. We moeten leren hoe we haar gedrag beter kunnen lezen en wat we zelf anders kunt doen om er beter mee om te gaan. Bart is hier een prima gids in. Dit teefje mag dan al niet bepaald welkom meer zijn bij hondenscholen en is geen graag geziene hond voor andere hondenbezitters tijdens het wandelen, maar Bart wil de uitdaging wel aan en daar zijn we erg dankbaar voor.  Ze was ook enorm onzeker binnenshuis, maar hier is ze al heel snel met wat tips en advies in bijgedraaid. Binnenshuis kan ze inmiddels sinds tijden ontspannen en heeft zelfs gezellig aan het raam de carnavalsoptocht gekeken.

 

Zij komt er ook wel, daar ben ik nu van overtuigd.  Soms heb je gewoon een extra paar ogen nodig die jou vertellen waarom je hond doet zoals hij doet, en wat als baasje jouw rol hierin is. Elke hond is anders, elk baasje is anders. Hopeloze gevallen bestaan er  in mijn ogen niet meer, wel baasjes die de moed te vroeg verliezen. Er bestaat ook geen geheime methode om probleemgedrag op te lossen en dat als je faalt hij/zij in categorie “Hopeloos” terecht komt.  Nu ik Bart heb leren kennen besef ik me dat je de taal van de je hond moet leren spreken en begrijpen en vooral niet moet opgeven!

 

 

Angst/ agressie naar andere honden


Stichting ZorgDier Nederland (www.zorgdier.nl)  is een landelijke goede doelen organisatie die vrijwilligers en professionals opleidt tot ZorgDier-teams. Soms komt het voor dat deze opgeleide dierbegeleiders zich bij ons melden met een hond of kat met een gedragsprobleem. Onlangs werd een kruising tekkel/basset (Chuck, anderhalf jaar) in een honden losloopgebied aangevallen door een bordeaux-dog waarbij hij flink gebeten werd. Het baasje kon Chuck gelukkig bevrijden uit de levensbedreigende situatie waarin hij zich bevond. Chuck vertoonde hierna zeer angstig/dominant gedrag naar andere reuen waardoor hij groot risico liep opnieuw gebeten te worden. Aangezien er al heel veel liefde en tijd in Chuck was geinvesteerd om hem te socialiseren en te trainen voor bezoekwerk in zorginstellingen bij mensen die hun hond moeten missen, deed ZorgDier een beroep op Bart van de Kleut, expert op het gebied van hondengedrag.

Tijdens een twee uur durende sessie, waarbij Bart zijn roedelleider Lucky inzette, werd het  ongewenste gedrag van Chuck bevestigd. Door deskundige inzet van Bart en zijn assistente lukt het om via kalmerende signalen Chuck zover te krijgen dat hij respectvol en op afstand bleef. De eigenaar van Chuck ontving na afloop van het consult instructies om op deze wijze 'in het veld' verder te werken. Inmiddels is het probleemgedrag sterk afgenomen en er is goede hoop dat Chuck zich de hondentaal weer meester maakt en inzetbaar wordt als ZorgDier!

 

http://www.zorgdier.nl/zorgdier-in-opleiding-chuck-aangevallen-door-bordeaux-dog

 

 

Wat heb je geleerd tijdens de sessie?


Dat je consequent moet zijn tegen je hond! Ik ging met mijn hond om alsof het mijn maat was. Maar wist niet waar je de lat moest leggen. Nadat ik hem duidelijk heb gemaakt dat niet hij, maar ik beslis wat er gebeurd in het huis, is hij duidelijk rustiger geworden en heeft hij het meer naar zijn zijn. Heel veel vrienden/kennissen geloven het niet dat hij zo een draai van 180 graden heeft gemaakt. Hij weet nu goed wie de baas is, en kan ook met andere dieren zoals katten enz lopen. Het lag totaal niet aan de hond, maar puur aan de baas!

 

 

Controle over zelfverzekerde hond


Ten eerste was je een van de eerste die niet negatief aankeek tegen het fenomeen dominantie binnen een roedel. Er zijn er veel die dominantie als iets slechts zien, of die het tegenwoordig ontkrachtigen - terwijl ik het met eigen ogen dagelijks aanschouw hoe dat werkt. En ik wist het natuurlijk allemaal wel, maar door onzekerheid, ervaringen met puppyscholen, hondenscholen (weggestuurd worden), enz gaat het knagen aan je.

Ten tweede straal jij zelf heel veel vertrouwen en rust uit (niet nerveus, geen drang om te presteren, vertrouwen in "wat het is").

Als derde praat je niet in de vorm van je MOET maar je laat zien waarom het nodig is dat je iets doet. Je geeft ook andere opties als optie a niet lukt..

En je luistert goed naar wat ik toen vertelde.. je bent dan misschien niet de subtielste maar je snapt het wel.. en daar gaat het om..

Je kan niet subtiel zijn met de intentie om mensen naar beneden te halen, maar je kan ook onsubtiel mensen oppeppen..

Waarom? Omdat ik denk dat hierbij nu inderdaad een hands on aanpak nodig is, ik dacht nog heel even dat het opstapje nodig zou zijn naar jou, maar nu met dit incident en als een relatief onbekende naar mij komt met "viv ik weet het echt niet meer" dan is de nood echt heel hoog..

En dan moet ze maar even over het drempeltje heen stappen dat je direct bent (heb ik haar ook al verteld), als ze echt NU hulp nodig heeft, dan is dit de manier.. (punt)

Dit zijn voor mij hele harde feiten

Ik weet dat je het al heel druk hebt bijv. dus ik zal je sowieso nooit onnodig lastig vallen. Ik kan met iedere hond nu goed omgaan wat mensen erg verbaast :P).

En voor Mike zegt dat het voor hem heel belangrijk is geweest dat je hem geleerd hebt dat je niet het leiderschap op eist (zoals je wel een beetje leert van filmpjes en boeken ed - het is ook wel menselijk natuurlijk om zo te denken) maar door "de staat" te laten ervaren en de noodzaak in te laten zien van de taken die je dan hebt.

 

 

Samenwonen


Afgelopen zaterdag weer een mooie sessie gehad met Bart. Dit keer niet alleen voor Sam, maar nu voor de hond van mijn vriend, Bo. Bo is een 12 jaar oude jack Russell, erg lief voor mensen, maar niet gesocialiseerd met andere honden. Dit uitte zich in grommen, blaffen en onrust. Aangezien mijn vriend en ik toch samen wilden zijn, en dit door het lompe en onbenullige gedrag van Sam ( wat hij uiteraard goed bedoeld) en zijn avances naar Bo, niet echt makkelijk leek. heb ik de hulp ingeroepen van Bart, die Sam ( of eigenijk mij) al eerder had geholpen. Bart en Petra, hfio. ( hondenfluisteraar in opleiding) hebben na kennismaking eerst even met ons rondgelopen, om de verstandhouding tussen Rik en Bo te bepalen. Dit was gelukkig goed. Bo's gedrag kwam vooral voort uit angst. Uiteindelijk hebben wij de kennismaking tussen Sam en Bo overgelaten aan Bart en Petra. het was mooi om te zien hoe Bart met rustige stappen de twee honden dichterbij elkaar liet komen. Wij zouden in paniek raken bij grommende geluiden maar Bart bleef professioneel en rustig. De volgende stap was beide honden los laten op een veld, waar Bo rustig ging snuffelen en Sam als een ongeleid projectiel rondjes om haar heen rende.ook hier kregen wij weer aanwijzingen waar wij zeker iets mee kunnen. Daarna met zijn allen in dezelfde kamer koffie zitten drinken, wat verbazingwekkend goed verliep. Nu een volle week later, verdragen de honden elkaar nog steeds. Sam wordt zo mogelijk gecorrigeerd door Bo en af en toe wordt er hard naar elkaar geblaft, dan is het net een kibbelend stel, maar zolang wij zorgen voor veiligheid en leiderschap, hebben onze harige vriendjes geen last van elkaar. Al moet Sam er even aan wennen dat Bo niet wil spelen, en moet Bo er even aan wennen, dat Sam op allerlei slinkse manieren probeert aan haar achterwerk te snuffelen. We zijn Bart erg dankbaar voor de professionele begeleiding, en zullen hem zeker aan iedereen aanraden.

 

 

Agressie tijdens wandelingen


Dit heb ik dus geschreven, en mensen deze man is een genie! Hy heeft een hond die (85kg) al 3,5 jaar agressief tegen andere honden was, in een kleine uur, met een hondenweer erbij, mijn Kangal 180 graden gedraaid. Mijn grote respect voor deze grote, hardwerkende man! Mijn dank is echt zeer groot. Sinds de dag, beleef ik een hele mooie en spelende dagen met mijn hond!

 

 

Veiligheid binnenshuis........


Doordat ik wat problemen ondervond met onze hond Milow heb ik contact gezocht met Bart. In het begin van de sessie zijn we eerst naar buiten gegaan zodat Bart tijdens de wandeling kon gaan observeren hoe de verhouding tussen de hond en de eigenaar is.

Het werd al snel duidelijk dat ik een duidelijke rol als leider invul.

Thuis zijn we gaan praten over de problemen met Milow.

Bij het aanbellen en / of bij binnenkomst van het bezoek gaat Milow erg tekeer. Ik heb diverse cursussen gevolgd om Milow te trainen, maar wat je van Bart leert wordt niet verteld tijdens deze cursussen.

Het bleek dat Milow zich in huis minder veilig voelde. Omdat wij, ons gezin, onrustig reageerden op het aanhoudend geblaf, versterkte dit het onrustige gevoel bij hem en werd de angst groter en bleef Milow blaffen tevens om te waarschuwen dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Als roedelleider heb ik de taak om rust in huis te brengen en dat Milow zich ook veilig in huis gaat voelen. Door wat oefeningen te doen en vooral goed de informatie die Bart mij vertelde in mij op te nemen werd er een heleboel duidelijk en ben ik al snel in staat om Milow de rust te geven wat zo ontzettend belangrijk is voor een hond.

Het bezoek van Bart heeft me een heleboel inzicht gegeven over het gedrag van een hond en ik vond het geweldig! Het resultaat mag er zeker zijn!

Bart, bedankt voor deze mooie ervaring!

 

Anita & Milow

 

 

Rustigere wandelingen bij andere honden


Getipt door een vriendin zijn we terecht gekomen op de websitewww.hondengedragdeskundige.nl. De positieve verhalen spoorden ons aan om een keer een afspraak te maken met Bart. Wij konden snel terecht en zo reden wij op 17 december vanuit Amsterdam naar noord Groningen.

Wij wilde kijken of hij ons tips kon geven omtrent het enthousiaste gedrag van onze hond (aanhoudend springen, piepen en blaffen bij binnenkomend bezoek), het aanhoudende, dwingende geblaf wanneer ze geen aandacht krijgt en haar waakzaamheid en jachtgedrag buiten.

Toen we bij Bart aanbelden (geweldige locatie!) had hij ons al zien lopen en had al een idee waar het probleem lag. Na een stukje gelopen te hebben, kon hij ons uitleggen waar de meeste problemen vandaan kwamen. Veel dingen wisten we al door de cursussen die we met haar hebben gedaan toen ze jong was. In de loop der tijd zijn minder consequent in onze regels geworden met het idee; ‘Ze doet het nu zo goed, laten we maar wat soepeler worden.’

Bart legde ons uit dat dit zo niet werkt. De hond krijgt hierdoor minder het gevoel dat wij de leiding en initiatieven nemen, minder alfa-leiders zijn. Hierdoor wordt zij meer alert omdat ze het gevoel heeft de leiding over te moeten nemen. Klinkt heel logisch!

 

Verder heeft hij ons uitgelegd hoe de houding van een alfaleider binnen een groep is en dat wij ons gedrag hier wat op moeten aanpassen. Zo moeten we wat ‘arroganter’ worden tijdens het wandelen. Loopt de hond voor onze voeten, houden we niet in. Zij moet opzij stappen voor ons.

 

Inmiddels zijn wij nu ruim 2 weken  met deze tips aan de gang en zien duidelijke verbeteringen. Onze hond is een stuk rustiger wat te zien is aan haar staart die niet meer continu opgekruld is en haar oren staan naar achter. Ze trekt niet meer aan de lijn omdat ze accepteert dat wij de leiding nemen. Hierdoor neemt haar blaf gedrag ook af.

We zijn erg blij met dit resultaat en zien nu in dat we hier consequent mee door moeten gaan om onze hond rust te geven!

 

 

Voor de eerste keer een hond


Ik ben vandaag met mijn hond Bandit bij Bart langs geweest. Bandit is sinds een week bij ons in huis.

Om voor mij zelf goed te weten hoe ik met een hond moet omgaan ben ik bij Bart langs geweest.

Het was een heel leerzaam uurtje. Een gaap of de lik aan zijn neus is al een teken van de hond. Nooit geweten.

Bandit is een hond die graag voorop wou en nogal trok aan de lijn. Maar na een paar keer om te draaien op advies van Bart

werd er niet meer getrokken. Na een uurtje kan je echt verschil vernemen bij je hond.

Nu thuis ga ik alles proberen uit te voeren wat Bart mij heeft uitgelegd. Het moeilijkste komt echter nog want ik moet mijn

man en de kinderen hetzelfde leren zodat ook zij boven Bandit in de ranglijst komen te staan.

Voor Bandit zelf zie ik niet veel problemen. Het is een herder die graag mag leren en ook snel leert.

Bij Bart leer je het gedrag van honden te begrijpen en om op hun manier met ze om te gaan. Op deze manier voelt de hond zich

veilig bij jou. Ik vond een fantastisch, heel leerzaam uurtje. En het mooie is heb je nog problemen in de toekomst of heb je

nog een vraag dan stuur je of een e-mail of je pleegt een telefoontje.

Bart bedankt voor de wijze les en ik zal je bij een ieder aanraden.

 

Met vriendelijke groet,

Nathascha Vink

 

 

Normale omgang met de hond


Hoe bijzonder is het om te begrijpen wat er in het hoofd van een hond omgaat en dat jij als mens hierdoor een nog sterkere band tussen je hond en jezelf kunt ontwikkelen....ik kan je zeggen dat voelt fantastisch! Bart bedankt!

 

 

Hondentaal, begrip voor gedrag


Onze hond is een enorme schat en we hebben zo'n beetje alle cursussen en hondenscholen wel gehad sinds we hem 4 jaar geleden kregen als pup. Hij luistert dan ook erg goed naar alle commando's die we geleerd hebben, maar gewoon rustig een wandeling met hem maken is altijd een probleem geweest. Hij blaft naar alles wat we onderweg tegenkomen en wil overal meteen naartoe. Een vriendin van ons vertelde dat ze bij Bart was geweest omdat haar hond altijd erg trok aan zijn riem. Uit haar verhaal konden we wel opmaken dat deze meneer een compleet andere manier van trainen had. Omdat we eigenlijk wel een beetje sceptisch waren door onze eigen kennis over honden hebben we getwijfeld of we Bart zouden vragen of hij ons kon helpen. Toch maar de stoute schoenen aangetrokken omdat we best wel nieuwsgierig waren of we misschien toch wat anders zouden leren. Afspraak gemaakt en woensdag dachten we naar weer een volgende hondenschool te gaan. Weer Okki laten zitten, af gaan, blijven en volgen als wij dat zeggen... Niets bleek minder waar ! Tijdens de 2 uur die we bij Bart waren is er geen commando gegeven en hebben we eigenlijk niets tegen Okki gezegd. We hebben het alleen maar gehad over hoe Okki "praat" met zijn lichaam en hoe wij met hem kunnen "praten" met ons eigen lichaam. Helemaal geen oefeningen als "zit", "af" of "blijf". We waren erg verbaasd over de manier waarop Bart werkt en nog meer over het effect. Okki begreep Bart van het eerste tot het laatste woord. (Terwijl Bart niets tegen Okki heeft gezegd, alleen maar heel veel tegen ons). Echt fantastisch om te zien dat "luisteren" eigenlijk niets te maken heeft met geluid maar met houding en gebaren. Na de training gingen we naar huis en hebben nog lang nagepraat over deze ervaring. Okki viel als een blok in slaap toen hij zijn mand zag en wij gaan snel weer een afspraak maken voor een tweede bezoek aan Bart. Dank je wel Bart !!

 

 

Trekken aan de lijn/ agressie naar andere honden


Wandelen gaat nu steeds beter zolang hij geen hond ziet blijft hij naast ons lopen en als hij iets te ver loopt roepen we "Hey!" kijkt om en gaat weer naast ons lopen Als hij eerst een vogel op de stoep zag wou hij eerst er ook direct achter aan maar doet hij ook niet meer ,hij ziet de vogel neemt een stap naar voren kijkt om naar ons en loopt weer verder mee.Maar zodra hij een hond ziet raakt hij gefocust en voor hij dat doet proberen wij hem te onderbreken en met wat gepiep en een grom komt hij weer terug maar wil dan direct weer naar voren naar de hond toe en is opgewonden (veel gehijg)en blaft dan af en toe naar ons.We merken wel dat als we weer gepasseerd zijn hij wat sneller rustiger wordt en naast ons gaat lopen ( soms blijft hij nog wat door hijgen dan )

Verder thuis is het een schat van een hond en wij blijven volhouden om Daddy buiten meer onder controlle te krijgen zodat hij nog meer tot rust komt.

dus als je nog tips hebt wij staan er altijd open voor.

Moest het verhaaltje even kwijt zodat jij ook weet hoe het er nu voorstaat na het bezoek bij jou Thuis.

Groetjes uit het koude Wijchen

Isa,Demy,Diana,Erik,en natuurlijk een poot van Daddy

 

 

Angst/ Onzekerheid


Op 08-11-2012 heb ik een afspraak gehad bij de heer van de Kleut. Ik heb een chihuahua van een jaar oud (reu). Hij trok erg aan de lijn en blafte en beet naar alles om zich heen. Bij de heer van de Kleut kwam ik erachter dat ik niet de leider ben over mijn hond. Hierdoor nam mijn hondje de leiders taak gedwongen over. Hij voelde zich verantwoordelijk voor de veiligheid maar was ook erg onzeker. Door de tips van de heer van de Kleut zagen wij tijdens de afspraak al meteen verbetering. Nu ben ik druk bezig deze tips elke dag toe te passen en ik zie vooruitgang.

 

 

Uitvallen naar andere honden


Twee geleden heb ik met mijn bull terriër (reutje) een consult gevolgd bij Bart.

Ik moest eerst een rondje lopen waarbij Bart mij en mijn bull terriër reutje observeerde.

Mijn hond liep te trekken aan de lijn en laste voortdurend een pauze in om te snuffelen of te plassen. Daar werd ik weer ongeduldig van, waardoor ik vervolgens weer aan de lijn ging trekken. Mijn hond had ondertussen door dat hij weer achterliep en wist niet hoe snel hij mij weer in moest halen om voorop te lopen.

 

Conclusie (zoals ik het heb opgevat): mijn hond neemt de leiding omdat er toch iemand is die de leider moet zijn. Hij erkent mij niet als leider en daarom neemt hij die verantwoordelijke taak maar op zich. Als leider moet hij zorgen voor de veiligheid. Dit draagt o.a. bij aan het probleemgedrag waar ik tegen aan liep: ‘het  soms uitvallen tegen grote honden’. Hij straalt de verkeerde signalen uit naar andere honden doordat hij zich groot probeert te maken als leider, maar tegelijkertijd signalen afgeeft dat hij eigenlijk toch wel onzeker is. En hij kan denken dat hij mij moet beschermen voor ‘indringers’ en mijn spanning aanvoelen en daarom uitvallen tegen andere honden.

 

Met een paar oefeningen met een andere riem/lijn werd mijn hond al erg snel meer ontspannen en meer volgzaam i.p.v. leidend.

 

Het ervaren van dit snelle resultaat en het besef dat mijn hond er behoefte aan heeft dat ik de leidersrol overneem, zorgt ervoor dat ik er helemaal voor wil gaan om het geoefende consequent voort te zetten!

 

Thuis heb ik direct de hondenlijn aangeschaft waarmee we bij Bart succesvol hadden geoefend. We zijn nu twee weken verder. Elke wandeling begint mijn hond vaak wel met het snel voorop willen lopen. Ik blijf consequent doorzetten met de geleerde oefening en aan het einde van de wandeling blijft hij een steeds langere periode rustig achter mij lopen i.p.v. het gehaast proberen in te halen.

 

Soms is het zelf zo dat ik na een tijdje even achterom moet kijken om te checken of ik hem nog wel aan het lijntje heb zitten, gezien de lijn dan helemaal los hangt en ik geen trekkracht voel! En ja hoor, dan zie ik een blij en ontspannen hondje omhoog kijken naar mij!

 

Ik ga door met consequent zijn! Bedankt!

 

 

 

Hondenopvang


Beste Bart,

 

Hartelijk dank dat je zo'n goede hondenopvang voor Juno biedt. Mijn hond Juno is een Nova Scotia Duck Tolling retriever van 6 jaar, die graag de hele dag bezig wil zijn (spelen met de bal, zwemmen, rennen). Nou Juno gaat graag naar jullie toe, want jij bent dan zijn baas, vriend en zijn maatje. Ook met jullie hond is hij zeer bevriend.

Ik kan iedereen Bart aanraden maar niet alleen voor hondenopvang. Bart is een geweldige hondengedragdeskundige, die niet alleen iedere hond de baas is, maar ook zijn kan baas leren hoe hij als alfa-leider/ster de controle over zijn hond kan (terug-) krijgen. Bart is naatuurlijk Bart, maar tegelijk ook een beetje de Nederlandse Cesar Millan.

Juno is sinds hij bij jou en je roedel komt veel gelukkiger geworden.

 

Groet,

 

Eric Zwartjes

 

 

Slecht lopen aan de lijn


Onze June (kruising Ierse Setter – Epagneul Breton, maar dan een klein formaat) hebben we sinds 16 augustus bij ons thuis wonen.

June is op zich een hondje waar we het best wel mee hebben getroffen : ze vindt het fijn in de auto te rijden, ze blaft alleen als ze andere honden hoort blaffen en in huis is het een schatje die het liefst de hele dag wordt geknuffeld. We hebben haar geadopteerd via stichting Sphoek en ze komt uit het asiel La Nucia in Spanje, ze is 1 jaar oud.

 

Na een week zijn we op een cursus in de buurt met haar gaan oefenen, heel gezellig maar niet echt iets voor June want de omgeving was veel interessanter.

Ze heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct, en volgens ons zorgt dit ervoor dat ze buiten erg wild is en veel trekt aan de riem.

Na veel sites te hebben bekeken over het trekken aan de riem, kwam ik op de site van Bart van de Kleut terecht.

Alles goed door gelezen, ook de ervaringen van anderen en toen maar het besluit genomen om Bart een mail te sturen of hij iets voor onze hond kon betekenen.

Er werd diezelfde avond nog in Zeerijp afgesproken, en we reden hier samen met onze dochter heen.

We wisten niet wat te verwachten : een alternatief en vaag of zweverig figuur die ons wel even zou vertellen hoe het allemaal niet moet ??

 

Niks van dit alles, gewoon een keurige vent die ons al op stond te wachten en waarbij het gelijk goed voelde.

Op de lange oprijlaan nam Bart de riem over en liet ons binnen 10 minuten zien hoe een hond kan en hoort te lopen…… we waren met zijn drieën met stomheid geslagen !

Ik (het vrouwtje) was zelfs emotioneel want het was zo mooi om June te zien lopen met haar staartje vrolijk in de lucht en dat op een manier zoals we graag wilden.

De gewaarwording dat jij de leiding moet nemen en niet je hond kwam bij ons goed binnen…

Toen gingen we om de beurt zelf oefenen en dit ging erg goed.

Ook wilden we graag leren om June te laten stoppen voor we gaan oversteken en dit ging binnen korte tijd geweldig.

Bart liet ons zien dat je met een hulpmiddel (een stok of paraplu) gewoon overeind kunt blijven om haar te corrigeren en hoe goed dat werkte was gelijk te zien, geweldig !!

In de tussentijd kwam ook Bart zijn vrouw even kennismaken en zien hoe June er uit zag, erg fijn en persoonlijk.

Bart heeft ons geleerd dat je hond niet de leiding mag nemen, kortom dat jij de Alfaleider bent en niet andersom en dat jij ervoor moet zorgen dat de omgeving veilig is.

Dit is jouw taak en niet die van de hond !

 

Bart : hartelijk dank dat je ons dit allemaal hebt bij gebracht, het was een ontzettend leerzame avond. Ik kan het iedereen aanraden om naar Bart te gaan, het heeft ons veel opgeleverd !!!

 

Boukje, Jan,Tessa en hond June

 

 

Verstandhouding baas en honden


Hallo Bart,

 

Nadat je onze honden, 13mnd oude Riesenschnauzer en een 4jr oude Hollandse Herder ,14 dagen in vakantie opvang had en de honden en al wat voorbereidend werk had gedaan,

had ik een sessie met jou en de honden.

Het voelde direct goed,de honden mochten gewoon hond zijn dat zit er bij de meeste honden goed in dus dat was het makkelijke stuk:-)!

Je liet mij zien wat er gebeurt wanneer ik mij Autoritair opstel,mijn eigen ding doe en me van hun niets aantrek.

Verder geen trucjes ,geen commando's,geen geklets,geen getwijfel en geen wekelijkse training of examen!WEL resultaat! Binnen 3min.had ik de volle aandacht van Tinus(de herder)

daarna in diezelfde tijd  had ik Kalle(de Ries)bij de les,met de aandacht bij mij dus!

Vervolgens nog even met de jongens samen,dat ging helemaal goed, zij hadden het door,zij hadden het begrepen;IK ben hun leider DUS ook hun beschermer,DUS degene die voor

hun denkt,daar ben ik beter voor uitgerust,en zij leggen zich hier zeer relaxed bij neer.

 

Oke.... zij hadden het door. makkie voor hun.Vanaf hun eerste ademteug snappen ze wat hun taak in de roedel is.

Maar nu ik nog,ik kreeg heeeel veel informatie van "Baas Bart"maar ik wou het allemaal horen, ik had het gevoel dat hier iemand De brug sloeg tussen mij en mijn "jongens".

Je liet me nadenken over waar ik  tegenaan liep in de omgang met de honden.

het werd me gaandeweg de sessie duidelijk dat ik inderdaad dingen van ze verwacht die zij niet KUNNEN waarmaken;

 

IK dacht dat ze knuffels konden zijn;maar dat gaat niet samen met hun rang.

Ik wilde dat ze me gehoorzaamden;maar ik zorgde niet overtuigend voor een gevoel van veiligheid.

Ik wilde ze  als vriend; want vrienschappen tolereren inconsequenties in je gedrag;hebben ze niet in hun genen,zorgt voor onzekerheid.

 

Acht dagen later.

Gehoorzamen?... Helemaal uit  hunzelf!  je hoort me bijna niets meer tegen hun zeggen,ik ben bezig met houding en gebaar,Voorzover nodig.

Affectie?..hoeveel meer wil ik nog van die open zachte blik die ik steeds mag opvangen.

Vriendschapsband?...We werken samen,met als doel, te doen in de roedel wat we moeten doen.De taken zijn hier nu strikt verdeelt in Leiders en Volgers en  ieder doet waar hij zij

voor in het wiegje/kist gelegd/geworpen is.

 

Tinus en Kalle hadden onder elkaar nogal eens een sfeer van van bemoeien en competitie,nu is er vooral rust en samenwerking.

 

Heel makkelijk zou ik nog even een stuk of wat pagina's door gaan en opnoemen wat er aan hun,ik bedoel natuurlijk mijn,gedrag verander is,

maar ik denk dat je zo een aardig plaatje hebt van wat hier sinds acht dagen anders gaat.

 

BEDANKT voor dit Kado/vaardigheid!

 

Ja ik mag van mijzelf nog een keer humanizen.Volgens mij Zijn Tinus en Kalle je heel erg dankbaar voor het "vertaalwerk"tussen hun ex vrouwtje,nu hun leidster en

hunzelf!

 

Tot Ziens

 

Sofie

 

 

Opvoeding jonge hond


Onze dalmatiër pup van bijna 5 maanden heeft zijn eerste sessie bij Bart achter de rug….

Of moeten we zeggen dat wij onze eerste sessie hebben gehad?

 

De hoeveelheid informatie die we hebben gekregen is enorm. Bart is ontzettend kundig.

Hij kon direct de daad bij het praatje voegen en daardoor zagen we welke invloed wij kunnen uitoefenen op onze pup.  Bart liet ons zien hoe we een leider voor onze hond kunnen zijn.

Dat we, door altijd die leider te zijn, veiligheid kunnen bieden aan de hond.

Het is prachtig om te zien hoe goed onze pup op hem reageert. Een positief voorbeeld!

 

We zijn nu bijna twee weken verder en we merken dat het wandelen steeds beter gaat.

Het claimen van schoenen, sokken en kluwen wol etc.  lukt inmiddels ook J.

Eigenlijk hoeft de hond niets te leren. Wij moeten leren zijn ‘taal’ te ‘spreken’.   

 

We hebben een heerlijke pup en kunnen met Bart zijn adviezen, hem opvoeden tot een geweldige hond.

 

 

Mijn hond de baas (Doorverwijzing via Hondenfluisteraar Norbert Riksman)


Goedemiddag Norbert en Marina, (Nederlandse Hondenfluisteraar)

 

Enige tijd geleden heb ik contact met jullie gehad over mijn hond Sam, de labrador die tuinen omploegde, spullen stukmaakte tegen mensen opsprong, soms gewoon uit het niets heel hard gingen blaffen enzovoort. Wij hebben toen een afspraak gepland maar deze kon niet doorgaan en door Marina werd ik doorverwezen naar Bart van de Kleut uit Zeerijp.

 

Ik zou even laten weten hoe het gegaan is en heb destijds een mailtje gestuurd maar wilde ook nog even een recensie bij jullie achterlaten:) 

Sam is nu ruim 3 maanden later, 1, groot, sterk maar een schat, dankzij Bart. Moeilijkheden zijn er niet meer geweest.

Na anderhalve maand een extra sessie ingelast met Bart omdat Sam toch weer wat gedrag begon te vertonen. Bij aankomst werd meteen duidelijk dat ik me toch meer als baasje moest opstellen, en hoe Bart het uitlegt en voordoet is het simpel op te volgen. En niet onbelangrijk te blijven volgen. Eigenlijk was die laatste sessie meer voor mij dan voor Sam.

Ik ben heel blij met jullie doorverwijzing, Bart is erg professioneel en heeft echt goede tips, het is net of er een onzichtbaar lijntje loopt tussen hond en Bart, je ziet de hond in kwestie ontspannen. Heel leerzaam.

 

Leiderschap over 2 honden


Een verslag komt eraan!dat had ik al in gedachten maar ik wou het over een paar dagen sturen,een verslag over de sessie  en over " hoe het verder thuis ging";-)

 

Kalle en Tinus Zijn rustig ook onder elkaar,en zeker ook naar mij, de begroeting met mij voorloopt  zo respectvol dat ik vanmorgen even naar mijn hoofd greep om te voelen of er niet toch een kroontje gegroeid was.

Ze volgen beide super maar als ze zonder lijn even vrij mogen lopen neemt Kalle wel erg de ruimte, maar komt terug wanneer we ons verstoppen of omdraaien.

Ik voel het al aankomen;wanneer ik mijn lijntjes naar de honden toe op de manier die jij mij leerde neerzet en onderhoud,heb ik een  fanclub!!! (ssstt ...zij ook, maar dat mogen ze niet weten)

We hebben elkaar gisteren geen hand meer gegeven,en ik heb je niet kunnen bedanken voor de kennis van de hondentaal die ik van je leerde en waar ik naar opzoek was/ben omdat ik natuurlijk leiderschap zoek en geen africhting.

Ik hoop nog meer van je te leren,want jij hebt het in je een hond te geven wat hij nodig heeft en en daar wil ik graag meer van weten!

 

 

Opvoeding pup


Van de week mijn eerste training bij Bart gehad met onze pup Joep van 9 weken. (duitse herder x golden retriever )

Hebben voor Joep een golden retriever gehad. Schat van een beest maar ik kon roepen wat ik wilde maar luisteren deed hij niet. Dit was dus iets dat ik niet weer wilde. Vandaar Bart……….

Bart heeft eerst verteld hoe de roedel bij honden in elkaar steekt.  Erg leerzaam en dan wordt je al een hoop duidelijk wat betreft het gedrag van een hond. Daarna heeft Bart een paar oefeningen met Joep gedaan. Ik vind het verbazend wat Bart voor elkaar krijgt door middel van zijn houding, gebaren naar de hond toe. Hij gebruikt zijn stem erg weinig en die wordt al helemaal niet verheven. En de kleine Joep  deed keurig wat Bart van hem vroeg. Het is voor mij een verrijking om zo met een hond om te kunnen gaan. Ik kijk al weer uit naar de volgende training!

 

 

Tijdens wandelen moeite met andere honden


Afgelopen donderdag naar Bart van de Kleut geweest een zeer competente hondengedragsdeskundige! De sessie was super! Bart heeft een hoop kennis en ervaring, en is er voor mij in geslaagd mij zelfvertrouwen te geven door te leren op een natuurlijke manier leiding te geven aan Floortje en Sam. Helemaal geweldig!!!!!!

Vol gespannen verwachtingen want ik liep toch tegen een probleem aan waarvan ik zo hoopte dat Bart hier een antwoord voor mij op zou hebben.

Floortje(7 jaar) en Sam (1 jaar) vielen nogal uit naar andere honden als ze aan de lijn liepen. Voor mij bijzonder vervelend aangezien ze met zijn 2en nogal sterk zijn.

Na onze hernieuwde kennismaking (oud collegaatjes) liep Bart over van enthousiasme om het een en ander over hondengedrag en lichaamstaal te vertellen. Vervolgens zijn we met mijn probleem aan de slag gegaan. Eerst een kleine wandeling waar voor Bart al snel duidelijk werd waarin het probleem zat. Onze twee honden waren de leiders en ik de volger. Dit uitte zich vooral tijdens de wandelingen omdat ik niet genoeg bescherming/zelfverzekerdheid uitstraalde om Floortje en Sam te beschermen bij enige bedreiging zoals andere honden. Voor mij bracht het toch wat schaamrood op de wangen aangezien de honden mijn leven zijn ik me er veel mee bezig houdt en dacht dat ik toch wel een goede leidster was.....hmmm toch niet echt. Maar daarvoor ben ik tenslotte naar Bart gegaan en met resultaat mag ik met trots zeggen!

Na duidelijke uitleg van Bart zijn we gaan oefenen. Dat ging echt heel snel heel goed. Daarna is Luuk de prachtige hond van Bart erbij gehaald. Dit om het geoefende in de praktijk te brengen.

Wauw je voelt je echt super als je het geleerde goed uitoefend en dat je met begeleiding van Bart op een natuurlijke manier de leiding kunt nemen van de honden. Ik gloeide van trots!

 

Vanaf donderdag heb ik het geleerde in de praktijk gebracht en tot nu toe heb ik echt resultaat. Ze zien mij als leidster en het voelt fantastisch. Natuurlijk moet ik nog heel veel oefenen en het consequent blijven volhouden. A.s. zondag naar het Zeewolderstrand waar een heleboel honden wandelen, dit wordt een hele grote uitdaging voor mijzelf maar ik ga ervoor!

 

Voor een ieder die toch een probleem ondervindt met zijn/haar hondenkameraadje en je komt er niet helemaal uit dan raad ik je echt aan contact op te nemen met Bart.

 

En Bart nogmaals ontzettend bedankt en ik kom graag nog een keer weer naar Zeerijp!

 

Groetjes Petra

 

 

Overenthousiasme/ bezitsdrang


Vol enthousiasme en verwachtingen gingen mijn schoonmoeder, mijn labrador kruising van 3 Pip en ik naar Bart in Zeerijp. Pip is zeer energiek en overenthousiast, vooral in het spelen met de bal, die ze dan ook ziet als haar eigendom. Afpakken of in de buurt komen lukte niet, of ze snauwde ons in de hand. Zonde, want ze is in omgang ontzettend braaf en geliefd.

Aangekomen in Zeerijp en na een kort overleg nam Bart haar even over en sprak daarna: "We hebben te maken met een dominante tante!". En nadat Bart ons een uitgebreide uitleg gaf over het gedrag van honden en van Pip, gingen we aan de slag. Na een wandel oefening was het alsof er een knop omging in Pip haar hoofd: ze liep keurig achter/naast me, een losse riem. Ze had een duidelijk leiderschap nodig!

We namen de proef op de som en gingen de bal oefenen. Inderdaad, Pip werd overenthousiast en wilde zich de bal graag toe eigenen. Na een korte correctie van Bart en zijn instructies lukte het ook mij om Pip te kunnen weerhouden. Uiteindelijk het apporteren... Waar het anders lastig of onmogelijk wordt om de bal terug te krijgen, kwam ze hem na enige oefening terugbrengen en liet ze zelfs los op commando. We waren met stomheid geslagen hoe snel we het voor elkaar kregen. Bart heeft ons een duidelijke richtlijn gegeven die absoluut werkt en waar we thuis echt wat mee kunnen! Na nog wat instructies voor het thuisfront meegekregen te hebben gingen we voldaan naar huis.

De eerst volgende wandeling, direct resultaat! Pip liep keurig naast me! Zelfs toen ik haar uiteindelijk los maakte van de riem veranderde er niks, ze bleef op exact dezelfde positie lopen, wachten tot ik haar het commando gaf om te gaan. De riem leek een overbodig voorwerp geworden. Zelfs op het grasveldje, waar ze zich amper kon bedwingen voor ons uit te rennen of om ons heen te springen bleef ze volgzaam, keurig achter me.

Samengevat: Een super ervaring! Ik heb absoluut meer inzicht gekregen en begrijp mijn hond beter. Bart, een echte aanrader en een ontzettende verrijking voor elke hondeneigenaar!

Groeten, Camilla en Pip!

 

Dan even een antwoord op je mail! Haha, je hebt gelijk! Graag kom ik een keer in de roedel oefenen, dat lijkt me echt ontzettend leuk en interessant!

Laat me maar weten hoe het in zijn werk gaat en wanneer je tijd hebt!

 

We zijn er zeker heel erg blij mee en hebben vanmiddag veel geleerd. Ze ligt nu voldaan te slapen in de mand en voelt zich veilig in onze roedel! Nog erg bedankt voor vanmiddag Bart!

 

was zeker erg leerzaam en dan zie je ook dingen waarvan je zelf denkt dat je het goed doet , maar je moet het door hondenogen bekijken en das dan toch weer heel anders. Dus Pip maak je borst maar nat , als je weer bij oma komt logeren !

 

 

Agressie naar andere honden, slecht lopen aan de lijn


Bart van de Kleut, je weet wie je complimenten moet geven. Als we niet voor een uur bij jou waren, hadden we deze rustige signalen niet gehad. Nog steeds ben ik je dankbaar.

Ik garandeer je, je bent de beste. Jij hebt mij de goeie basis gegeven. Dit is de resultaat. Iedereen staat versteld in mijn ongeving hoe rustig hy is geworden

 

 

Verstandhouding tussen hond en baas verbeteren


het gaat nog steeds goed met sam en mij, het is zelfs nog beter geworden. Ik merk dat doordat ik meer ontspannen ben, en meer vertrouwen heb in hem, Sam ook ontspannen is, hij is gewoon los om het huis, en gaat af en toe even buurten, waarna hij vrolijk kwispelend weer naar me toe komt rennen. het kauwen, trekken en opspringen is gelukkig afgelopen. We zijn nu de vriendjes die ik had gehoopt dat we zouden worden. Je hebt het goed gedaan, Bart. Bedankt.

 

 

Slecht luisteren, dominantie naar andere honden


Willen jou nog graag bedanken. Fabo is in onderdanige toestand teruggekomen (na roedeltherapie). Daardoor hoeven wij alleen maar te zorgen dat dit zo blijft. Dit gaat goed en daar zijn we heel blij mee. Dank je wel. Groetjes, Gertjan en Ingrid.

 

 

Algemene omgang met de hond


Zo, eerste grote wandeling met Jiro na de sessie met Bart Van de Kleut.

Riem los, handjes relaxed op de rug, bewust slenteren (voor mijn doen) en omgeving verkennen in onvoorspelbare route. Jiro ziet er maar achteraan te komen. De weinige keren dat ik uit mijn ooghoek iets van Jiro meepik zie ik alle mooie signalen: likjes, houding "'t Is goed baas, ik let op je, laat maar zien waar we heengaan." Grappig om te zien hoe mensen het eerst heel vreemd vinden dat je opeens van richting verandert zonder de hond te "waarschuwen" of een commando, en het "aha" moment als zo'n grote witte sterke hond naadloos meeverandert en je goed in de gaten houdt. Begint goed. Af en toe plekjes snuffelpauze, of even oefenen. Zelfs los (naast fietsers!) en uit zichzelf weer mee. Mooi!

Natuurlijk kom je dan geen honden tegen... En als je dat denkt, dus wel. Eerst een paar aan de fiets. Kijken, prima. Lekker doorwandelen. Focus? Hop, meteen geblockt, even de hele rest van de wereld claimen. Andere hond is niet belangrijk. Zodra Jiro uit de focus is (fietser rijdt natuurlijk ook door) rustig weer wandelen, helemaal goed. Daarna nog zo een. Op een hoektuin even wel goed kunnen oefenen met een Cavalier die helemaal uit zijn dak gaat achter een hek. Alle rust bewaard, Jiro komt niet verder dan de eerste focus, kalmeert weer, en dan rustig achteruit (hond is niet belangrijk, wat voor stennis hij ook maakt...) stukjes dichterbij. Op een meter van het hek heeft Jiro rustig kunnen snuffelen, en vindt het duidelijk wel prima zo. Geen stuiter, geen blaffen, vertrouwen in mij en rust. Cavaliertje houdt het inmiddels opeens voor gezien - we zijn als mini-roedel dominant want hij is totaal niet belangrijk.

Daarna als laatste drie verschillende grote honden, die meteen uitvallen - ai, net een fractie te laat. Is natuurlijk ook best bedreigend, vier tegen twee. Correctie, block (ik heb je door vriend, dit doen we niet, ook deze zijn niet belangrijk), en lopen - Jiro gaat meteen mee. Even een rondje om een bloembak, en weer richting de honden. Eigenaar snapt zichtbaar geen bal van wat ik aan het doen ben, maar dat is echt even zijn probleem. Nu gaat blocken goed, en accepteert Jiro de rust mooi. Rustig wandeling afgemaakt, nu afkoelen...

 

 

Dominantie, weinig aandacht, overweging tot castratie


Naam baasje: Vivianne Naam hond: Jiro Leeftijd: 2 jaar (-2 dagen :)) Gecastreerd: Nee

 

Voorgeschiedenis

 

Jiro is als pup van 8 weken oud bij ons gekomen. Hij was een zeer pittige pup, die erg zelfstandig en niet snel onder de indruk te krijgen was. De puppencursus was methode “belonen en fout gedrag negeren”. Bij Jiro was het toen al duidelijk dat hij de grenzen zocht, en ook niet schuwde om alles uit de kast te trekken. Hierbij leerde hij meteen waar onze zwakke plekken zaten (als ik heel hard bijt, reageren ze wel). Als puber ging hij hevig in verzet, waarbij frustratie (van bijv niet naar een hond kunnen aan de lijn) op degene die de lijn vast had werd afgereageerd.

 

Hierna hebben we heel wat hondenscholen en trainers gezien. Bij de reguliere hondenscholen werden we weggestuurd, kom maar terug als hij wat rustiger is, hij lijdt de anderen af – maar echte hulp werd er niet geboden. Ik stond tegen die tijd al 3 lessen voor paal (letterlijk) omdat hij tegen mij opsprong en in alles beet wat er te pakken viel. Het enige advies wat we toen kregen was “dat zou ik nou niet toestaan”. Maar hoe dat precies op te lossen ... dat wisten ze ook niet. Want in gevecht gaan met zo’n reus was helemaal niet verstandig. Prive trainingen hielpen tot op zekere hoogte.. totdat Jiro ging testen en ook daar scheurtjes in leiderschap ontdekte en fysiek het gevecht met een trainer aan ging (die daarop reageerde door terug te vechten.. ).

 

De woorden “Dominant” zijn vanaf pup af aan herhaaldelijk gevallen.

 

Nadat ik door een vriendin meegenomen werd naar haar hondenschool is er een positieve wendig gekomen in mijn leiderschap. Op het trainingsveld was het na 2 cursussen te behapstukken en was ik 2 meter gegroeid door alle complimenten – want toen ik daar de eerste les stond.. oei oei!

 

Maar op les is niet thuis, op het veld is niet gezellig wandelen met een groep honden. Het ging goed, maar het kon zeker beter. Na inschakelen van Norbert die mij al een heel eind op weg geholpen heeft, ben ik bij Bart terecht gekomen om die laatste puntjes op de i te krijgen.

 

Doel:

- Jiro evalueren in de groep met oog op eventuele castratie bij dominantie problemen

- (h)erkennen van gedrag van mezelf waardoor er een verkeerd signaal naar Jiro toe gegeven kan worden

- Het lopen aan de riem met afleiding (honden)

- Bevestiging voor eigen zelfverzekerdheid dat de logica en kennis die ik bezit echt wel klopt – en dus dat laatste stukje onzekerheid/twijfel wegnemen als ingrijpen nodig mocht zijn.

 

Fase 1

Kennismaking

Tijdens de lange rit naar Zeerijp is Jiro zoals gewoonlijk wat onrustig, bij aankomst ben ik dan ook zelf eerst Bart en (oh jee... eh.. hoe heet ze nu ook alweer! Sorry... mensen namen.. oei) een hand gaan geven en zo zelf ook even te aarden. Hierna Jiro uit de auto gehaald, die inmiddels al een stuk gekalmeerd was. Hierna even kort alvast wat dingetjes doorgenomen die er in het verleden zijn voorgevallen, maar nu al stukken beter gingen door het harde “voor”werk wat we al gedaan hadden.

Hierna heeft Bart Jiro even overgenomen en is even een kort stukje gaan lopen. Waarbij Jiro zijn uitzonderlijke volg kunsten al vertoonde (want dat hij dat kon dat is een ding dat zeker is).

 

Fase 2

Kennismaking met Luuk – een dominante reu

Nadat de rollen gedefinieerd waren was het tijd om te kijken hoe Jiro zou reageren (en dat meteen goed aan te pakken) als er een hond in het verhaal kwam. En dan niet zomaar een, meteen een goede uitdaging. Eerst op een afstand en dan steeds dichterbij, waarbij Bart het tempo bepaalde en liet zien hoe je dit met lichaam en soms 1 woord kan versterken. Zo werd het voor Jiro snel duidelijk – dit is de ruimte waarin je vrij mag kijken en ruiken, en nog belangrijker voor Jiro – het is veilig, je hoeft niet in de beschermingsrol te duiken.

 

Door heel langzaam en rustig te werk te gaan, en vooral duidelijke correcties te geven zag je Jiro ontspannen. Zijn leervermogen ging meteen in overdrive – pootje omhoog, veel contact zoeken voor confirmatie. En bij een correctie* zocht hij meteen oogcontact en een snelle lik (tongelen) over zijn neus.

 

Tijd voor de volgende fase; Ik mocht het stokje overnemen in de achtertuin

 

*Correctie – klinkt van nature zwaarder dan het is, voor een hond is het corrigeren van “fout” gedrag tweede natuur.. als dat namelijk niet gebeurt dan betekent het chaos, en chaos geeft een roedel weinig overlevings kansen.

 

Fase 3

Zelluf doen!

 

In de achtertuin nam ik de leiding over en startte de oefening “aan de lijn lopen met aandacht”. Het idee is heel simpel; Je loopt een random route – zo random mogelijk, waarbij de hond niet voorbij jou grens mag lopen (voor iedereen verschillend, clue is de aandacht van de hond zelf). Zodra die grens overschreden wordt (liefst ben je dat nog voor, oefening baart hierin zeker kunst) draai – kies andere route. Zodra er geen aandacht is – draai andere route (dus poging tot snuffelen, plassen, ander oversprong en test gedrag). Timing is everything!

 

Al snel kwam ik met mezelf in de knoop, en dat is waar ik zelf altijd tegen aan liep. Ik raak mezelf (en dus Jiro) kwijt in mijn eigen chaos. En dat resulteert in een lange lijn, waarbij Jiro ergens aan het eind een beetje als een paardje om je heen dartelt met aandacht voor alles behalve voor jou. En ik die steeds van richting verander in poging tot het herpakken van de aandacht (zie de vizeuze chaotische cirkel).

 

Na terugkoppeling hierover met Bart, die me de logische oplossing “stop – adem in adem uit – eis oogcontact – begin opnieuw” gaf. Ging deze oefening perfect. Zelf besloten dat ik toe was aan een uitdaging door langs Luuk te lopen. En ook dit gaf geen enkel probleem.

 

Tijd voor de volgende fase...

 

Fase 4

Introductie met de roedel

Nadat Luuk weg was werd de rest van de roedel geintroduceert, waarbij we heel veel gepraat hebben over hondentaal. Er is niets mis met de taal van Jiro, hij is een sociale vent die op de juiste manier dingen aangaat en grenzen test. Wie zijn jullie, wat heb ik aan jullie en wat is mijn rol en plek hierin (in de juiste volgorde). Ook wij als leider werden door hem getest, want als ik dit van de rest mag, kan ik dan misschien toch doen wat ik normaal doe (namelijk even drammen en de andere hond testen tot het gaatje). Al snel zaten we in de volgende oefening. Jiro laten zien wat de regels waren. Waarbij hij steeds gevoeliger werd voor subtiele correc ties. Bart heeft hierbij heel goed laten zien wat je mentale staat hierbij is, en welke hulpmiddelen je erbij kan gebruiken (arm verlengen met een ski(?)stok, niet om mee te slaan, maar om je groter te maken en je bereik te vergoten voor het blokkeren. Uiteindelijk was blokkeren (een stap in de richting), en een blik “hey vriend, ik heb je gezien, pas op!” uiteindelijk genoeg.

 

Dat laatste heb ik flink zelf kunnen oefenen, want Jiro vond een teefje van 8 maanden toch wel heel erg leuk.. en leuk vinden is prima, maar dat is de grens.

 

Maar we hebben vooral genoten van de roedel. Jiro is duidelijk een gangmaker, en is zeer gelukkig als hij lekker hond mag zijn. De band tussen ons is prima, het vertrouwen is groeiende, hij was er al.. ik ben er nu ook.

 

Conclusie

Zelf reflectie:

 

Uit willen vallen aan de riem – niet aggressief:

-zenuwen = onzekerheid -> baasje willen beschermen

Aandacht van Jiro kwijt zijn tijdens de wandeling:

-verlies van focuss door chaos in het hoofd

 

Algemeen:

Onterechte twijfel aan eigen kennis en kunde

 

Een dag later:

Als een koningin op een troon in de tuin zitten terwijl er twee rustige jonge honden naast je gaan liggen te slapen... Zelfs als er honden langslopen aan de overkant is er het grote vertrouwen er dat ik het ZELF kan oplossen (dat hoeven Jiro en Cailean niet te “denken”, dit is mijn mindset, wat overslaat op mijn roedel als “het is dus okay”).

 

 

Verstoorde verstandhouding tussen baas en hond


Mijn sam van 9 maanden is een lieve, vrolijke maar hele drukke labardor. Aan de lijn lopen was lastig, weglopen een dagelijks probleem, andere honden een onweerstaandare verleiding. Sam at het liefst damesschoenen speelgoed en pas aangelegde bloemperkjes. Toen het echt te erg werd en sam meer irritatie opriep dan aai neigingen zijn wij door Hondenfluisteraar Norbert Riksman doorverwezen naar Bart, omdat er mijn inziens wel haast bij was.

 

Door Bart heb ik een hele andere hond, en heeft Sam een heel ander baasje. Bart ging even lopen met Sam.Vrij snel wist Bart te vertellen dat Sam onzeker was en zenuwachtig, ik bood niet genoeg veiligheid. Dat was voor mij geen schok, ik had al gemerkt dat Sam beter luisterde naar anderen dan naar mij, hij luisterde zelfs beter naar mijn dochter van 6, kun je nagaan. Ook na observatie van Sam bij Bart merkte ik dat Sam goed oppikte wat Bart hem duidelijk maakte. Onder begeleiding van Bart kreeg ik het lopen met Sam snel onder de knie en merkte ik dat er rust ontstond tussen Sam en mijzelf. Ook toen Luuk erbij werd gehaald kon ik Sam onder controle houden en zijn aandacht op mij vestigen en houden.

 

Ook in de roedel kreeg ik goede tips van Bart waar ik heel veel aan heb.

Nu hebben Sam en ik een goede verstandhouding, ik merk dat als Sam afgeleid wordt en ik me omdraai en de andere kant oploop, hij me nu opzoekt en bij me in de buurt blijft. Sinds 2 dagen wordt er niets meer gesloopt. Er wordt niet meer op de meest vreemde momenten een hondenbommetje gedaan ( sam die met een olijk hoofd en grote sprong op mijn schoot beland) en in de tuin kan hij gewoon los lopen zonder er vandoor te gaan. Ik heb geleerd om duidelijk en rustig te blijven en positief gedrag ook heel positief te belonen, kortom niet alleen mijn hond zit weer goed, ik ook!

We blijven oefenen, maar hebben dankzij Bart weer erg veel plezier met elkaar!

 

 

Agressie naar honden tijdens wandelen


Hallo Bart,

 

De sessie hebben we als zeer positief ervaren. Het geeft ons weer een boost om verder te gaan met jouw aanwijzingen.

Na 6 maal diverse gedragtherapeuten kwam jij op ons pad via Norbert Riksman (hondenfluisteraar).

Het was een lange reis (3 uur) maar zeker de moeite waard.

Bij aankomst ging je direct aan de slag, eerst een gesprek met ons en daarna samen met Daddy.

Je kwam er al snel achter dat Daddy onzeker was en een goede roedelleider nodig had.

Na een kwartier oefenen met Daddy en de goede instructies van jou was het tijd om Wolf erbij te betrekken.

Je liet Wolf steeds dichter bij Daddy komen terwijl een van ons voor Daddy stond, en al gauw stond je een meter van Daddy af, terwijl Daddy bleef zitten.

De volgende stap was een hele grote stap voor ons en voor Daddy, je nam Daddy over en liet hem contact maken met Wolf.

Na wat snelle correcties van jou konden ze met elkaar kennis maken.

Dit alles ging voor ons al vrij snel, en de volgende stap verbaasde ons nog meer.

Daddy mocht met Wolf los op jou terrein, eenmaal los negeerde Daddy Wolf en verkende het terrein in alle rust.

Daddy was uit ons zicht en we gingen hem zoeken, maar dat duurde niet lang want hij huppelde in gallop al achter ons aan.

Dit verbaasde ons ook weer, Daddy los met een andere hond eindelijk durfde iemand het aan na 6 gedragdeskundige.

Dit verliep zo goed dat je Luuk erbij ging halen.

En weer maakte Daddy vrij rustig contact met Luuk.

Toen waren ze toe aan een wandeling en is Daddy met Wolf en Luuk gaan wandelen, wie had dat gedacht dat Daddy ooit nog naast een andere hond zou wandelen.

Na terugkomst op jou terrein gaf je ons nog enige instructies waar we thuis mee verder konden.

Hierna kregen we ook nog voor elkaar dat Daddy zelf in de auto sprong, dat deed hij daarvoor ook niet.

Terug naar huis hebben we twee stops gemaakt en Daddy sprong zo de auto uit en weer in.

Eenmaal thuis was Daddy doodmoe en heeft uren liggen slapen, hij reageerde nergens meer op (In coma).Zie foto

S'avonds hebben we eindelijk rustig kunnen wandelen zonder getrek.

In de loop van de verdere week ging het vrij goed behalve als we een andere hond tegen komen we gaan er dan ook voor staan, maar hij komt niet helemaal tot rust,

hij probeert telkens langs ons heen te kijken.

Het wandelen opzich gaat nu steeds beter (zie filmpje).

Maar we blijven stug volhouden, eens zal het kwartje vallen!

Anders nemen we wel weer contact met jou op.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Erik, Diana, Isa, Demy

 

EN DADDY   

 

   

Training in Zeerijp


Een geweldige ervaring om Bart te laten kijken naar jou en je hond. De tips zijn simpel, de boodschap eenvoudig. Een hond is een hond en jij bepaalt altijd. Dat dit oefening, geduld en tijd van de baas vraagt is duidelijk.

Wij vonden het een eye opener om onze kleine, niet gesocialiseerde hond, tussen alle veel grotere honden van de uitstekend geleide roedel door Bart en zijn hond Luuk te zien. Dit heeft ons meer vertrouwen in onze hond gegeven.

Wij gaan onze hond zeker een keer bij Bart brengen zodat ze kan ervaren hoe het is om in een goede, stabiele, gezonde roedel te verblijven.

 

 

Wandeling met de hond in Zeerijp


Ik heb met veel plezier gewandeld met Bart en mijn hond Onyx en ondertussen heel veel geleerd. Bart leert je om door hondenogen naar je hond te kijken ipv met je mensenogen. Als jij je als roedelleider gedraagt, zal je hond zich veilig voelen en zich goed gedragen. Doet je hond iets wat je niet prettig vindt, bijv. trekken aan de riem, dan kun je dat eenvoudig oplossen door je zelf anders op te stellen. Bart legt heel helder uit hoe het bij honden werkt en hoe jouw gedrag als baas het verschil kan maken. Als je je verdiept in hondengedrag en je eigen gedrag daaraan aan past (consequent), kun je ieder probleem voorkomen of verhelpen.

Voor iedereen die in honden geïnteresseerd is, is dit een aanrader. Ook als je hond heel goed luistert, kun je nog veel opsteken en daarnaast genieten van een mooie wandeling.

 

 

Hondentraining in Zeerijp


Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet om naar Bart te gaan. We weten weer waar we aan moeten werken en wat al goed was. We begrijpen de hond(en) beter. We weten nu weer waar we op moeten letten en dat we een lange adem moeten hebben, maar er is dan ook zeker resultaat te zien. We hebben weer nieuwe inzichten gekregen en het was zeker leerzaam.

 

 

Puppycursus in zeerijp


Wij hebben bij Bart met onze Duitse Herder, destijds 8 weken oud, o.a. een puppy cursus gevolgd en daarna extra begeleiding/ cursus/ wandelingen gedaan met de hond omdat hij uitviel naar andere honden.

Inmiddels is onze hond 1 1/2 jaar oud en nog steeds hebben wij veel profijt van wat wij toen geleerd hebben.

Voor een ieder aan te bevelen!

 

 

Hondenfluisteraar in Zeerijp


Ik had al veel gehoord over deze hondenfluisteraar, maar mijn verwachtingen werden toch nog overtroffen ! Zo goed dat deze man uitgaat van de hond en hierdoor haarfijn kan uitleggen hoe het gedrag verandert kan worden !

Ik ben zeer tevreden en kan iedereen deze man aanraden !

 

 

Hondentraining in zeerijp


Mijn herder was erg bang voor andere honden en daardoor kon ik bijna niet met hem wandelen. Als er andere honden 'in zicht' kwamen ging die ontzettend trekken, blaffen etc. Een wandeling met Bart en mij werd inzichtelijk gemaakt dat niet die andere hond maar ik (pfff) de onzekerheid overbracht naar mijn hond en daarom deze zo fel reageerde. Ik moest veranderen en dan zal de hond ook veranderen....en zie, het werkte. Toppie! Dank en zeker aan te bevelen.

 

 

Hondentrainer, hondenpsycholoog in Zeerijp


Deze meneer is een genie...!!!

Mijn hond is al 3 jaar als een gek als hy andere honden ziet.

Bart heeft mij in 1 uur laten zien hoe ik met mn hond moet lopen. Ik dacht dat hy altijd agressief was. Maar was dus agressief omdat hy onzeker was. Ik heb 3 hondenscholen bezocht, maar dit is echt te gek voor woorden wat deze trainer in 1 uur (1 wandelingetje) met zn hondje samen heeft bereikt. Petje af..!!! Diep respect. Alle mensen die dit lezen.. Deze meneer is ECHT een aanrader!!!!!!!

 

 

Leiderschapstraining in leeuwarden


na al een half uur mij te trainen , weet ik wat ik moet doen om mijn hond onder controle te houden .

ik train nu 3 keer per dag een half uur / drie kwartier met de hond en ik zie elke keer weer verbetering .

 

heel erg bedankt ! en succes verder

 

 

Hij heeft mij in een korte tijd geleerd hoe ik beter naar de lichaamstaal van mijn hond kan kijken, zodat ik deze beter begrijp

 

 

Heel goed!!






Alle rechten voorbehouden. Copyright: Bart van de Kleut.